Μαρία Αθανασοπούλου: «Η πρόληψη κατά του καρκίνου σώζει ζωές»

 


Μαρία Αθανασοπούλου: «Η πρόληψη κατά του καρκίνου σώζει ζωές»

*Η Μαρία Αθανασοπούλου είναι υπεύθυνη νεολαίας της παράταξης

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

Μια ημέρα μνήμης, αλλά και υπενθύμισης πως ο καρκίνος αποτελεί έναν σκληρό και θανάσιμο αντίπαλο, που, όμως, μπορεί να νικηθεί, εφόσον δείξουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τα επιτεύγματά της.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς κάθε χρόνο, περισσότεροι από 10.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από κάποια μορφή της ασθένειας. Οι αιτίες είναι πολλές και σχετίζονται κατά κύριο λόγο με διατροφικούς, κοινωνικούς, ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όμως, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των καρκίνων, μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν η διάγνωση γίνει εγκαίρως και ακολουθηθεί η απαιτούμενη αγωγή.

Η επιστήμη έχει κάνει τεράστια βήματα για την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου, ενώ τα δεδομένα είναι αισιόδοξα πως μπορεί σύντομα να βρεθεί η πλήρης θεραπεία. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της επιστήμης και είμαστε βέβαιοι πως αυτό μια μέρα θα γίνει πραγματικότητα.

Ωστόσο, αυτό που έχει τεράστια σημασία, είναι να είμαστε και εμείς οι ίδιοι σε εγρήγορση και να φροντίζουμε για τον τακτικό έλεγχο, ώστε να προλαμβάνουμε δύσκολες καταστάσεις. Να δίνουμε σημασία στα «σημάδια» που ενδεχομένως μας στέλνει το σώμα μας, να πραγματοποιούμε τακτικούς ελέγχους και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του επιστημονικού προσωπικού.

Η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτό δεν είναι ένα απλό κλισέ. Είναι η πραγματικότητα. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στην κοινωνία μας, στα παιδιά μας. Το οφείλουμε ακόμα περισσότερο και σε εκείνους που έδωσαν τις μάχες τους και δεν τα κατάφεραν. Για εκείνους πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε. Και να κρατάμε τη μνήμη του ζωντανή. Φροντίζοντας τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, στέλνοντας το μήνυμα για πρόληψη και έγκαιρη εξέταση. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.