Ιορδάνης Βογιατζόγλου: «Μόνο ο Μάριος Ψυχάλης μπορεί να πάει το Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης μπροστά!»

 


Ιορδάνης Βογιατζόγλου: «Μόνο ο Μάριος Ψυχάλης μπορεί να πάει το Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης μπροστά!» 

Συνέντευξη του Ιορδάνη Βογιατζόγλου, δημοτικού συμβούλου Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές με την παράταξη «δήμος Μπροστά+» με επικεφαλής τον Μάριο Ψυχάλη στην εφημερίδα «ΕΚΦΡΑΣΗ» και τον Βασίλη Καραβάκο.

 

Δημοσιογράφος: Το 2019 στο νέο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, με την πρώτη σας συμμετοχή, εκλεγήκατε δημοτικός σύμβουλος με τον Μάριο Ψυχάλη. Επίσης, γνωρίζουμε ότι είστε πατέρας δύο παιδιών. Πείτε μας δύο λόγια για εσάς.

Βογιατζόγλου Ιορδάνης : Είμαι πατέρας δύο παιδιών, εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και έχω μεγάλη εμπειρία στο χώρο των πωλήσεων τα τελευταία 15 χρόνια ως στέλεχος πωλήσεων σε διάφορες εταιρείες. Το 2019 ασχολήθηκα με τα δημοτικά γιατί πίστεψα στο πλάνο που μου παρουσίασε ο Μάριος Ψυχάλης. Σαν νέα παράταξη μπήκαμε στο δεύτερο γύρο, κάτι που  ουσιαστικά, ήταν μεγάλη επιτυχία. Ο κόσμος μας τίμησε – και εμένα προσωπικά -  με την ψήφο του. Σήμερα, ερχόμαστε μετά από τέσσερα χρόνια, να διεκδικήσουμε δυναμικά τη διοίκηση του Δήμου και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας, σύμφωνα με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει και με τις ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος. 

 

Δημοσιογράφος: Πάμε να κάνουμε αρχικά ένα απολογισμό και μετά να δούμε λίγο τα προγραμματικά. Θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις για το τι συνέβαινε στα δημοτικά συμβούλια και για εμάς ήταν κάπως «μυστικά». Υπήρχαν αντιστάσεις, παρατηρήσεις, αντιρρήσεις, έως και συγκρούσεις. Δώστε μας μία αποτίμηση του τι γινόταν και γιατί υπήρξε ένα κλίμα… ζωηρό και έντονο; 

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Υπήρχε, πράγματι, ένα κλίμα έντονο. Ωστόσο, το ποια ήταν η αντιπολίτευση που ασκήθηκε, είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά των συμβουλίων! Θα ήθελα να δώσω έμφαση στο πρόγραμμα της παράταξης «δήμος Μπροστά+».  Θα αναφέρω, παρ’ όλα αυτά, κάποια πράγματα. Για αυτό που επισημάνατε, φέρουν ευθύνη οι δύο πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων. Από το 2019 η παράταξή μας είχε θέσει το θέμα ότι πρέπει να ενημερώνεται ο πολίτης άμεσα. Θέλαμε τα δημοτικά συμβούλια να μεταδίδονται σε live streaming, γεγονός το οποίο μέχρι ακόμα και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει. Ακόμα, είχαμε αντιπαράθεση για την λεωφόρο Κύμης. Εμείς θέλαμε να ορίσουμε τεχνικό σύμβουλο ή, ακόμα καλύτερα, εταιρεία συμβούλων, ώστε να μας καθοδηγούν για να διεκδικούμε από την κατασκευάστρια εταιρεία κατά την υλοποίηση του έργου αυτά που δικαιούμαστε σαν Δήμος

 

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, να το παρακολουθήσετε και τεχνικά εκτός από πολιτικά.

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Είναι ο ρόλος μας αυτός. Να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο για το Δημο. Είναι ένα έργο, το οποίο θα ευνοήσει όλη την υπόλοιπη Αττική και, δυστυχώς, την ταλαιπωρία θα την υποστούν οι δικοί μας κάτοικοι.

 

Δημοσιογράφος: Επηρεάζει τους Δήμους από τους οποίους διέρχεται, Ηρακλείου και Λυκόβρυσης - Πευκης

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Ακριβώς. Είναι περίπου δυόμισι χιλιόμετρα υπόγειας σήραγγας. Το υπόγειο κομμάτι τελειώνει στο Ηλιακό Χωριό και βγαίνει με τη μέθοδο cut and cover μέχρι την Καλυφτάκη!

