Εμμανουέλα Γεωργακοπούλου: «Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα»

 


Εμμανουέλα Γεωργακοπούλου: «Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα»

*Η Εμμανουέλα Γεωργακοπούλου είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος

Το περασμένο Σαββατοκύριακο (σ.σ. 11-12/2) παρατηρήθηκε πεταμένο πλήθος λαμπτήρων φθορισμού τύπου σωλήνα, πίσω από τους κάδους οικιακών απορριμμάτων και ανακύκλωσης που βρίσκονται μπροστά από το 1ο Γυμνάσιο Πεύκης, παρατεταγμένοι μέσα στο αλσάκι που αποτελεί προέκταση του δάσους Κάσδαγλη.  Να σημειωθεί ότι το πλησιέστερο σημείο φωτοκύκλωσης βρίσκεται στα 50 μέτρα από το συγκεκριμένο σημείο, στον ειδικό χώρο που περιέχεται σε σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας.

 Οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες είναι χαρακτηρισμένοι ως επικίνδυνα υλικά, λόγω του υδραργύρου που περιέχουν και, σύμφωνα με τους νόμους 4042/12, άρθρο 66 και 4819 ΦΕΚ 129/Α/23.07.2021, η απόρριψή τους σε χώρο που δεν προορίζεται για τον σκοπό αυτό επιφέρει ποινικές κυρώσεις, οι οποίες αυξάνονται όταν η απόρριψη λαμβάνει χώρο σε πάρκα, άλση, δασικές εκτάσεις κλπ.

 Ως δημοτική παράταξη πιθανολογούμε ότι οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες, δεδομένου του μεγάλου αριθμού τους, δεν προέρχονται από απλή οικία, αλλά από κάποιον χώρο μαζικής χρήσης, όπως είναι για παράδειγμα ένα σχολείο.

 Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διερευνηθεί από την Δημοτική Αρχή ποιος πέταξε τους λαμπτήρες στο συγκεκριμένο σημείο. Ένας τρόπος διερεύνησης θα ήταν, για παράδειγμα, να ελέγξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου την πιθανότητα το σχολείο που βρίσκεται κοντά να προέβη σε αντικατάσταση λαμπτήρων πρόσφατα και, στην περίπτωση αυτή, να διερευνηθεί ποιος ανέλαβε την αλλαγή και την απόρριψή τους.

Επίσης, είναι αναγκαίο, ανεξάρτητα από την διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, τα δημοτικά κτήρια στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων, να ανακυκλώνουν τους λαμπτήρες τους με συντονισμένο τρόπο. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται τακτικά εκστρατείες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των δημοτών και των μαθητών των σχολείων του Δήμου μας, ως προς την σωστή διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων τους.

Στην εποχή της περιβαλλοντικής κρίσης η ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της παρούσας οικολογικής αναλγησίας και την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.