Μάριος Ψυχάλης: «Το πρόγραμμά μας το έχουν καταρτίσει οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης»

 


Μάριος Ψυχάλης: «Το πρόγραμμά μας το έχουν καταρτίσει οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης»

 Στην κούρσα της διαδοχής για τον δημαρχιακό θώκο στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης συμμετέχει ο επικεφαλής της παράταξης «δήμος Μπροστά+» κ. Μάριος Ψυχάλης. Ο υποψήφιος Δήμαρχος παρουσιάζει με λεπτομέρειες τις θέσεις της παράταξής του και το πρόγραμμά του σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Χ-ΤΥΠΟΣ.

 

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε ποιοι ήταν οι κυριότεροι λόγοι που σας ώθησαν να θέσετε υποψηφιότητα ως Δήμαρχος;

Όπως ίσως θα γνωρίζετε και, θα ήθελα να γνωρίζουν και οι συμπολίτες μου, γεννήθηκα, μεγάλωσα, φοίτησα στα σχολεία του, ζω και εργάζομαι στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Αγαπώντας, λοιπόν, τον τόπο μου, η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν είναι πρόσκαιρη, εφήμερη και ευκαιριακή. Ήδη από το 2008, σε ηλικία των 21 ετών, συμμετέχω ενεργά και εκτίθεμαι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν και συμμετείχα στις εκλογές του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Πεύκης. Στις εκλογές του 2010 και του 2014 συμμετείχα ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον ενιαίο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και το 2019 για πρώτη φορά ζήτησα από τους δημότες μας να με εμπιστευθούν ως Δήμαρχο της πόλης μας. Έτσι ακριβώς και το 2023, ζητώ την εμπιστοσύνη τους, καθώς εκτιμώ πως ως ενεργός πολίτης, έχω τη δυνατότητα να προσφέρω και από αυτή την καίρια θέση στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα, ζω και εργάζομαι. 

 

Ποια είναι τα κυριότερα σημεία και οι θέσεις του προγράμματός σας;

Ήδη από το 2018, μαζί με τους συνεργάτες μας, βρισκόμαστε καθημερινά σε κάθε γωνιά της πόλης, όπου συζητούμε με τους δημότες, ακούμε τα προβλήματά τους, καταγράφουμε τις ανάγκες τους και προγραμματίζουμε τις προτάσεις και τις λύσεις που οραματιζόμαστε να δώσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να πούμε πως το πρόγραμμα μας το έχουν καταρτίσει οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης και αυτό το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο. 

Η ποιότητα ζωής είναι βασική μας προτεραιότητα, με λύσεις και προτάσεις για βελτίωση κρίσιμων τομέων, όπως η καθαριότητα, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,  η έλλειψη χώρων πρασίνου και αναψυχής, η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων, η ελλιπής συντήρηση των παιδικών χαρών.

Έχουμε δώσει προτεραιότητα στην επίλυση σοβαρών και διαχρονικών προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών στον ενιαίο Δήμο μας, με κυριότερα την άμεση ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Πεύκης (πλατεία Πέρου) και την άμεση αποπεράτωση του ημιτελούς κλειστού γηπέδου μπάσκετ στη Λυκόβρυση. Εξαιρετικής κρισιμότητας προτεραιότητα είναι η προστασία των συμφερόντων του Δήμου και των κατοίκων από έργα όπως η διάνοιξη της Λ. Κύμης και η επικείμενη δημιουργία εμπορικού κέντρου στα  σύνορα Λυκόβρυσης - Μεταμόρφωσης.

Πέρα, όμως από τα παραπάνω, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια να δημιουργηθούν τοπόσημα στην πόλη, κάτι που σήμερα λείπει. Για να το πετύχουμε αυτό, έχουμε στοχεύσει στην υλοποίηση δέκα εμβληματικών έργων τόσο στην Λυκόβρυση – όσο και στην Πεύκη. Επιγραμματικά, για τη Λυκόβρυση προτείνουμε την ανάπλαση του ιστορικού Κέντρου της πόλης, την αποπεράτωση του Ημιτελούς Κλειστού Γηπέδου, την δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο οικόπεδο της ΑΓΕΤ - Ηρακλής στη Λυκόβρυση, την παρέμβαση για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και των βοηθητικών εγκαταστάσεων του Διαδημοτικού Σταδίου Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης και την άμεση, ήπια ανάπλαση της Πλατείας Α. Παπανδρέου στη Λυκόβρυση.

Επιπροσθέτως, για την Πεύκη έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την άμεση, ήπια ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Πέρρου, την δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού και Αθλητισμού στον χώρο των πρώην flocafe, την ανάπλαση του περιβάλλοντος και των βοηθητικών χώρων του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης και του Δημοτικού Γηπέδου Πεύκης και την ανάπλαση της Λ. Ειρήνης και της Πλατείας Σοφούλη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα πεζοδρόμια.

