Μάριος Ψυχάλης: «Αντίπαλος μας είναι μόνο τα προβλήματα του Δήμου»

 


Συνέντευξη του υποψήφιου Δήμαρχου Λυκόβρυσης - Πεύκης και επικεφαλής της παράταξης «δήμος Μπροστά+», Μάριου Ψυχάλη στην εκπομπή «Δημοτικές διαπλοκές» του ραδιοφωνικού σταθμού «Επικοινωνία 94FM» και τους Γιώργο Μισιάκα και Δημήτρη Δημακόπουλο.

Δημοσιογράφος: Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης θα έχει σίγουρα νέο δήμαρχο, αφού ο κ. Μαυρίδης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Παίζει κάποιο ρόλο μέχρι στιγμής στην προεκλογική περίοδο ότι δεν υπάρχει απέναντι ο Δήμαρχος; Ποιος είναι ο αντίπαλος σας;

 

Μάριος Ψυχάλης: Εμείς τα βάζουμε με τα προβλήματα του Δήμου. Εδώ και έναν χρόνο που έχουμε ξεκινήσει την παρουσίαση των προγραμματικών μας θέσεων, αυτό τονίζουμε. Βρισκόμαστε ήδη από το 2018 σε κάθε γειτονιά. Ακούμε τα προβλήματα, σημειώνουμε προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών, εργαζόμαστε με το μόνιμο προσωπικό και τους συνεργάτες μας, φέρνουμε και αναδεικνύουμε τα θέματα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και, κάπως έτσι, εδώ και ένα χρόνο παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας ολοκληρωμένο. Δεν στοχοποιούμε τη δημοτική Αρχή. Οποιαδήποτε δημοτική Αρχή έχει ολοκληρώσει το έργο της, σίγουρα έχει προσθέσει ένα «λιθαράκι». Δεν βρισκόμαστε εδώ για να δικάσουμε και να μηδενίσουμε το έργο οποιασδήποτε δημοτικής Αρχής. Όχι μόνο τον απερχόμενο, αλλά και όλους τους προηγούμενους δημάρχους, η κοινωνία τους εμπιστεύθηκε και σε αρκετούς, μάλιστα, ανανέωσε αυτή την εμπιστοσύνη. Εδώ βρισκόμαστε για να προσθέσουμε και όχι για να μηδενίσουμε. Ξεκινάμε από την αρχή και όχι από το μηδέν.

 

Δημοσιογράφος: Η παράταξη του δημάρχου, πώς έχει μοιραστεί; Αν και ιδεολογικά είστε αντίθετοι, έχετε πάρει κι εσείς κομμάτι αυτής;

 

Μάριος Ψυχάλης: Η παράταξή μας κατέθεσε τον μέγιστο αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Συνολικά 73. Προέρχονται αυτοδιοικητικά από το σύνολο των υπόλοιπων παρατάξεων. Δεν υπάρχει ιδεολογικό χάσμα με κανέναν ανθυποψήφιο, γιατί η κομματική τοποθέτηση δεν είναι το κριτήριο για την επιλογή στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μας ρωτούν αν είμαστε ανεξάρτητοι, προφανώς εννοώντας την πολιτική τοποθέτηση. Όμως, υπάρχει η οικονομική, η αυτοδιοικητική και η γεωγραφική  ανεξαρτησία. Για να επιτύχεις την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα στη λειτουργά μιας παράταξης, ακόμα και πριν γίνουμε δημοτική Αρχή, θα πρέπει να σεβόμαστε κάποιους κανόνες. Η παράταξή μας δεν αποτελείται μόνο από τεχνοκράτες ή μία «ελίτ», γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο αυτή μπορεί να φέρει λύση στο κάθε πρόβλημα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η κοινωνία. Εκεί που χτυπάει ο παλμός της. Οφείλουμε να κοιτάμε τα προβλήματα, να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο, να είμαστε συνεπείς και παρόντες. Σίγουρα, ο απερχόμενος δήμαρχος δεν έχει ανάγκη από συνηγόρους. Μπορεί κάποιος να ασκήσει κριτική στο πρόσωπό του, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι είναι συνεπής με την Πεύκη αρχικά και, στη συνέχεια, με τον ενιαίο Δήμο για  αρκετά χρόνια. Απαιτείται μια συνέπεια και μια τεκμηρίωση της βούλησης. Εγώ ήδη από το 2010, σε ηλικία 23 ετών, βρίσκομαι στο αυτοδιοικητικό μετερίζι.

