Μάριος Ψυχάλης: «Θα υπηρετήσουμε την πόλη και όχι τα προσωπικά μας συμφέροντα»



Μάριος Ψυχάλης: «Θα υπηρετήσουμε την πόλη και όχι τα προσωπικά μας συμφέροντα»

 Συνέντευξη του υποψήφιου Δήμαρχου Λυκόβρυσης - Πεύκης και επικεφαλής της παράταξης «δήμος Μπροστά+», Μάριου Ψυχάλη στην εφημερίδα «ΕΚΦΡΑΣΗ» και τον Βασίλη Καραβάκο.

  

Δημοσιογράφος: Μάριος Ψυχάλης, ο νεότερος υποψήφιος στον Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης

Μάριος Ψυχάλης: Είμαι ο νεότερος στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, αλλά το ηλικιακό κριτήριο δεν πρέπει να είναι πανάκεια. Η ανανέωση επιτυγχάνεται, όχι μόνο με το ηλικιακό κριτήριο, αλλά κυρίως με ανανέωση στην αντίληψη και την νοοτροπία.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό σας τιμά. Έχουμε γνωρίσει νέους με γηρασμένα μυαλά.

Μάριος Ψυχάλης: Θα μπορούσα να αναφέρομαι στο ηλικιακό κριτήριο ή την διδακτορική και μεταδιδακτορική εμπειρία μου. Όμως, είμαστε σαφείς από την πρώτη στιγμή ότι δεν αναγνωρίζουμε καμία ελίτ, οικονομική, ακαδημαϊκή, ηλικιακή. Θέλουμε να ενώσουμε κάθε γενιά και κάθε γειτονιά, να βρισκόμαστε δίπλα σε όλους, αναγνωρίζοντας πάντα ότι, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο παλμός χτυπάει στη γειτονιά, εκεί που τα προβλήματα αναδεικνύονται και επιλύονται στην ουσία και όχι θεωρητικά.

 

Δημοσιογράφος: Κανείς δεν μπορεί να σας κατηγορήσει ότι δεν ξέρετε το Δήμο. Είναι αλήθεια πως δύσκολα βρίσκει κάποιος υποψήφιο να έχει περπατήσει την πόλη τόσο πολύ. Πώς το καταφέρνετε αυτό και γιατί;

Μάριος Ψυχάλης: Το κριτήριο της εντοπιότητας και της διαρκούς και καθημερινής επαφής με την κάθε γειτονιά είναι πολύ σημαντικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επιλογή των αιρετών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  έχει βασικά προβλήματα. Αυτά που αφορούν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το οδικό δίκτυο, οι θέσεις στάθμευσης, η έλλειψη πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων, πεζοδρομίων… Είναι προβλήματα που, αν δεν τα παρατηρείς, αν δεν γνωρίζεις πώς εξελίσσονται, πώς θα τα αντιμετωπίσεις; Συνεπώς, περπατάμε κάθε γειτονιά, συνομιλούμε, ακούμε, εξηγούμε, καταγράφουμε.

Από την άλλη, το να περπατάς κάθε γειτονιά, χωρίς, όμως, να επικοινωνείς με τις υπηρεσίες, δεν είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απαιτείται να είμαστε παρόντες στο τελευταίο αδιέξοδο, σε γειτονιές, οι οποίες δυστυχώς είναι ξεχασμένες, δεν είναι καθαρές και φωτισμένες. Να αναδείξουμε τα προβλήματα στο δημοτικό συμβούλιο, να συνεργαστούμε με τις υπηρεσίες, το μόνιμο προσωπικό και τους συνεργάτες μας, ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα πρακτικό πρόγραμμα εφαρμόσιμο και κοστολογημένο.

Πράγματι, η κοινωνία γνωρίζει πως βρίσκομαι δίπλα της, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα κατά την προεκλογική περίοδο. Από το 2010 ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, το 2014 συμμετείχα ξανά, το 2019 συμμετέχω ως υποψήφιος δήμαρχος.

Όμως, δεν πηγαίνω μόνος μου στις γειτονιές, ούτε με κάποιον κολλητό φίλο ή την παρέα μου. Πηγαίνω με τους συνεργάτες, εν ενεργεία και υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους, ο οποίοι είναι πάντα παρόντες. Η δημοτική Αρχή δεν είναι παράσταση ενός ατόμου ή μια προσωποκεντρική, ατομική επιχείρηση. Θα πρέπει να λειτουργούμε συνεργατικά και γι’ αυτόν τον λόγο, κατά τα τέσσερα χρόνια που αξιολογούμαστε και παρακολουθείται το έργο μας, έχουμε πλήθος δημοτικών συμβούλων και μελών που τοποθετούνται στα διοικητικά συμβούλια του Δήμου. Ποια άλλη παράταξη έχει συμβούλους και στελέχη που επί σειρά ετών δημοσίως τοποθετούνται; Οι δημότες οφείλουν να αξιολογήσουν όχι μόνο τη συνέπεια του υποψηφίου Δημάρχου, που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της παράταξής μας, αλλά και κάτι επιπλέον. Όλα αυτά τα χρόνια, όταν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, πού απευθύνθηκαν; Στα μέλη μας, στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας. Δεν χρησιμοποιούμε τους υποψηφίους ως ένα «άρμα» άντλησης ψήφων και, στη συνέχεια, του κλείνουμε σε ένα… ντουλάπι, που θα ανοίξει στις επόμενες εκλογές. Οι 73 υποψήφιοι μας δεν αποτελούν ένα ευκαιριακό ψηφοδέλτιο.

