Μάριος Ψυχάλης: «Καταθέτουμε την αλήθεια μας στην κρίση των δημοτών»

 


Μάριος Ψυχάλης: «Καταθέτουμε την αλήθεια μας στην κρίση των δημοτών»

Από τη θέση της μείζονος μειοψηφίας στις εκλογές του 2019, πλέον η παράταξη «δήμος Μπροστά+» επανέρχεται με στόχο να πετύχει την νίκη που θα της δώσει τη δυνατότητα να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Εδώ και μια πενταετία τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, δεν έχουν λείψει από τις γειτονιές της πόλης. Σήμερα, δηλώνει αισιόδοξος πως οι δημότες θα αναγνωρίσουν αυτήν την προσπάθεια και θα την ανταμείψουν στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο επικεφαλής της παράταξης «δήμος Μπροστά+» και υποψήφιος Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης, μιλάει στην «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» για όλη αυτήν την προσπάθεια, την στελέχωση του ψηφοδελτίου, την ανάγκη για αναζήτηση της ανεξαρτησίας σε πολλά επίπεδα, αναλύει το πρόγραμμα για όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στην πόλη, αλλά και στέλνει το μήνυμα πως σε αυτή την προσπάθεια, αντίπαλοι δεν είναι τα πρόσωπα που επίσης διεκδικούν τη διοίκηση του Δήμου, αλλά τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Συνέντευξη στον Νίκο Καραβάσιο

 

































Παρά το νεαρό της ηλικίας σας ήδη έχετε διαγράψει μία αξιοσημείωτη πορεία στα κοινά της πόλης. Μάλιστα αυτή είναι η δεύτερη φορά στην οποία ηγείστε παράταξης ως υποψήφιος δήμαρχος. Πώς προσεγγίζετε τις φετινές εκλογές σε σχέση με αυτές του 2019, με δεδομένο και την 4ετή σας θητεία ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας;


Πράγματι, αν και, όπως επισημαίνετε, είμαι ο νεότερος μεταξύ των ανθυποψηφίων μου, ωστόσο, η παρουσία μου στα αυτοδιοικητικά κοινά του Δήμου μας δεν είναι πρόσκαιρη, ευκαιριακή, είτε της τελευταίας στιγμής στο παρά πέντε των εκλογών. Για όσους δεν γνωρίζουν, επιτρέψτε μου να σημειώσω πως, ήδη από το 2008, σε ηλικία 21 ετών συμμετείχα στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων Πεύκης, ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα είμαι παρών σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, το 2010 και το 2014 ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος και, βεβαίως, το 2019 και στις προσεχείς εκλογές του 2023 ως υποψήφιος Δήμαρχος. Στις εκλογές του 2019, μάλιστα, οι συνδημότες μας, αντάμειψαν την προσπάθειά μας με έναν ιδιαίτερα τιμητικό ποσοστό στον β’ γύρο, αναθέτοντας μας την ευθύνη της μείζονος μειοψηφίας, θέση που υπηρετήσαμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μας με συνέπεια μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια, ο πρώτος λόγος που διεκδικώ την εκλογή μου ως Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, είναι ότι νιώθω χρήσιμος πολίτης, που υπηρετώ με συνέπεια την πόλη μου εδώ και πολλά χρόνια και που θέλω να προσφέρω στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα, φοίτησα στα σχολεία του, ζω και εργάζομαι.

Από εκεί και πέρα, ποτέ δεν επαναπαυτήκαμε στον ρόλο της άσκησης των καθηκόντων μας ως αντιπολίτευση. Από το 2018, καθημερινά οι συνεργάτες μου και εγώ βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά της πόλης, ακούμε τους πολίτες, καταγράφουμε τις ανάγκες τους, γνωρίζουμε τα προβλήματα και μαζί σχεδιάζουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Κάπως έτσι, έχει καταρτιστεί και το πρόγραμμά μας και είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να πούμε πως το έχουμε σχεδιάσει μαζί με τους πολίτες.

Το ψηφοδέλτιό σας αποτελείται από 73 υποψηφίους, αριθμός ο οποίος ήταν ο ανώτερος που μπορούσατε να δηλώσετε. Πόσο απαιτητική ήταν η προσπάθεια για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και με ποια κριτήρια διαμορφώθηκε;

Πράγματι, η παράταξή μας κατέθεσε τον μέγιστο αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Εκ πρώτης όψεως, πιθανόν να φαίνεται μια δύσκολη διαδικασία. Αν κάποιος, ωστόσο, παρατηρήσει τη σύνθεση του ψηφοδελτίου μας, θα αντιληφθεί πως, στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δυσκολία. Ο λόγος είναι διότι το μοναδικό πραγματικό κριτήριο που θέσαμε ήταν η εντιμότητα. Άνθρωποι με καθαρό βλέμμα, αποδεδειγμένη αγάπη για την πόλη και όραμα να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων της.

Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να εξηγήσουμε πως στην παράταξή μας δεν μετέχουν μόνο τεχνοκράτες, που είναι απαραίτητοι για να μπει ο Δήμος σε μια διοικητική σταθερότητα. Αυτό θα ήταν ανακόλουθο των αρχών μας και θα δημιουργούσε μια ελίτ. Στο ψηφοδέλτιό μας μετέχουν άνθρωποι από κάθε γειτονιά, κάθε επαγγελματικό κλάδο και κάθε ηλικιακή κατηγορία.   Εκπαιδευτικοί, δημόσιοι λειτουργοί, τοπικοί επιχειρηματίες, άνθρωποι των σωμάτων ασφαλείας, φοιτητές, νέοι γονείς, μέλη φορέων και τοπικών συλλόγων, άνθρωποι από κάθε σημείο της Λυκόβρυσης και της Πεύκης. Ως εκ τούτου, μπορεί ο αριθμός των υποψηφίων μας καθαυτός να φαντάζει δύσκολος, αλλά στην πραγματικότητα, η δεξαμενή άντλησης στελεχών ήταν εξαιρετικά γεμάτη.

Επιτρέψτε μου, όμως, να ξεκαθαρίσω κάτι επιπλέον. Η επένδυση μας στο ανθρώπινο κεφάλαιο δεν είναι πρόσκαιρη και με χρονικό ορίζοντα τις εκλογές και όσα οφέλη είναι πιθανόν να αποκομίσουμε. Η επένδυση αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας στα δημοτικά συμβούλια, την αυτοδιοικητική μας παρουσία με άρθρα, ανακοινώσεις, συμμετοχή σε συλλογικά όργανα του Δήμου. Έτσι ακριβώς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, να παρεμβαίνουμε και να αξιολογούμαστε, από όποια θέση ευθύνης μας εμπιστευθούν οι συμπολίτες μας.

Στο ψηφοδέλτιο σας παρατηρούμε ότι υπάρχουν υποψήφιοι από διαφορετικές πολιτικές «δεξαμενές». Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο είναι να «παντρευτούν» αυτές οι διαφορετικές απόψεις;

Είναι εξαιρετική η ερώτησή σας, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά κάτι ακόμα. Η παράταξή μας δεν αναζητά ευκαιρία ανάληψης της διοίκησης του Δήμου από κανέναν κομματικό μηχανισμό. Είναι πολιτικά ανεξάρτητη και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, όπως και το 2019, έτσι και τώρα, το χρώμα, με το οποίο θα εμφανίζεται στα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic, θα είναι το λευκό. Όμως, αυτό που τονίζουμε πάντα πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να αναζητήσουν την πολιτική ανεξαρτησία. Θα πρέπει να απαιτήσουν την ανεξαρτησία και σε άλλα επίπεδα. Να αναζητήσουν την οικονομική ανεξαρτησία, την αυτοδιοικητική ανεξαρτησία και την γεωγραφική ανεξαρτησία. Η παράταξή μας τα διαθέτει αυτά σε πλήρη επάρκεια. Είμαστε μια οικονομικά ανεξάρτητη παράταξη, αφού όλες οι εκλογικές δαπάνες μας δεν προέρχονται από κάποια επιχειρηματικά ή οικονομικά συμφέροντα, αλλά αποκλειστικά και μόνο από την εργασία μας. Είμαστε μια αυτοδιοικητικά ανεξάρτητη παράταξη, καθώς δεν αποτελεί το «άρμα» κανενός διατελέσαντος δημάρχου, ούτε λαμβάνει εντολές από παραθεσμικά αυτοδιοικητικά κέντρα. Το ανώτατο όργανο και αυτό που λαμβάνει τις αποφάσεις είναι η ολομέλεια της παράταξης που συνεδριάζει τακτικά. Είμαστε μια γεωγραφικά ανεξάρτητη παράταξη, αφού στόχος μας είναι η ουσιαστική ενοποίηση του Δήμου μας και όχι να πέσει το βάρος μόνο στην Πεύκη ή μόνο στη Λυκόβρυση, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί συγκυριακά. Ως εκ τούτου, η παράταξη μας είναι πολιτικά, γεωγραφικά, αυτοδιοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητη. Και αυτό αφορά στο σύνολο των αρχών που υπηρετούν όλα τα στελέχη που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο μας.