 

Δημοσιογράφος: Ο συνδυασμός σας έχει όλα τα κομματικά «χρώματα». Κάποια κομματική στήριξη υπάρχει; Είναι ζητούμενο ή δεν το σκέφτεστε καθόλου.

 

Μάριος Ψυχάλης: Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, το χρώμα στο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν «λευκό», το ίδιο θα ισχύει και τώρα. Δεν επιδιώκουμε ούτε αναζητούμε ως «σωσίβιο» διάσωσης ή ανάδειξης τον οποιονδήποτε μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να είναι πολιτικός. Υπάρχουν, όμως, συμφέροντα, για τα οποία εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύξουμε κανέναν απολύτως προσχηματικό, ευκαιριακό και συγκυριακό διάλογο, με στόχο την ωφέλεια σε κανένα εκλογικό αποτέλεσμα.  

 

 

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της πόλης; Τι θα κάνει ο Δήμαρχος Μάριος Ψυχάλης από την 1η Γενάρη, εφόσον τον επιλέξουν οι πολίτες;

 

Μάριος Ψυχάλης: Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα. Κυρίαρχο πρόβλημα σε αυτά είναι η καθαριότητα. Η βελτίωσή της είναι ο πρώτος, θεμελιώδης άξονας. Ο Δήμος έχει σοβαρό πρόβλημα σε αυτό. Θα επιτευχθεί με την επιπλέον πρόσληψη προσωπικού και την συνεργασία με την αγορά, αλλά και εποχικό προσωπικό, σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ. Την προμήθεια πάγιου μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και την προώθηση της ανακύκλωσης με τη δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και κινήτρων για τη μείωση των απορριμμάτων.

Πέραν αυτού, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την αποψίλωση των δασών και τον περιορισμό του φυσικού κεφαλαίου. Έχουμε τρία δάση (σ.σ. Μορέλλα, Κάσδαγλη, Αργύρη) και δύο ρέματα που έχουν χωροθετηθεί. Το ρέμα της Πύρνας, που «πνίγεται» λόγω της διάνοιξης της Κύμης και το ρέμα Δαμάσκου.

Καθαριότητα, πράσινο και δημιουργία επιπλέον χώρων αθλητισμού και πρασίνου. Ειδικά, μετά το πέρας της κρίσης παρατηρείται μια τσιμεντοποίηση με την οικοδόμηση κάθε ελεύθερου οικοπέδου, θα πρέπει ο Δήμος να προβεί σε απαλλοτριώσεις χώρων για να δημιουργηθούν τα παραπάνω. Παράδειγμα, το οικόπεδο της ΑΓΕΤ Ηρακλής ή η αποπεράτωση του ημιτελούς κλειστού στη Λυκόβρυση.

Ένα σοβαρό επίσης πρόβλημα που παρατηρείται είναι οι επενδύσεις που δεν έχουν επιτευχθεί στις σχολικές υποδομές, αλλά και η κοινωνική πολιτική, για τα οποία θα πρέπει να λάβουμε γενναία μέτρα. Η μείωση των τροφείων των παιδικών σταθμών, δωρεάν summer camp για τα παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία μας, κίνητρα στους νέους γονείς. Ο Δήμος Ηρακλείου το πραγματοποιεί. Έτσι κι εμείς έχουμε δεσμευθεί για χρηματική παροχή με κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια για κάθε νεογέννητο πρώτο παιδί.

 

Δημοσιογράφος: Να τα πάρουμε από την αρχή. Να ξεκινήσουμε από την Καθαριότητα. Ποιο είναι το ζήτημα στο Δήμο;

Μάριος Ψυχάλης: Οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν και στον τομέα της Καθαριότητας αφορούν στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό, γνωρίζετε ότι δεν είναι στο χέρι σας.

Μάριος Ψυχάλης: Μπορούμε να αυξήσουμε το προσωπικό και με τη σύμπραξη της αγοράς. Η Καθαριότητα είναι το μείζον πρόβλημα. Προμήθεια επιπλέον κάδων, πράσινων, μπλε και καφέ, που, ενώ υπάρχουν τα δύο απορριμματοφόρα, δεν έχει αναπτυχθεί. Προμηθευόμαστε επιπλέον μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως ήδη η δημοτική Αρχή έχει προμηθευτεί οχήματα καθαριότητας, έστω κι αν κάποια δεν είναι λειτουργικά. Απαιτείται άμεσα η επέκταση του συστήματος υπόγειων κάδων.