 

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια ότι εδώ και χρόνια λαμβάνουμε συνεχώς άρθρα και τοποθετήσεις μελών της παράταξής σας. Υπάρχει έντονο αντικείμενο των θέσεών σας που μπορεί κάποιος να κρίνει και να αξιολογήσει.

Μάριος Ψυχάλης: Μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τις τοποθετήσεις ορισμένων μελών μας στα συλλογικά όργανα, αλλά έχει τη δυνατότητα να διαφωνήσει. Δυστυχώς, οι υπόλοιπες παρατάξεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχουν αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο που όλα αυτά τα χρόνια θα έχει αξιολογηθεί δημοσίως. Το ψηφοδέλτιο μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι απαρτίζεται από ανθρώπους, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν συγκυριακά την τελευταία στιγμή. Όλοι έχουν επαγγελματική εξειδίκευση, τεχνική ή επιστημονική. Τονίζουμε μεν, ότι στη Δημοκρατία δεν μπορούμε να παρουσιάζουμε ως πανάκεια την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ισοπεδώνοντας οτιδήποτε άλλο, ούτε, όμως, από την άλλη, μπορούμε να πάμε στην εν λευκώ εμπειρική διαχείριση των φαινομένων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

 

Δημοσιογράφος: Πάμε σε λίγο πιο δύσκολα. Κοστολογημένο πρόγραμμα. Όλοι οι υποψήφιοι το ισχυρίζονται. Έχουμε δει, όμως, πολλά. Γιατί το δικό σας ξεχωρίζει, δεδομένης και της άσχημης οικονομικής κατάστασης του Δήμου;

Μάριος Ψυχάλης: Στη δημοσιονομική διακυβέρνηση απαιτείται ήδη σε επίπεδο υπουργείων, αλλά και των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εφαρμόσουν προϋπολογισμό επιδόσεων, προϋπολογισμό αναπτυξιακών έργων και συγχρηματοδοτούμενων εργαλείων που πρόκειται να εισπραχθούν, επισκόπηση δαπανών και εσόδων, κύριους δείκτες επιδόσεων, καθώς και την πράσινη δημοσιονομική διακυβέρνηση. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο, όμως, το κόστος δεν είναι μόνο το χρηματικό. Το κόστος είναι οι αρχές. Εμείς εκπτώσεις στις αρχές μας δεν θα κάνουμε, εκπτώσεις στους διαγωνισμούς θα κάνουμε. Το κόστος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος είναι να βγουν εκτός οι «φίλοι», οι «κολλητοί», οι «γνωστοί» και όσοι θα έρθουν να επιδιώξουν κάτω από το τραπέζι το οτιδήποτε.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό πρέπει να διασφαλιστεί. Σε κάθε Δήμο συμβαίνουν αυτά. Τι θα αλλάξετε εσείς;

Μάριος Ψυχάλης: Η αρχή της οικονομικότητας, μεταξύ άλλων, επιτυγχάνεται με την αρχή της Διαφάνειας. Ξεκάθαρη πρόταση, όχι προεκλογικά, αλλά όταν θα είμαστε δημοτική Αρχή, είναι να υπάρξει μια διαπαραταξιακή συναίνεση σε αυτές τις διαδικασίες. Η ενισχυμένη αναλογική δίνει και τα μέσα και το θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων διαγωνισμών στο να πραγματοποιούνται νόμιμες απευθείας αναθέσεις, όμως, δεσμεύομαι, να εφαρμόσω την αρχή της οικονομικότητας, καθώς αυτό κάνω και ως στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης. Μέσα από τη γνώση των συγχρηματοδοτούμενων εργαλείων και των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων που μπορεί ο Δήμος να λάβει, καθώς αυτό είναι το επάγγελμά μου, μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται συνεργάτες, γνώστες, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που δεν θα μάθουν «στου Κασίδη το κεφάλι». Ο Δήμος μας δεν έχει περιθώριο πειραμάτων, ούτε να χάσει επιπλέον χρόνο. Θα πρέπει να επιλεγεί μια δημοτική Αρχή που θα γνωρίζει από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματός της.

 

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα τρία βασικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης;

Μάριος Ψυχάλης: Οι άμεσες Επενδύσεις ταξινομούνται σε 4 άξονες:

 α) Σε Ανθρώπινο κεφάλαιο. Άμεση πρόσληψη, μέσω της κινητικότητας συνεργατών, μόνιμου προσωπικού, όπως μηχανικοί, δικηγόροι, οικονομολόγοι. Συνάδελφοί μου έχουν ήδη συναινέσει να συνεργαστούν, εφόσον είμαστε η επόμενη δημοτική Αρχή.

