Μάριος Ψυχάλης: «Ο Δήμαρχος δεν είναι ηγεμόνας. Συμμέτοχη στη διοίκηση η Κοινωνία των Πολιτών»

 


Μάριος Ψυχάλης: «Ο Δήμαρχος δεν είναι ηγεμόνας. Συμμέτοχη στη διοίκηση η Κοινωνία των Πολιτών»

Συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριου Ψυχάλη στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις» του Attica TV με τον δημοσιογράφο Γιώργο Λαιμό.

Δημοσιογράφος: Κύριε Ψυχάλη, θα ξεκινήσω με το βασικό ερώτημα που θέτουμε σε όλους τους υποψηφίους που δεν είναι εν ενεργεία δήμαρχοι: Ποιες είναι οι αλλαγές που πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν και θα είναι από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνετε την επόμενη μέρα, αν σας επιλέξουν οι δημότες σας;

Μάριος Ψυχάλης: Ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, βρισκόμαστε εδώ και τέσσερα χρόνια σε κάθε γειτονιά επιδιώκοντας να κρατήσουμε τον παλμό της κοινωνίας. Τα προβλήματα είναι αυτά της καθημερινότητας. Καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πεζοδρόμια, οδικό δίκτυο, έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, αποψίλωση των δασών του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, που αποτελούν το φυσικό κεφάλαιο...

Δημοσιογράφος: Σε ποιο σημείο συμβαίνει αυτό;

Μάριος Ψυχάλης: Τα δάση μας είναι τρία. Μορέλλα, Κάσδαγλη και Αργύρη. Υπάρχουν και δύο ρέματα, το ρέμα της Πύρνας και το ρέμα Δαμάσκου. Δυστυχώς, παρατηρείται γήρανση των δασών, με αποτέλεσμα πάρα πολλά δέντρα να ξεραίνονται και να αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, από τη μια πλευρά, πράγματι απαξιώνεται το φυσικό κεφάλαιο, από την άλλη η αστικοποίηση, η πολεοδόμηση, η δημιουργία νέων, πολύ μεγάλων πολυκατοικιών αλλοιώνει ένα προάστιο που οι κάτοικοι είχαν συνηθίσει να έχει καλή ποιότητα ζωής.

Ως εκ τούτου, τα ζητήματα που θέλουμε να επαναφέρουμε είναι οι επενδύσεις. Στο φυσικό κεφάλαιο με αναδασώσεις με προστασία του, αλλά και δημιουργία νέων πράσινων κοινόχρηστων και κοινόκτητων χώρων. Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και την αξιοποίηση του προγράμματος της κινητικότητας. Επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την βελτίωση της καθαριότητας (πχ σάρωθρα, μηχανήματα με αρπάγη) και επιπλέον μηχανολογικός εξοπλισμός, που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και, βεβαίως, επένδυση στην τεχνολογία με τη δημιουργία μιας έξυπνης πόλης. Αυτό που θέλουμε να δώσουμε ως μήνυμα, είναι ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε την καθημερινότητα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υιοθετήσουμε βέλτιστες πρακτικές. Θα πρέπει επίσης, η νέα δημοτική Αρχή, ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και όσοι επιδιώκουν να ασκήσουν διοίκηση, να είναι αφοσιωμένοι πλήρως στον στόχο βελτίωσης ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβανόμαστε το πρόγραμμά σας, όμως, με τις αγκυλώσεις που υπάρχουν, μπορούν όλα αυτά να εφαρμοστούν άμεσα;

