Κώστας Μπελεχρής: «Έχουμε διάθεση και ικανότητα να κάνουμε τον Δήμο πρότυπο στα Βόρεια Προάστια»

 


Κώστας Μπελεχρής: «Έχουμε διάθεση και ικανότητα να κάνουμε τον Δήμο πρότυπο στα Βόρεια Προάστια»

 Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΕΚΦΡΑΣΗ» και την εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τσεκούρα έδωσε ο Κώστας Μπελεχρής, δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λυκόβρυσης- Πεύκης και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Δήμος Μπροστά+» και επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Μάριο Ψυχάλη.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Μπελεχρή, για αρχή πείτε μας δυο λόγια για εσάς.

Κώστας Μπελεχρής: Είμαι ο Κώστας Μπελεχρής. Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στη Λυκόβρυση, όπου και βρίσκεται η επιχείρηση μου. Είμαι παντρεμένος και έχω δυο γιους. Ασχολούμαι με τα κοινά σχεδόν από τα μαθητικά μου χρόνια. Στο Λύκειο ήμουν στα 15μελη συμβούλια, ενώ στην Γ’ Λυκείου ήμουν και πρόεδρος. Τόσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου ασχολούμαστε με τα αυτοδιοικητικά. Ήταν φυσικό να συνεχίσω. Δεν το κάνουμε, όμως, για το… σαράκι, αλλά γιατί αγαπάμε τον τόπο που γεννηθήκαμε. Τον τόπο που, αν μπορέσω να θυμηθώ, οι περισσότεροι δρόμοι ήταν χωματόδρομοι. Αυτό αγαπήσαμε, επενδύσαμε, ζει όλη η οικογένειά μου, οι φίλοι και οι γνωστοί μου.

 

Δημοσιογράφος: Είστε μέλος της παράταξης του κ. Ψυχάλη από την αρχή της. Πώς αποφασίσατε να συστρατευτείτε μαζί του;

Κώστας Μπελεχρής: Όπως προανέφερα, με τα αυτοδιοικητικά είχα πάντα μεγάλη σχέση. Είμαι ανιψιός του επί 16 χρόνια προέδρου της Κοινότητας Λυκόβρυσης, Λευτέρη Κωνσταντινίδη, είμαι γιος του Προκόπη Μπελεχρή, εκλεγμένου για δύο θητείες με τον κ. Φωκιανό, την πρώτη στον Δήμο Λυκόβρυσης και, στη συνέχεια, στον ενιαίο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Αναπόφευκτα, αυτό το «μικρόβιο» δεν θα μπορούσα να μην το κολλήσω! Όμως, αρχικά, είχα επιλέξει να μην ασχοληθώ. Τελικά, μετά από πολλές συζητήσεις και γνωρίζοντας τον Μάριο Ψυχάλη, με έπεισε η προσωπικότητα του ανθρώπου, το όραμά του, οι ιδέες του και ο τρόπος σκέψης του. Με έπεισε να ασχοληθώ και να θέσω την υποψηφιότητά μου και ο κόσμος, τον οποίο ευχαριστώ πολύ, με τίμησε με την ψήφο του, εκλέγοντας με δημοτικό σύμβουλο το 2019.

 

Δημοσιογράφος: Αυτήν την τετραετία είστε στο δημοτικό συμβούλιο και, μάλιστα, την τελευταία διετία είστε και αντιπρόεδρος του σώματος. Τι κρατάτε περισσότερο από αυτήν την πορεία τόσο τη δική σας όσο και της παράταξης;

Κώστας Μπελεχρής: Μπαίνοντας στην αυτοδιοίκηση είχα χρόνια σχέση. Δεν είμαι μηδενιστής σαν άνθρωπος και δεν προσπάθησα ποτέ να μηδενίσω το έργο κανενός προηγούμενου δημάρχου, προέδρου και γενικά αυτοδιοικητικού παράγοντα. Δώσαμε μάχες στο δημοτικό συμβούλιο για θέματα που εμείς σαν παράταξη νομίζουμε και έχουμε μεταφέρει και στο πρόγραμμά μας ότι μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Να υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Όλες οι παρατάξεις τα ίδια θέματα προσπαθούν να διαχειριστούν, ίσως με άλλες προτεραιότητες. Έγιναν έργα από την απερχόμενη δημοτική Αρχή. Εμείς πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποια περισσότερα, κάποια άλλα διαφορετικά και αυτό είναι το καλό της Δημοκρατίας. Ο καθένας λέει την άποψή του και προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να επιλέξει αυτό που νομίζει καλύτερο.