 

Είστε γέννημα θρέμμα Πευκιώτης. Ποιες είναι οι αλλαγές στην πόλη μέσα στα χρόνια που σας ενοχλούν;

Είμαι πράγματι γέννημα – θρέμμα Πευκιώτης. Όπως προανέφερα, εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα, εργάζομαι, ζω, απέκτησα τη δική μου οικογένεια. Θυμάμαι από παιδί ένα προάστιο όπου μεγαλώναμε βλέποντας σκαντζόχοιρους στη Λεωφόρο Ειρήνης να περνούν μέσα από την αυλή μας, πριν ακόμα τη διαπλάτυνσή της ή την ησυχία που υπήρχε τις καλοκαιρινές νύχτες, όταν ακόμα μπορούσαμε να ακούμε τον ήχο από τον ηλεκτρικό που περνούσε από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι. Τα χρόνια πέρασαν, η πόλη άλλαξε.  Η αστικοποίηση έφερε πολλές αλλαγές που δεν συνάδουν με την εικόνα που προϋπήρχε και που αξίζει στην περιοχή. Η νέα δημοτική Αρχή θα πρέπει να κάνει μια… επανεκκίνηση. Να αναζητήσει επενδύσεις για την αύξηση του πρασίνου και των αθλητικών εγκαταστάσεων, να δημιουργηθούν νέες υποδομές, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι πρασίνου και αναψυχής, χώροι εκπαίδευσης κλπ. Επιπλέον, να επενδύσει στην καθαριότητα, τις υπηρεσίες και υποδομές, την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Με λίγα λόγια, να κάνουμε ξανά τον ενιαίο πια Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, έναν Δήμο – πρότυπο στα Βόρεια Προάστια, όπου οι κάτοικοι και δημότες θα απολαμβάνουν το «ευ ζην».

 

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας, στην περίπτωση που εκλεγείτε δήμαρχος;

Η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου είναι το πλέον διαχρονικό και ίσως πιο σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου, Πολεοδομίας, Μελετών Έργων και Κοινωνικής Πολιτικής. Δεδομένου ότι στόχος μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες, η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι η πιο σημαντική. Να δώσουμε έμφαση στα σημαντικότερα προβλήματα στην πόλη μας, όπως η καθαριότητα, η ανακύκλωση, η αύξηση των χώρων πρασίνου, η δημιουργία ασφαλών και προσβάσιμων πεζοδρομίων είναι άμεσες προτεραιότητες.

Όμως, οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα και στην επίλυση και άλλων σοβαρών και διαχρονικών προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών μας. Η διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης, ένα διαδημοτικό ζήτημα, που αναμένεται να δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις σε αρκετά σημεία της πόλης μας είναι ένα από τα πλέον βασικά. Επίσης, η αποπεράτωση του ημιτελούς Κλειστού Γηπέδου της Λυκόβρυσης, που θα δώσει σημαντική λύση στην έλλειψη χώρων αθλητισμού στην πόλη μας. Η αντιμετώπιση της διαμπερούς κυκλοφορίας στους περιφερειακούς οδικούς άξονες, όπως πχ η οδός Βύρωνος είναι ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα. Επιπρόσθετα, σημαντική είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης στην πόλη μας.

Για την Λυκόβρυση, επίσης, σε προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας,  είναι η ανάπλαση του Κέντρου Πόλης και η ανάπτυξη πεζοδρόμων, η δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο οικόπεδο της ΑΓΕΤ – Ηρακλής, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και των βοηθητικών εγκαταστάσεων του Διαδημοτικού Σταδίου Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης και η άμεση ήπια ανάπλαση της Πλατείας Α. Παπανδρέου. Αντίστοιχα, για την Πεύκη, προτεραιότητα δίνουμε στην άμεση ήπια ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Πεύκης (σ.σ. πλατεία Πέρρου), η δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού και Αθλητισμού στον χώρο των πρώην flocafe Πεύκης, η ανάπλαση του περιβάλλοντος και των βοηθητικών χώρων του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης και του Δημοτικού Γηπέδου Πεύκης, η ανάπλαση της Λ. Ειρήνης και της Πλατείας Σοφούλη με έμφαση στην βαδισιμότητα και την ανάπλαση με έμφαση στη βαδισιμότητα του άξονα των οδών Βρυούλων, Κουντουριώτου, Αϊδινίου και Αγωνιστών.