 

Δημοσιογράφος: Ένα ζήτημα που έχουμε αναδείξει από ρεπορτάζ, είναι το ζήτημα του πρασίνου, κάτι  που έχει αναδειχθεί και σε μια σειρά όμορων Δήμων. Κόβουμε δέντρα γιατί ενοχλούν, αλλά δεν υπάρχει η λογική της αντικατάστασης. Αυτό είναι φαινόμενο και στο Δήμο σας.

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Ο δικός μας ο Δήμος είναι πολύ τυχερός, καθώς περιβάλλεται από τρία μεγάλα αστικά δάση. Κατά την διάρκεια της τετραετίας και μέσα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πέρασαν διάφορα θέματα για το ζήτημα της κοπής δέντρων! Η παράταξη «δήμος Μπροστά+» δεν ψήφισε τα περισσότερα, γιατί οι εισηγήσεις δεν ήταν τεκμηριωμένες και δεν μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με την αλόγιστη κοπή δέντρων. Επίσης, κάναμε πολλές φορές προτάσεις για νέες δεντροφυτεύσεις, αλλά σε αυτά τα 4 χρόνια που είμαι δημοτικός σύμβουλος, δεν έχω δει να γίνεται κάποια δεντροφύτευση από τον Δήμο μας! Επιπλέον, ακόμα ένας πνεύμονας οξυγόνου για την Λυκόβρυση και την Πεύκη είναι η Πύρνα, όπου και εκεί θα έχουμε προβλήματα με την διέλευση της Κύμης, τα οποία ως παράταξη έχουμε τονίσει και ελπίζω να προλάβουμε.

 

Δημοσιογράφος: Ας δούμε τις προτάσεις σας. Ποια είναι τα βασικά σημεία του προγράμματος σας;

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Ως παράταξη «δήμος Μπροστά+», αναφορικά με τα έργα που πρέπει να γίνουν, έχουμε θέσει σε προτεραιότητα το ημιτελές κλειστό της Λυκόβρυσης και την άμεση αξιοποίηση του οικοπέδου της ΑΓΕΤ. Στην κοινότητα της Λυκόβρυσης υπάρχει ένα θέμα με τους χώρους αθλητισμού. Εμείς θέλουμε το οικόπεδο γι' αυτό το λόγο, για χώρους αθλητισμού. Είναι τέσσερα στρέμματα που μας έχει δώσει η ΑΓΕΤ και η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε όλο το οικόπεδο.

 

Δημοσιογράφος: Δέσμευση και απαλλοτρίωση δηλαδή

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Ακριβώς. Να βρούμε τους πόρους, ώστε να φτιάξουμε έναν πνεύμονα πρασίνου, ένα χώρο πολιτισμού και, σε συνδυασμό με την πισίνα που βρίσκεται παρακάτω, να δημιουργήσουμε ένα χώρο που θα παραδώσουμε να το νχαίρονται οι δημότες της Λυκόβρυσης και της Πεύκης. Για την Πεύκη, προτεραιότητά μας είναι η πλατεία Πέρρου. Έχει παρθεί απόφαση του 2019, που μιλούσε για ήπια παρέμβαση και δεν έγινε. Υπάρχει, βέβαια, σχεδιασμός για δημιουργία πλατείας με υπόγειο πάρκινγκ, αλλά, μέχρι να γίνει αυτό, εμείς προτείνουμε άμεσα την ήπια παρέμβαση. Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο θα επαναφέρουμε το θέμα, θα το ψηφίσουμε και μέσα στον πρώτο χρόνο θα παραδώσουμε την πλατεία Πέρρου, έστω και χωρίς το υπόγειο πάρκινγκ.

 

Δημοσιογράφος: Σαφής χρονική δέσμευση αυτή.

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Είναι σαφής χρονική δέσμευση. Τον πρώτο χρόνο τα δύο θέματα, τα οποία έχουμε σε προτεραιότητα είναι το ημιτελές κλειστό και η πλατεία Πέρρου. Αυτά ταλανίζουν το Δήμο για πάνω από 25 χρόνια το καθένα. Δεσμευόμαστε τον πρώτο χρόνο να λυθούν. Είναι πάρα πολλά τα θέματα, τα οποία έχουμε στο πρόγραμμα μας. Ανάπλαση των γηπέδων και δημιουργία κερκίδων στο διαδημοτικό που είμαστε μαζί με την Μεταμόρφωση, δωρεάν summer camp, το οποίο αυτο το καλοκαίρι μας προβλημάτισε, αξιοποίηση των δυο βασικών δημοτικών κτιρίων, της πισίνας στην Πεύκη και της πισίνας στη Λυκόβρυση… Δεν είμαστε υπέρ της καφετέριας! Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους χώρους αυτούς για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