 

Δημοσιογράφος: Εσείς αυτά τα χρόνια κρατάτε κάποια σημαντική παρέμβαση;

Κώστας Μπελεχρής: Προσωπικά και με δική μου πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο ζητήσαμε – αν και ακόμα δεν έχει γίνει δεκτό, παρότι έγιναν και διακομματικές διαδικασίες – να προσλάβει ο Δήμος έναν τεχνικό σύμβουλο για τα θέματα της Λεωφόρου Κύμης. Είναι το πιο μεγάλο θέμα αυτή τη στιγμή για το Δήμο μας και πολύ περισσότερο για την κοινότητα της Λυκόβρυσης. Είναι ο δρόμος που την χωρίζει στη μέση, επηρεάζει δάση και κατοικίες. Είναι το μεγαλύτερο θέμα στην πόλη και θα πρέπει να δούμε, εφόσον είναι έργο που θα γίνει, πώς σαν Δήμος θα μπορέσουμε να πάρουμε αντισταθμιστικά, αλλά και να γίνει όσο γίνεται καλύτερη μελέτη για το περιβάλλον της πόλης μας.

 

Δημοσιογράφος: Η Λυκόβρυση έχει και άλλα ανοικτά ζητήματα. Το πρόγραμμά σας αναφέρει πολλά από αυτά. Εσείς και ως κάτοικος της περιοχής σε ποια εστιάζετε;

Κώστας Μπελεχρής: Όχι μόνο σαν δημοτικός σύμβουλος και παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά σαν πολίτης αυτής της πόλης, της οποίας είμαι γέννημα-θρέμμα και έχω περπατήσει απεριόριστα χιλιόμετρα στους δρόμους της, ένα μεγάλο θέμα που έχει δημιουργηθεί είναι αυτό της καθαριότητας. Έχουμε επενδύσει σε αυτό. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει συχνότερη η διέλευση των απορριμματοφόρων και να επενδύσουμε σε προσωπικό με όποιον τρόπο μπορούμε, είτε μόνιμο είτε με συμβάσεις, αλλά και σε συνεργασία με την αγορά αν χρειαστέι, για να μπορέσουμε να δούμε τον Δήμο μας έτσι όπως πρέπει. Καθαρό. Ένα άλλο βασικό θέμα είναι η διαπλάτυνση και κατασκευή νέων πεζοδρομίων σε δρόμους που δεν έχουν. Δεν μπορεί ο κάτοικος να προχωρήσει. Επί σειρά ετών, ειδικά στη Λυκόβρυση, υπάρχουν δρόμοι που δεν έχουν διανοιχθεί και πρέπει επιτέλους να γίνουν. Η δημιουργία Κέντρου πόλης είναι επίσης ένα ζήτημα. Θέλω αύριο τα παιδιά και τα εγγόνια μου να μπορούν να περπατούν, να κάνουν skate, να κάνουν ποδήλατο, να βγαίνουν στην πλατεία και στο περιβάλλον της και να μπορούν να περπατούν σε έναν όμορφο Δήμο.

 

Δημοσιογράφος: Είναι κάτι που συζητείται πολλά χρόνια.

Κώστας Μπελεχρής: Ακριβώς. Φανταστείτε ότι στη Λυκόβρυση είναι η Πλατεία, που αποτελεί το κέντρο αναφοράς. Στην Πεύκη δεν υπάρχει κέντρο αναφοράς. Δεν μπήκε ποτέ σαν έργο προτεραιότητας. Παλεύουμε χρόνια. Προς τιμήν της η απερχόμενη δημοτική Αρχή ενέταξε σε πρόγραμμα την πλατεία Πέρρου για να μπορεί να έχει και η Πεύκη ένα σημείο αναφοράς.

 

Δημοσιογράφος: Το τελευταίο διάστημα η αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων έχει φουντώσει. Πώς κρίνετε τις θέσεις και τη δράση των άλλων παρατάξεων λίγο πριν τις εκλογές;

Κώστας Μπελεχρής: Έχω επιλέξει να μην κρίνω και να μην κατακρίνω προτάσεις, ιδέες και προγράμματα των άλλων συνυποψηφίων δημοτικών συμβούλων και παρατάξεων. Ο καθένας παραθέτει το πρόγραμμά του στον κόσμο, καταθέτει τις προτάσεις του και προσπαθεί να πείσει το δημότη να τον ψηφίσει για το καλύτερο του Δήμου μας. Θεωρώ ότι όλοι μας με αυτό το σκοπό μπαίνουμε στις εκλογές. Να προσφέρουμε. Δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω, ούτε θα μπω σε αντιπαραθέσεις. Σε όποια τοποθέτηση έχω κάνει, αυτό που επισημαίνω είναι να παραθέσει ο καθένας μας το πρόγραμμά του στον κόσμο και να το κοστολογήσει. Για παράδειγμα, εμείς έχουμε την τιμή να έχουμε στην παράταξη πρόγραμμα με αρχή, μέση, τέλος, κοστολογημένο. Είμαι στην ευχάριστη θέση να επισημαίνω ότι το δικό μας πρόγραμμα δεν βγήκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά εδώ και τρία χρόνια μετά από απεριόριστες ώρες συζητήσεων με τους δημότες, επισκέψεων μας σε κάθε γωνιά του Δήμου και σε κάθε δρόμο, να είναι ένα πρόγραμμα βγαλμένο από τα θέματα που μας έθεσαν οι δημότες. Στόχος μας είναι να το κάνουμε όσο πιο εφικτό γίνεται.