Η μετατροπή των οχημάτων που κινούνται με πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους. Οφείλουμε να μαζεύουμε περισσότερα σκουπίδια σε μικρότερο χρόνο και με μικρότερο κόστος. Λόγω της έλλειψης των πόρων, θα πρέπει με την εξοικονόμησή τους να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες.

 

Δημοσιογράφος: Φωτισμός, πεζοδρόμια, κυκλοφοριακό. Σε τι κατάσταση βρίσκονται;

Μάριος Ψυχάλης: Τα πεζοδρόμια βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Το θέμα το είχαμε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο. Η προσβασιμότητα των ΑμεΑ, γονιών με καροτσάκια, των ατόμων Τρίτης Ηλικίας είναι σημαντικά. Απαιτείται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, ώστε να είναι προσβάσιμα. Γι’ Αυτό το λόγο θα χρησιμοποιήσουμε τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το Σ.Β.Α.Κ. ώστε να μπορεί κανείς να κυκλοφορίσει.

Ο φωτισμός έχει αλλαχθεί ως ένα βαθμό με λαμπτήρες LED, υπάρχει το πρόγραμμα να αλλάξει το σύνολο του.

Το κυκλοφοριακό και οι θέσεις στάθμευσης θα το αντιμετωπίσει ο Δήμος σύντομα με δημιουργία χώρων στάθμευσης. Εμείς προτείναμε τη δημιουργία ήπιας ανάπλασης στην κεντρική πλατεία Πεύκης (σ.σ. πλατεία Πέρρου). Το έργο του υπόγειου πάρκινγκ έχει ήδη υπογραφεί. Η δημοτική Αρχή έχει αναζητήσει και έχει βρει τους πόρους για να γίνει. Δεν είμαστε αρνητικοί. Είμαστε υπέρ της άποψης ότι απαιτείται η δημιουργία αυτών των χώρων, όμως, με κίνητρα και τη δυνατότητα των κατοίκων αν μπορούν να παρκάρουν έναντι μιας συμβολικής επιβάρυνσης.

Αντιμετώπιση διαμπερούς κυκλοφορίας, αφού η διάνοιξη της Κύμης θα αλλάξει όλο το κυκλοφοριακό καθεστώς όλης της ευρύτερης περιοχής.

Η βιώσιμη κινητικότητα, ώστε όλοι να μπορούν να κυκλοφορούν πάνω στα πεζοδρόμια και όχι να κινδυνεύουν περπατώντας πάνω στα πεζοδρόμια.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι η ασφάλεια. Δυστυχώς, υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα επανασυστήσουμε την Δημοτική Αστυνομία, η οποία επί της ουσίας δεν λειτουργεί. Αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις οικονομικές, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.

 

Δημοσιογράφος: Πώς θα στελεχωθεί; Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις εφόσον δεν επιτρέπονται;

Μάριος Ψυχάλης: Ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ήδη έχω δημιουργήσει από το Μητρώο των αποφοίτων μια ομάδα συναδέλφων, μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι, εφόσον είμαστε η επόμενη δημοτική Αρχή, θα έρθουν στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης με το μηχανισμό της κινητικότητας. Όταν τονίζεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι, οφείλεις να λες και πώς θα το κάνεις. Υπάρχουν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και εργαλεία, από τα οποία ο Δήμος μπορεί να αντλήσει πόρους. Αυτό που θα ήθελα να καταστήσω σαφές είναι ότι θα ήθελα να είμαι Δήμαρχος, γιατί γνωρίζω τους κανόνες, τους διδάσκω στο Πανεπιστήμιο και ως υπηρεσιακός παράγοντας της Δημόσιας Διοίκησης, αυτό είναι το επάγγελμά μου. Ζητώ για τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης,  στον οποίο γεννήθηκα και μεγάλωσα και που τον αγαπώ, ζω και εργάζομαι, να προσφέρω από τη θέση του Δημάρχου, μαζί με τους συνεργάτες μου.