Με δεδομένο ότι έχουμε 7 υποψηφιότητες, πόσο πιθανό είναι να κριθούν οι εκλογές στον πρώτο γύρο, με τον πρώτο συνδυασμό να λαμβάνει το πολυπόθητο 43%;

Αν και κάποιοι υποψήφιοι, οι οποίοι, μάλιστα, δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την πόλη και εμφανίζονται ως  «από μηχανής»… σωτήρες, τείνουν να αιθεροβατούν και να διαρρέουν μυστικές δημοσκοπήσεις που τους δίνουν επικράτηση από τον πρώτο κιόλας γύρο, θα μου επιτρέψετε να είμαι ρεαλιστής. Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία μας και την μέχρι τώρα ανταπόκριση που έχουμε στην τοπική κοινωνία, αλλά θα ήταν ουτοπικό να ονειροβατούμε για επικράτηση από τον πρώτο γύρο. Μην ξεχνάμε πως κάθε υποψήφιος έχει το δικό του πρόγραμμα, το οποίο εκτίθεται και αξιολογείται καθημερινά από τους πολίτες. Έτσι και εμείς, βρισκόμαστε στους δρόμους ήδη από το 2018 και συνεχίσαμε από την πρώτη κιόλας μέρα μετά τις εκλογές του 2019 να είμαστε κοντά στην κοινωνία, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά της πόλης. Αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλος υποψήφιος που το έχει κάνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μετράει είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας με ειλικρίνεια, καθαρό βλέμμα, σκληρή δουλειά και εντιμότητα. Αντίπαλός μας δεν είναι κανένα πρόσωπο, παρά μόνο τα προβλήματα της πόλης. Οι δημότες έχουν κρίση και άποψη. Και είμαι βέβαιος ότι έχουμε τα εχέγγυα να μας ανταμείψουν με την εμπιστοσύνη τους.

Αν υπάρξει δεύτερος γύρος πόσο «ρευστές» είναι οι ισορροπίες;

Πάντα σε μια εκλογική αναμέτρηση οι ισορροπίες είναι ρευστές. Όμως, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι ο αγώνας και η δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, είναι γνωστά στους δημότες μας. Εκείνοι ξέρουν ποιοι είμαστε και ποιοι θα συνεχίσουμε να είμαστε όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Να υπενθυμίσω πως στις εκλογές του 2019, στην πρώτη μας διεκδίκηση της διοίκηση του Δήμου, οι δημότες μας αντάμειψαν με το να μας δώσουν την ευκαιρία να είμαστε στο δεύτερο γύρο, όπου και μας τίμησαν με ένα υψηλό ποσοστό 45%, το οποίο ήταν ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που είχαμε κερδίσει. Στα χρόνια που μεσολάβησαν δεν λείψαμε ούτε μέρα από τον πυρήνα όπου χτυπάει η καρδιά της κοινωνίας. Αυτή είναι η αλήθεια μας και αυτήν καταθέτουμε στους δημότες μας.

Θα θέλαμε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας το όραμά σας για τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης; Γιατί οι δημότες να ψηφίσουν τον Μάριο Ψυχάλη και την παράταξη ΔΗΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ+;

Σε ό,τι με αφορά, θα ήθελα να υπενθυμίσω την καθημερινή μου ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Δημόσια διοίκηση εδώ και πολλά χρόνια, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και σε αυτοδιοικητικό και επιστημονικό. Σε επαγγελματικό, ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, είμαι σε θέση να γνωρίζω το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων του Δημόσιου τομέα, τη δομή, τα προγράμματα, τις δυνατότητες και τα εργαλεία που παρέχονται. Σε αυτοδιοικητικό, αναφέρθηκα και νωρίτερα στην επί χρόνια παρουσία μου στα αυτοδιοικητικά κοινά της πόλης μας, αντίθετα με άλλους υποψηφίους που εμφανίστηκαν συγκυριακά, στο παρά πέντε των εκλογών. Τέλος, σε επιστημονικό, ως Λέκτορας Δημόσιων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, έχω την δυνατότητα να παρακολουθώ τις διεθνείς εξελίξεις στην δημόσια οικονομική διακυβέρνηση και πολιτική. Έχοντας, συνεπώς, όλα τα παραπάνω στοιχεία, θεωρώ πως μπορώ να εγγυηθώ την επιτυχία της διοίκησης μας εφόσον οι δημότες μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους.

Όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι ατομική. Δεν μιλάμε για «ενός ανδρός αρχή». Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτυχία, αν δεν είχαμε επενδύσει σε μια δυναμική ομάδα συνεργατών, οι οποίοι εργάζονται σκληρά, καταθέτουν εμπειρία, γνώσεις, χρόνο και θέληση, για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Όραμά μας, λοιπόν, είναι να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την εμπειρία, τα εργαλεία και τις δυνατότητές μας, να προχωρήσουμε σε τομές και αλλαγές, ώστε ο Δήμος μας, ο ενιαίος Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, να γίνει μια όμορφη, πράσινη, ασφαλής και προσβάσιμη πόλη, ένας τόπος, όπου οι δημότες θα απολαμβάνουν την ποιότητα ζωής και θα νιώθουν περήφανοι για τη γειτονιά τους.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.