Θα ήθελα, όμως, αν και έχω επιλέξει να μην απαντώ σε άλλους συνυποψηφίους και όσους ασχολουνται με την τοπική αυτοδιοίκηση, να κάνω μια παρέμβαση. Διάβασα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ένα ερώτημα που έθεσε ο κ. Λέων, ο οποίος παρέθεσε ότι είναι δημότης 15 χρόνια του Δήμου Λυκόβρυσης. Δεν το αμφισβητώ. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ότι οι αντίπαλοί του τον λένε είτε «ουρανοκατέβατο» είτε «εξ Αθηνών ορμώμενο». Δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Θεωρώ ότι είναι πανέξυπνος και μορφωμένος. Μπορεί να είναι μια φράση που ενδεχομένως να έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ. Ουδέποτε, όμως, εννοούμε ότι σαν άνθρωπος είναι «ουρανοκατέβατος» στο Δήμο μας. Όταν μιλάμε πολιτικά, προσπαθούμε να αξιολογούμε έτσι τον αντίπαλο. Μπορεί όντως να μένει 15 χρόνια στη Λυκόβρυση, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια που εγώ έχω την τιμή να είμαι δημοτικός σύμβουλος, δεν τον είδα σε κανένα δημοτικό συμβούλιο, να έρθει να το παρακολουθήσει, να παρέμβει ή να κάνει κάποια πρόταση στις μέρες του Πολίτη, όταν ο κάθε συμπολίτης μας έχει δικαίωμα να παρέμβει και να καταθέσει την άποψή του. Έχουμε περπατήσει πολλά χιλιόμετρα στην πόλη. Δεν τον είδα να περπατάει στους δρόμους ή τα μαγαζιά. Επίσης, εξ όσων γνωρίζω, δεν ψήφιζε καν στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Τα δικαιώματά του τα μετέφερε μόλις λίγο καιρό πριν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

 

Δημοσιογράφος: Χρήσιμο που το ξεκαθαρίζετε. Είναι σημαντικό η αντιπαράθεση να μένει πολιτική.  

Κώστας Μπελεχρής: Πρέπει να είναι πολιτική. Δεν κατηγορώ και δεν με αφορά πού μένει ο κ. Λέων. Αν θεωρεί ότι το ότι μένει στη Λυκόβρυση τον κάνει δημότη ικανό να διαχειριστεί τα θέματα και τα προβλήματα του Δήμου μας, καλώς κάνει.

 

Δημοσιογράφος: Με ποιο μήνυμα απευθύνεστε στον κόσμο πριν τις εκλογές; Γιατί να στηρίξει την παράταξη «δήμος Μπροστά+» και τον Μάριο Ψυχάλη;

Κώστας Μπελεχρής: Σε όλα όσα προαναφέραμε, βρίσκετε και το νόημα γιατί να είναι με τον Μάριο Ψυχάλη. Είναι ο υποψήφιος που όχι μόνο από το 2019 σαν υποψήφιος δήμαρχος, αλλά και ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος είχε θέσει τον εαυτό του και τις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι ο μόνος που 4 χρόνια είναι στο δρόμο συζητώντας με τους δημότες. Σε κάθε μαγαζί, σε κάθε γωνία του Δήμου, γνωρίζει τα προβλήματα, όχι μόνο γιατί είναι γέννημα-θρέμμα, αλλά γιατί πολιτικά κινείται στο Δήμο ενεργά. Είναι ένας επιστήμονας που έχει σπουδάσει το αντικείμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ιδεολογία του είναι σε συνάρητση με όλη την ομάδα της παράταξης. Οι ιδέες, οι προτάσεις της παράταξης είναι μαζί για δεύτερη φορά δίπλα στον Μάριο Ψυχάλη, με την παράταξη «δήμος Μπροστά+». Το θέμα είναι να μπορέσει να πειστεί ο κόσμος και να δει καθαρά ποιο είναι το συμφέρον του Δήμου μας. Ποιος είναι αυτός που πραγματικά θα μπορέσει να κάνει αυτόν τον Δήμο, όπως του αξίζει. Έναν Δήμο – πρότυπο στα Βόρεια Προάστια. Ποιος θα έχει τη διάθεση και την ικανότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί συνυποψήφιοί μας, είναι στην ηγεσία του Δήμου τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ξαφνικά θα έρθουν σήμερα όντως να φτιάξουν τον Δήμο καλύτερο και δεν το κατάφεραν εδώ και 30 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.