 

Δημοσιογράφος: Εκεί που είχατε και ένα μεγάλο χρέος που άφησε ο ενοικιαστής;

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Είναι η υπόθεση Mamaya, όπου από το 2016 ο επιχειρηματίας ζητούσε συνεχώς ρυθμίσεις και διακανονισμούς. Δίναμε, λοιπόν, διακανονισμούς, αν και η παράταξη «δήμος Μπροστά+» δεν ήταν σύμφωνη. Στις αρχές του 2023 ο ιδιοκτήτης άφησε το μαγαζί και μαζί ένα χρέος βεβαιωμένο από την οικονομική υπηρεσία 550.000€ χωρίς τις προσαυξήσεις, δηλαδή μπορεί να έχει φτάσει τις 650.000€ ή και τις 700.000€.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει πως επί σειρά ετών δεν εισπράξατε ενοίκια

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Αυτό σημαίνει ότι τηρούσε για τους πρώτους μήνες την ρύθμιση και μετά το άφηνε και ερχόταν να ξαναζητήσει ρύθμιση. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, υπήρχε και η διετία του κορωνοϊού, όπου εκεί έγιναν κάποιες άλλες ρυθμίσεις και, για να λέμε την πραγματικότητα, δεν μπορείς να πετάξεις έξω ένα επιχειρηματία, ενώ είναι κλειστός λόγω του κορωνοϊού. Εκεί μπορώ να πω πως καταλαβαίνουμε πώς ενήργησε η διοίκηση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ευθύνες και εμείς το είχαμε θέσει στα δημοτικά συμβούλια, με αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος να μην έχει αυτά τα χρήματα που είναι πολύτιμα!

 

Δημοσιογράφος: Κάποια σημεία του προγράμματος σας με προβληματίζουν. Μιλάτε για μείωση δημοτικών χρεών, μείωση συνδρομών σε Δημοτικές δομές, μείωση στα τροφεία των παιδικών σταθμών, δωρεάν εξοπλισμό στα παιδιά πρώτης δημοτικού... Πώς θα βγουν αυτά;

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Μας κατηγορούν πως είμαστε… γενναιόδωροι! Επειδή έχουμε την τύχη να έχουμε για επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο το Μάριο Ψυχαλη, ο οποίος είναι από τους πιο καταρτισμένους ανθρώπους σε θέματα δημόσιας διοίκησης, πιστέψτε με, ό,τι έχουμε πει είναι κοστολογημένο και το εχουμε σκεφτεί πολλές φορές πριν το πούμε! Επιτρέψτε μου να τα εξηγήσω. Μείωση Δημοτικών τελών: Ο Δήμος έχει τα υψηλότερα δημοτικά τέλη στα Βόρεια Προάστια και αν αναλογιστούμε πως ζούμε στην εποχή των led, των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης, πιστεύουμε πως αυτό είναι το εύκολο κομμάτι! Επίσης, προστέθηκαν 300.000m2 από τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τα δημοτικά τέλη, αλλά αντί για μείωση προσμετρήθηκαν και αύξησαν το έσοδο, το οποίο εισπράττει ο Δήμος! Εμείς, λοιπόν, λέμε πως αυτά τα τετραγωνικά έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη!

 

Δημοσιογράφος: Αυτά, χονδρικά, είναι 450.000€ με 500.000€.

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Σωστά. Επίσης, τα τροφεία θεωρούμε πως είναι πολύ ψηλά! Με τον πληθωρισμό που υπάρχει, ο δημότης δυσκολεύεται να δώσει 150 ή 200 € για τροφεία! Γνωρίζουμε πως οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι σε καλό επίπεδο, αλλά οι γονείς δυσκολεύονται να πληρώσουν τα τροφεία. Να υπενθυμίσω μια εξαγγελία που έχουμε κάνει. 2000€ για κάθε νεογέννητο! Αυτό είναι άκρως υλοποιήσιμο!

 

Δημοσιογράφος: Κάθε νέο παιδί; Χωρίς εισοδηματικό κριτήριο;

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Με εισοδηματικό κριτήριο. Με κάποιες προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να δίνουμε επιδόματα σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά οφείλουμε να βοηθάμε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα και τα νέα ζευγάρια που φέρνουν στο κόσμο νέα παιδιά. Και βοηθάμε και σε αλλά ζητήματα. Θεωρούμε πως ό,τι έχουμε πει, είναι κοστολογημένο και υλοποιήσιμο και, όχι μόνο δεν είμαστε γενναιόδωροι, αλλά πέραν αυτών που λέμε, θα γίνουν και περισσότερα πράγματα.

