Γιώργος Στιβαχτής: «21η Απριλίου 1967: Σαν σήμερα πριν 56 χρόνια…»

 


Γιώργος Στιβαχτής: «21η Απριλίου 1967: Σαν σήμερα πριν 56 χρόνια…»

*Ο Γιώργος Στιβαχτής είναι Γραμματέας Δημοτικής Παράταξης «δήμος Μπροστά +» και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πεύκης

Ήταν ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967, όταν ομάδα στρατιωτικών με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή Δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.

Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Η Δικτατορία κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.

Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η Κυπριακή τραγωδία, καταγράφουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών ως μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη άσβεστη για να επικαιροποιούν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι για το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της δημοκρατικής λειτουργίας. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι αξίες, όπως η Δημοκρατία και η Ελευθερία, δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά απαιτούν τον καθημερινό αγώνα όλων μας, την καθαρή στάση και συμπεριφορά μας στη κοινωνία, ώστε να διασφαλίσουμε την διατήρηση τους και την ποιοτική τους άνοδο.

Όπως είπε και ο Μανόλης Αναγνωστάκης «Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις. Να μην τις παίρνει ο άνεμος»…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.