 

 

Δημοσιογράφος: Σε επίπεδο Κοινωνικής πολιτικής τι σχεδιάζετε και τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας;

Μάριος Ψυχάλης: Η Κοινωνική Πολιτική είναι η αιχμή του δόρατος. Δεσμευόμαστε για δωρεάν summer camp για όλους του μαθητές του Δημοτικού. Δωρεάν πρόσβαση στις πισίνες τον μήνα Αύγουστο για όλα τα μέλη. Δωρεάν παροχή σε κάθε παιδί της Α’ Δημοτικού πλήρους σχολικού εξοπλισμού. Μείωση τροφείων παιδικών σταθμών. Μείωση συνδρομών στις δημοτικές δομές και υπηρεσίες. Αντιμετώπιση και μείωση δημοτικών τελών από το 2024. Τονίσαμε ότι παρέχουμε οικονομική στήριξη για το πρώτο παιδί με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Αύξηση και δημιουργία νέων θέσεων σε βρεφικούς σταθμούς. Σήμερα, δεν καλύπτονται διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποιες μελέτες πυρασφάλειας που είναι σε εξέλιξη. Απαιτείται η προσθήκη επιπλέον. Αύξηση του εύρους και τη συχνότητας των δρομολογίων της δημοτικής συγκοινωνίας.

Κοινωνικό Φροντιστήριο, κοινωνική ιματιοθήκη, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικά πολυιατρεία. Υπάρχουν, αλλά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Οι δομές λειτουργούν. Παρέχονται οι υπηρεσίες. Θα πρέπει η νέα δημοτική Αρχή φροντίσει να ενισχυθεί αυτό το δίχτυ. Ειδικά στα ζητήματα κοινωνικής πολιτική, οι φτηνή αντιπολιτευτική τακτική του ισοπεδοτισμού είναι άδικη. Εμείς τονίζουμε ότι αυτό το δίχτυ ασφαλείας και πρόνοιας που υπάρχει, θα το ενισχύσουνε και θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο. Δεν μπορούμε να μηδενίζουμε. Μπορούμε, όμως, να οραματιζόμαστε και να σχεδιάζουμε πώς θα λειτουργήσουμε.

 

Δημοσιογράφος: Ένα θέμα της πόλης από την ενοποίησή του είναι ότι οι δύο ενότητες δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο. Ποιος είναι ο στόχος για την επόμενη θητεία;

Μάριος Ψυχάλης: Θα πρέπει να επιτευχθεί η ουσιαστική ενοποίηση. Αυτό δεν σημαίνει μόνο κοινές εκδηλώσεις σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, εργαζομένων ή μελών των ΚΑΠΗ. Απαιτείται μια ενσωμάτωση. Επιστημονικά αυτό ονομάζεται ολοκλήρωση, σύγκλιση, εμβάθυνση. Δεν θα χαρακτηρίσουμε ποια από τις δύο ενότητες είναι πιο αναπτυγμένη. Η Λυκόβρυση με την Πεύκη έχουν σχεδόν την ίδια έκταση, αλλά κανείς δεν το αντιλαμβάνεται. Οφείλουμε να επιτύχουμε την αυτοδιοικητική ολοκλήρωση. Αυτό σημαίνει ότι οι πόλεις θα πρέπει να βρεθούν στο ίδιο επίπεδο, όχι όμως μειώνοντας αυτή που στον δικό της τομέα είναι καλύτερη. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα της κάθε γειτονιάς. Οφείλουμε τόσο τον ενιαίο Δήμο, όπως και τις εσωτερικές ανισορροπίες που υπάρχουν στις γειτονιές, να τις αντιμετωπίσουμε. Όταν ψηφίζουμε, οφείλουμε να επιλέξουμε ανθρώπους που έχουν την αίσθηση της ιστορικότητας της πορείας.

 

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η δραστηριότητα αυτές τις ημέρες; Έχετε παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο;

Μάριος Ψυχάλης: Το παρουσιάζουμε σε κάθε ευκαιρία. Στις 13 Σεπτεμβρίου στις 19:00 κάνουμε τα εγκαίνια στο εκλογικό μας κέντρο στη Λυκόβρυση, Νικολάου Πλαστήρα 3 και παρουσιάζουμε ξανά το ψηφοδέλτιό μας. Βρισκόμαστε σε γειτονιές, πραγματοποιούμε θεσμικές συναντήσεις και δράσεις.

Για μένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου δεν έχει αλλάξει κάτι στην προεκλογική περίοδο. Ό,τι κάνουμε εδώ και πέντε χρόνια, κάνουμε και τώρα. Για τον συνεπή αυτοδιοικητικό που πιστεύει ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα και αγαπάει το Δήμο του, η καθημερινότητα δεν αλλάζει. Τονίζω, όμως, ότι θα πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η εποχικότητα στην αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο. Απαιτείται η αξιολόγηση και επιλογή προσώπων με συνέπεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.