Τέλος, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει προτάσεις και λύσεις για σημαντικούς άξονες της καθημερινότητας. 

Για την παιδεία προβλέπεται η παροχή πλήρους σχολικού εξοπλισμού για κάθε μαθητή της Α΄ τάξης Δημοτικού, ασφάλειας αστικής ευθύνης σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό, κατά την λειτουργία των σχολείων, ενίσχυση των δωρεάν υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης των σχολικών μονάδων και βασικού σχολικού εξοπλισμού, ουσιαστική λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου, δημιουργία Σχολής Γονέων, θέσπιση οικονομικής επιβράβευσης των αριστούχων μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις και δημιουργία ενός λειτουργικού Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που θα στηρίξουν ουσιαστικά τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό της πόλης μας.  

Για την τρίτη ηλικία το πρόγραμμά μας προβλέπει γενναία αύξηση του προϋπολογισμού για τα ΚΑΠΗ από το 2024, πρόσληψη μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που για τις δομές, δημιουργία του 2ου ΚΑΠΗ στην Κάτω Πεύκη, ενεργοποίηση του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, συνεργασία με ειδικά διαγνωστικά κέντρα για να υποστηρίξουμε τα μέλη να πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις,  θέσπιση προγράμματος δωρεάν επισκέψεων σε πολιτιστικούς χώρους, δωρεάν μεταφορά για εξορμήσεις για θερινά μπάνια σε οργανωμένη παραλία του ΕΟΤ, δημιουργία Κέντρου ελέγχου Άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, μηνιαία διεξαγωγή δωρεάν κοινωνικών εκδηλώσεων στα μέλη του ΚΑΠΗ με μουσική και γεύμα, επισκέψεις στους ιερούς τόπους με κάλυψη του κόστους μετακίνησης και διαμονής, ειδικά προγράμματα στήριξης τα μέλη με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, δωρεάν συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις για τα ΑΜΕΑ, καθώς επίσης εκδρομές με δωρεάν μεταφορά.

Για τον αθλητισμό, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός λειτουργικού γηπέδου Beach Volley με την θεσμοθέτηση ενός ετήσιου τουρνουά, τη δημιουργία ασφαλών αποδυτηρίων σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις που να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, την έμπρακτη οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη όλων των αθλητικών σωματείων της πόλης μας, την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός σκεπαστού γηπέδου τύπου «μπαλόνι», τη δημιουργία εγκατάστασης που θα φιλοξενεί το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, καθώς και τη δημιουργία skate-park σε περιοχή που θα επιλεγεί βάσει μελέτης.


Κατά τη γνώμη σας ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε σε περίπτωση που εκλεγείτε;

Σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, αυτό που τονίζουμε είναι ότι το σημαντικότερο και πλέον διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, όπως και πολλοί άλλοι, είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών του. Αυτή είναι μια από τις βασικές μας προτεραιότητες και θα επιδιώξουμε να δώσουμε λύση, με την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Για να μπορέσει ο Δήμος να είναι λειτουργικός και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, θα πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό, ιδιαίτερα στους τομείς της Καθαριότητας, του Πρασίνου, της Πολεοδομίας, των Μελετών Έργων και  της Κοινωνικής Πολιτικής. Είναι ξεκάθαρο πως τα πλέον σοβαρά προβλήματα στο Δήμο μας είναι καθαριότητα, η ανακύκλωση, ο περιορισμός των χώρων πρασίνου και η προσβασιμότητα των πεζοδρομίων. Προβλήματα, στα οποία είμαστε έτοιμοι να εστιάσουμε από την πρώτη μέρα.   

 

Με ποια κριτήρια καταρτίσατε το ψηφοδέλτιό σας;

Στο ψηφοδέλτιό μας καταθέσαμε τον μέγιστο αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, αριθμώντας συνολικά 73. Η επιλογή των προσώπων δεν έγινε με βάση τα ακαδημαϊκά προσόντα, τις υψηλές «γνωριμίες», τις προσωπικές σχέσεις ή, ενδεχομένως, τα οποιαδήποτε πολιτικά οφέλη που πιθανόν να προσκομίσουν. Τα στελέχη μας έχουν επιστημονική επάρκεια, επαγγελματική και κοινωνική εμπειρία, γνώση κάθε κυττάρου των γειτονιών της πόλης μας, αποδεδειγμένη αγάπη και προσφορά προς την πόλη και τους ανθρώπους της. Στα ψηφοδέλτιά μας περιλαμβάνονται τεχνοκράτες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τοπικοί επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, νέοι γονείς, φοιτητές, εκπρόσωποι κάθε ηλικίας, δημότες που αντιπροσωπεύουν φορείς και κινήματα που αναπτύσσονται στην πόλη μας. Για το λόγο αυτό, ξεκαθαρίζουμε πως δεν επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια «ελίτ» τεχνοκρατών, που θα δίνουν εντολές και θα ασχολούνται μόνο με αριθμούς. Το βασικότερο κριτήριο είναι η εντιμότητα λόγων και έργων. Από αυτή τη δεξαμενή αξιόλογων ανθρώπων, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα συνεργαστεί με την επιστημονική κοινότητα, θα παρουσιάσει τις ιδιαίτερες ικανότητες και εμπειρίες της και θα προσφέρει στον απλό, καθημερινό πολίτη, την ευχαρίστηση να δει την πόλη του να αλλάζει, να ομορφαίνει και να αναπτύσσεται.