β) Σε φυσικό κεφάλαιο: Δημιουργία επιπλέον χώρων πρασίνου, προστασία των πράσινων ζωνών (δασών, ρεμάτων κλπ).

γ) Σε πάγιο μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως οχήματα, σάρωθρα, υδροφόρες, οχήματα ανακύκλωσης.

δ) Τεχνολογική πρόοδος. Χρήση της τεχνολογίας Smart city προς όφελος των πολιτών.

 Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Καθαριότητα, τα πεζοδρόμια, η προσβασιμότητα, η κινητικότητα και οι χώροι αθλητισμού στον Δήμο μας.

Επιπλέον, απαιτούνται άμεσες ενέργειες, όπως συντήρηση και επένδυση στις σχολικές υποδομές. Τα σχολεία μας υποχρηματοδοτούνται. Η Ένωση Γονέων έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις. 

Εδώ θα πρέπει να επανέλθω στο ερώτημα για την κοστολόγηση του προγράμματός μας πως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός που εμείς ήδη εφαρμόζουμε, μας έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόγραμμά μας για την Παιδεία δεν το βγάλαμε μόνοι μας. Έξι μήνες διήρκησε ο διάλογος με τους θεσμικούς φορείς. Το πρόγραμμά μας για τον Αθλητισμό δεν το αντιγράψαμε ή το φέραμε εισαγόμενο από τους τεχνοκράτες, αλλά επικοινωνήσαμε με όλους τους φορείς. Συνεπώς, για να είναι ένα πρόγραμμα κοστολογημένο, θα πρέπει η κοινωνία να το τεκμηριώνει, οι υπηρεσίες το αποδέχονται και εμείς, έχοντας την πολιτική βούληση, μπορούμε να διαπραγματευτούμε την υλοποίησή του. 

Η πολιτική ηγεσία χαράσσει την πολιτική που υλοποιείται από τις υπηρεσίες, το προσωπικό και την Δημόσια Διοίκηση. Η επόμενη δημοτική Αρχή θα πρέπει από την πρώτη μέρα να αλλάξει αντίληψη και νοοτροπία.

Είμαι ξεκάθαρος. Θα είμαι πολύ αυστηρός με τους συνεργάτες μου. Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, δικαιολογιών, άγνοιας, όπως πολλές φορές έχουμε ακούσει στα δημοτικά συμβούλια. Αν θέλουμε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είμαστε αυστηροί και με τον εαυτό μας και με τους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας. Θα υπηρετήσουμε την πόλη και όχι τα προσωπικά μας συμφέροντα.

 

Δημοσιογράφος: Πώς θα απευθυνθείτε στον κόσμο αυτές τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές; Το πρόγραμμά σας θα πρέπει να είναι πολύ πυκνό.

Μάριος Ψυχάλης: Η απάντηση είναι μόνο μία. Εδώ και χρόνια, το πρόγραμμά μου δεν έχει αλλάξει. Η προεκλογική περίοδος είναι η ίδια περίοδος που βιώνω, έχοντας την αντίληψη των υποχρεώσεων του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Καθημερινά βρισκόμασταν στις γειτονιές, συζητάμε με τους συνεργάτες μας τα θέματα χαράσσοντας την ατζέντα. Διαρκώς παρουσιάζαμε σε εκδηλώσεις και γειτονιές το πρόγραμμά μας. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Η συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είμαι μια ευκαιριακή, στιγμιαία και εποχική επιλογή, που την φοράμε σαν κουστούμι και μετά την αφαιρούμε. Ο αιρετός έχει ορκιστεί στο Σύνταγμα να υπηρετεί την πατρίδα, τους νόμους και το δημόσιο συμφέρον, οφείλει να είναι παρών.

Θα πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά. Επίσης, στις 13 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου στη Λυκόβρυση. Θα φέρουμε για πρώτη φορά στο Δήμο Θέατρο Σκιών, για να φέρουμε λίγο χαμόγελο. Κάνουμε εκδήλωση για την Τρίτη Ηλικία, σεβόμενοι όσα έχουν προσφέρει. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει εκδήλωση για τον αθλητισμό και θα επαναληφθεί. Διαρκώς πραγματοποιούμε δράσεις που δεν εντάσσονται στην προεκλογική περίοδο. Αυτή είναι η συμπεριφορά μας.

Βεβαίως, μένουν λίγες ημέρες έως τις εκλογές, αλλά το μήνυμα προς εμένα και τους συνεργάτες είναι συγκεκριμένο. Αυτός που επιλέγει, να γίνει αυτοδιοικητικός, αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να δεχθεί και τις «θυσίες». Ο Δήμαρχος μπορεί να είναι ο πρώτος δημότης της πόλης, αλλά πρέπει να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία. Εκεί που υπάρχουν όλα τα προβλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.