Μαρήλια Νικολαΐδου: «Μπορούμε να διεκδικήσουμε μια Βιώσιμη Πόλη»

 


Μαρήλια Νικολαΐδου: «Μπορούμε να διεκδικήσουμε μια Βιώσιμη Πόλη» 

*Η Μαρήλια Νικολαΐδου είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πεύκης 

Ένα από τα ιδιαιτέρως σημαντικά προγράμματα της Ε.Ε. και του ΕΣΠΑ είναι η ''Βιώσιμη Πόλη'', πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των δημάρχων. 

Δύο από τις πολλές ενότητες που περιλαμβάνει είναι:   

1. Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΒΑ).  Κλειδί για τον 21ο αιώνα. Είναι η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες της παρούσας γενιάς χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις δυνατότητες των μελλοντικών. Είναι μια συνεχής αλλαγή πορείας και προσαρμογής των αναγκών του παρόντος, μέσα από την ισόρροπη και ισότιμη  επιδίωξη των τριών πυλώνων της ΒΑ: Οικονομία – Περιβάλλον - Κοινωνία. Τα πάντα, φυσικά, πραγματοποιούνται μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο όλων των ενδιαφερόμενων. 

2. Το ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ). Είναι ένα στρατηγικό έργο που οργανώνει τις μετακινήσεις των πολιτών και τις διανομές εμπορευμάτων στις αστικές περιοχές. Εστιάζει στην εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των ατόμων αντί της εξυπηρέτησης των οχημάτων στον διαθέσιμο αστικό χώρο, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής. Πολλά τα οφέλη ενός ΣΒΑΚ, για την πόλη μας, όμως, ξεχωρίζω την ασφάλεια στις μετακινήσεις,  την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης, της κατανάλωσης καυσίμων, καθώς και την ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. 

Το ΣΒΑΚ είναι το εργαλείο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι στόχοι των σχεδίων ΣΒΑΚ εκπονούνται στους Δήμους της χώρας μας για την εφαρμογή της Βιώσιμης Κινητικότητας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

Δεν υπάρχει πολίτης σήμερα στον δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης , που να μην έχει παράπονα για την κατάσταση των πεζοδρομίων (σ.σ. «Δρόμος Πεζού») είτε γιατί απλά δεν υπάρχει, είτε γιατί έχει εμπόδια και συνεχώς ανεβοκατεβαίνει στον δρόμο με κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα, είτε γιατί υπάρχουν κακοτεχνίες και δεν μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια. Σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι ευπαθείς ομάδες πολιτών. Ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, μητέρες με μωρά, φέροντες καρότσι λαϊκής κ.α.

Ένας δήμαρχος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι, που σέβονται την εντολή που τους έδωσαν οι πολίτες, από τα πρώτα που θα έπρεπε να έχουν στην φροντίδα τους είναι η ασφάλεια. Μέσα σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η ασφαλής μετακίνηση των πεζών.

Μπορούμε να παρέμβουμε χωρίς να χρειαστεί να πληγώσουμε το φυσικό περιβάλλον, αφαιρώντας το πράσινο που είδη υπάρχει στα πεζοδρόμια της πόλης.

Με γνώμονα την Βιωσιμη Κινητικοτητα και, βάση του οδηγού ανασχεδιασμού αστικών οδών αρμοδιότητας δήμων, μπορούμε να πετύχουμε την απόδοση του ελάχιστου αναγκαίου χώρου για την κυκλοφορία των μηχανοκίνητων μέσων και στάθμευση μόνο στην μία πλευρά του δρόμου, με αντίστοιχη αναδιανομή του χώρου υπέρ των ήπιων μέσων μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο).   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.