 

 

Γιατί να σας επιλέξουν οι συμπολίτες σας και ποιο είναι το μήνυμα που τους στέλνετε προτού πάνε στις κάλπες;

Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ότι ασχολούμαι καθημερινά με την δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από την επαγγελματική, αυτοδιοικητική, αλλά και επιστημονική μου δράση. Επαγγελματικά, υπηρετώ σε θέσεις ευθύνης ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, γνωρίζω το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων του Δημόσιου τομέα, τη δομή, τα προγράμματα, τις δυνατότητες και τα εργαλεία που παρέχονται. Αυτοδιοικητικά, υπενθυμίζω πως εδώ και πολλά έτη με συνέπεια  δηλώνω παρών στα αυτοδιοικητικά κοινά της πόλης μας, σε αντίθεση με άλλους υποψηφίους που δήλωσαν την παρουσία τους συγκυριακά, στο παρά πέντε των εκλογών. Επιστημονικά, ως Λέκτορας Δημόσιων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, έχω την δυνατότητα να παρακολουθώ τις διεθνείς εξελίξεις στην δημόσια οικονομική διακυβέρνηση και πολιτική. Όλα τα παραπάνω τα καταθέτω ως εχέγγυα για την επιτυχία μας εφόσον οι δημότες μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου.

Όμως, είναι σημαντικό να τονίσω ότι η η επαγγελματική, η αυτοδιοικητική αλλά και η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία μου δεν θα ήταν αρκετές, αν δεν είχαμε επενδύσει σε μια δυναμική ομάδα συνεργατών, με τη βοήθεια, την ενέργεια και τη σκληρή δουλειά των οποίων, δημιουργήσαμε έναν άκρως ανταγωνιστικό συνδυασμό, την δημοτική παράταξη «δήμος Μπροστά+», που στις εκλογές του 2019 έλαβε ένα ιδιαιτέρως τιμητικό ποσοστό στον β’ γύρο των εκλογών, καταλαμβάνοντας την θέση της μείζονος μειοψηφίας. Αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς, δεν μείναμε εκεί, αλλά επενδύσαμε ακόμα περισσότερο όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν έως σήμερα, καθώς είμαστε η μοναδική αυτοδιοικητική παράταξη στον βόρειο τομέα, με σταθερή παρουσία και συνεχείς ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, αρθρογραφία και παρεμβάσεις των στελεχών της, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ την δημόσια τοποθέτηση μου ως επικεφαλής αυτής της προσπάθειας.

Επιπλέον, οφείλω να ξεκαθαρίσω πως η παράταξή μας είναι πολιτικά ανεξάρτητη. Όμως, οι πολίτες θεωρώ πως θα πρέπει να αναζητήσουν επίσης και ανεξαρτησία οικονομική, αυτοδιοικητική, γεωγραφική. Εμείς, είμαστε εδώ γιατί τα διαθέτουμε όλα. Η παράταξη μας είναι οικονομικά ανεξάρτητη από επιχειρηματικά ή άλλα οικονομικά συμφέροντα. Όσα χρήματα επενδύονται για τις εκλογικές μας δαπάνες προέρχονται από την εργασία μας και μόνο. Είμαστε μια αυτοδιοικητικά ανεξάρτητη παράταξη, αφού το ανώτατο όργανο της είναι η ολομέλεια που συνεδριάζει τακτικά και δεν αποτελεί το «άρμα» κανενός διατελέσαντος δημάρχου, ούτε λαμβάνει εντολές από παραθεσμικά αυτοδιοικητικά κέντρα. Είμαστε, τέλος, μια γεωγραφικά ανεξάρτητη παράταξη, καθώς τα μέλη μας προέρχονται από κάθε γωνιά της Λυκόβρυσης και της Πεύκης, με μόνη και κοινή επιδίωξη την ουσιαστική ενοποίηση του Δήμου. Ως εκ τούτου, η παράταξη μας είναι πολιτικά, γεωγραφικά, αυτοδιοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητη. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.