 

Δημοσιογράφος: Να κλείσουμε την κουβέντα μας μιλώντας λίγο για τον επικεφαλής. Τον Μάριο Ψυχαλη. Γιατί πάλι με τον Μάριο;

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Το 2019 που ξεκινήσαμε την προσπάθεια, είδα έναν άνθρωπο με πάθος. Αυτό που έλεγε το πίστευε. Πριν μιλήσουμε για βιογραφικά. θα ήθελα να γνωρίζετε πως αυτό ήταν το βασικό κριτήριο για εμένα. Είδα έναν άνθρωπο, ο οποίος ήταν τίμιος. Αν θέλετε να μιλήσουμε για βιογραφικά, ο Μαριος Ψυχαλης είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Γνωρίζει τη Δημόσια Διοίκηση όσο κανένας. Αυτά που έχω διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως το πρόβλημα θέλει να το λύσει! Δεν αφήνει εκκρεμότητα. Είναι… doer ! Αυτό που βλέπει, το κυνηγάει και το λύνει. Για μένα αυτό έλειψε τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο μας.

Εδώ, λοιπόν, θέλω να κάνω μια αναφορά στην θητεία του νυν δήμαρχου. Έχει κατηγορηθεί πως δεν εμφανιζόταν στα δημοτικά συμβούλια. Προσωπικά, παραπάνω από την απουσία του νυν δημάρχου, που σε τελική ανάλυση εκλέγεται από το 1994 και έχει ήδη κριθεί, με ανησυχεί η απουσία κάποιων εκ των υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι δεν έχουν φροντίσει να έρθουν στα δημοτικά συμβούλια, να δουν έστω την λειτουργία τους! Την λάθος λειτουργία τους. Ακόμα και σήμερα, τα συμβούλια γίνονται τόσο με φυσική παρουσία, αλλά και με το δημοτικό σύμβουλο από το σπίτι. Αυτό πολλές φορές έχει μετατραπεί σε δικαιολογία.

 

Δημοσιογράφος: Σε προεκλογική περίοδο είναι μια λύση, αν δεν θες να… χαλάσεις καρδιές!

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Βεβαίως. Ωστόσο, θα πρότεινα στους υποψήφιους δημάρχους να έρθουν και να δουν πώς λειτουργεί το Δημοτικό συμβούλιο! Να εμφανιστούν, γιατί εμείς εδώ και πέντε χρόνια είμαστε στους δρόμους, στις λαϊκές αγορές, δεν έχουμε λείψει από σπίτι, από γειτονιά. Από την Αγωνιστών, τη Λεωφόρο Ειρήνης, τη Δημοκρατίας, τη Χαλκίδος. από όλες τις οδούς της Λυκόβρυσης και της Πεύκης! Όλες τις γειτονιές τις έχουμε γυρίσει με το Μάριο Ψυχαλη. Για αυτό λέμε πως ξέρουμε τα προβλήματα και τα έχουμε κοστολογήσει! Αυτό για να το αποκτήσει ο νέος υποψήφιος δήμαρχος θέλει κάποια χρόνια! Εμείς δεν τους έχουμε δει στη γειτονιά μας.

 

Δημοσιογράφος: Η αλήθεια είναι πως μπορείς να κατηγορήσεις τον Μάριο Ψυχαλη για άλλα, αλλά δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις πως δεν γυρνάει το Δήμο. Έχουμε εικόνα από πολλούς Δήμους και αυτό δεν το έχουμε συναντήσει πουθενά!

Βογιατζόγλου Ιορδάνης: Όχι μόνο περπατάει… Καταγράφει, μπαίνει μέσα στα σπίτια και τις γειτονιές και αυτό είναι προς τιμήν του! Αυτό μας εμπνέει και εμάς να είμαστε ενεργοί για το δημότη. Αυτό, λοιπόν, θα φροντίσουμε να κάνουμε από 01/01/24, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα μας και φτιάχνοντας ένα Δήμο, όπως τον έχουμε ονειρευτεί. Έναν Δήμο ευρωπαϊκό. Έναν Δήμο που, με δήμαρχο το Μάριο Ψυχαλη, θα χαίρεται ο δημότης να ζει.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.