Μάριος Ψυχάλης: Καθώς είμαι απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, εκτός από την επαγγελματική μου ιδιότητα ως στέλεχος στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού, ως λέκτορας Δημοσίων Οικονομικών, γνωρίζω ότι υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία δημοσιονομικής καινοτομίας, τα οποία θα λύσουν προβλήματα. Επιτρέψτε μου να αναφέρω μόνο τέσσερα: Προϋπολογισμός επιδόσεων. Πράσινη, δημοσιονομική διακυβέρνηση. Θα πρέπει να δούμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε δημόσιας δαπάνης. Επισκόπηση δαπανών και εσόδων. Όπως επίσης, Κύριοι Δείκτες Επιδόσεων. Να επιτύχουμε τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση. Και να γνωρίζετε, η στοχοθεσία δεν μπαίνει πρώτα στους υπαλλήλους. Μπαίνει πρώτα στους αιρετούς. Πρώτα θα αξιολογηθούν οι αιρετοί και, στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί η στοχοθεσία, όπως η νομοθεσία προβλέπει σε κάθε άλλο επίπεδο. Άρα, θα πρέπει να επιτύχουμε τη σύγκλιση. Όπως, δυστυχώς, παρατηρείται, η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, έτσι και στους Δήμους, παρατηρούμε αποκλίσεις, ακόμα και στον Βόρειο τομέα. Εμείς επιδιώκουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα εργαλεία της Δημόσιας Διοίκησης, που άλλοι όμοροι και όχι μόνο Δήμοι χρησιμοποιούν, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, την ΠΕΔΑ, την ΚΕΔΕ, τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής κάθε γενιάς και κάθε γειτονιάς.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα; Η καθημερινότητα του πολίτη θα είναι η πρώτη σας κίνηση;

Μάριος Ψυχάλης: Ακριβώς. Γι’ αυτό το λόγο ορίζουμε Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίζει μια σειρά από ζητήματα, που είναι δυνατόν, με τη βούληση, να επιλυθούν άμεσα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Την καθημερινότητα ο πολίτης τη βλέπει, τη ζει και γι’ αυτήν διαμαρτύρεται. Όμως, τα προβλήματα δεν είναι μόνο τα βραχυπρόθεσμα, τα άμεσα, αυτά που μπορούν να λυθούν με απλές κινήσεις. Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές και προκλήσεις. Η διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης, που αποτελεί ένα διαδημοτικό ζήτημα, το οποίο θα δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις σε αρκετά σημεία, διότι, στην πραγματικότητα εγκιβωτίζει το χωροθετημένο ρέμα της Πύρνας. Η δημιουργία επιπλέον αθλητικών εγκαταστάσεων, με την αποπεράτωση του ημιτελούς Κλειστού Γηπέδου της Λυκόβρυσης. Η αντιμετώπιση της διαμπερούς κυκλοφορίας στους περιφερειακούς οδικούς άξονες, όπως πχ η οδός Βύρωνος. Επίσης, η αντιμετώπιση της έλλειψης των χώρων στάθμευσης.

Ο Δήμος Λυκόβρυσης -Πεύκης πρέπει να επιταχύνει την ενσωμάτωση και απορρόφηση πόρων τόσο από τα συγχρηματοδοτούμενα ταμεία της ΕΕ (πχ ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), αλλά και από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το πρόγραμμα Φιλόδημος, καθώς και να επιδιώξει την άντληση πόρων και από την αγορά. Πλέον, στη μικτή οικονομική πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε επίπεδο, θα πρέπει το Κράτος και η αγορά να συνεργαστούν. Απαιτείται στάθμιση και σύνθεση, αξιολόγηση και συνέργειες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Να δώσω ένα παράδειγμα. Υπάρχει η κοινωνική ανάγκη. Να θάψουμε τον νεκρό. Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης δεν έχει Δημοτικό Κοιμητήριο. Μπορεί να φαίνεται κάτι μακρινό ή ότι δεν αφορά τον κόσμο, αλλά, όταν ο μέσος πολίτης αναγκάζεται να χτυπήσει την πόρτα ενός πολιτικού για μια αυτονόητη ανάγκη, θα πρέπει να βρούμε διαδημοτικά κάποια λύση, εκτός του Δήμου, γιατί δεν υπάρχει ο επαρκής χώρος. Αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές είναι ότι δεν θα απομονώσουμε, ούτε μπορούν να λυθούν τα προβλήματα μόνο μέσα από το δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης, θέλω να είμαι ξεκάθαρος και σε μια δέσμευσή μου απέναντι στην ίδια την παράταξη. Η ενισχυμένη αναλογική δίνει ισχυρή εξουσία στον Δήμαρχο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα ακούμε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ακόμα κι αν κανείς κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία, δεν σημαίνει ότι είναι ηγεμόνας. Οφείλουμε, είμαστε υποχρεωμένοι, τεκμηριωμένα να ακούσουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και της Κοινωνίας των Πολιτών, εφαρμόζοντας για παράδειγμα τον συμμετοχικό προϋπολογισμό.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.