Μαρία Τραγάδη: «Απλώνουμε δίχτυ προστασίας, βάζουμε τέλος στον ενδοσχολικό εκφοβισμό»

 


Μαρία Τραγάδη: «Απλώνουμε δίχτυ προστασίας, βάζουμε τέλος στον ενδοσχολικό εκφοβισμό»

*Η Μαρία Τραγάδη είναι τακτικό μέλος ΔΣ ΚΟΙΠΑΠ και υποψήφια δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει γνωστά μαζικά περιστατικά ενδοσχολικής βίας με τέτοια αγριότητα που μας έχουν σοκάρει όλους. Η κατάσταση είναι τέτοια που, πλέον κυριαρχεί ο φόβος ότι με αυτή την αγριότητα που εκφράζεται η βία στους νέους μας, δεν είναι απίθανο να θρηνήσουμε κι άλλες απώλειες ζωών. Όμως, δεν θα πρέπει να είναι αυτός μόνο ο φόβος που μας αναγκάζει να σκύψουμε βαθιά στο πρόβλημα.

Ως γονείς, αλλά και ως μια γενιά ανθρώπων που έχει μεγαλώσει και ωριμάσει, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας, να τα συμβουλέψουμε, να τα προστατέψουμε και, πάνω από όλα, να τα ακούσουμε. Ο σχολικός εκφοβισμός δεν χρειάζεται να φτάσει στο αναπόφευκτο για να δράσουμε. Η ψυχολογία των παιδιών, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, αλλά και με τις συνέπειες του εγκλεισμού λόγω της υγειονομικής πανδημίας, που έχει μετακυλήσει σημαντική πίεση στα νοικοκυριά, είναι ακόμα πιο εύθραυστη από όσο αρμόζει στην ηλικία τους. Οι νέοι μας έχουν επωμιστεί ηθικά και ψυχολογικά βάρη που σίγουρα δυσκολεύονται να διαχειριστούν.

Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα βίας εντός και εκτός των ορίων των σχολείων μας.

Απαιτούνται άμεσες, δραστικές λύσεις για να μην αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει. Χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων για να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Ενίσχυση των σχολικών δομών με ειδικούς ψυχολόγους, συνεργασία και ανάληψη πρωτοβουλιών με την Αστυνομία, διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων και δράσεων που θα αναδεικνύουν το πρόβλημα και θα αποτρέπουν τα παιδιά από το να καταφεύγουν στη βία για να λύσουν τους προβληματισμούς τους.

Και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ενθάρρυνση των νέων που είναι θύματα ενδοσχολικού εκφοβισμού, να μιλήσουν, να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους. Είναι πιθανό να μην παρατηρήσουμε κάποια προβλήματα. Δεν είναι όμως επιλογή να μην κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τα αντιμετωπίσουμε.

Ακούμε τους νέους μας, απλώνουμε δίχτυ προστασίας, βάζουμε τέλος στον ενδοσχολικό εκφοβισμό, δίνουμε φτερά στα παιδιά μας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.