Φραντζέσκα Αλεξοπούλου: Για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

 


Φραντζέσκα Αλεξοπούλου: Για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

*Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πεύκης

Την Κυριακή 23 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου όπως έχει καθιερωθεί από την UNESCO από το 1996 μετά από εισήγηση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών. Την μέρα αυτή έφυγαν από τη ζωή, το 1616, δύο κορυφαίοι της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Πλήθος εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα εκθέσεις βιβλίων, bazaar βιβλίων, ομιλίες, εργαστήρια και συναντήσεις με συγγραφείς, οργανώνονται ειδικά για τον εορτασμό της ημέρας αυτής. Ορισμένα κράτη, με βαθιά πίστη στη δύναμη του βιβλίου, το τιμούσαν και το γιόρταζαν πολύ πριν καθιερωθεί η παγκόσμια Ημέρα. Για παράδειγμα, στην Ισπανία την μέρα αυτή, οι άνδρες πρόσφεραν ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στις αγαπημένες τους και αυτές ανταπέδιδαν προσφέροντας ένα βιβλίο. Σε άλλες χώρες, πχ στη Γερμανία, προσφέρονται στα σχολεία κουπόνια για βιβλιοπωλεία που μπορούν να εξαργυρώσουν τα παιδιά. Στη χώρα μας, το Σάββατο, 22 Απριλίου, η Βιβλιοθήκη της Βουλής υποδέχεται το κοινό στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου, σε χώρους εργασίας και φύλαξης πολύτιμων και σπάνιων θησαυρών της, ενώ, παράλληλα, ανοίγει την πύλη του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου για να ξεναγήσει τους επισκέπτες στις εκθέσεις της, στο εργαστήριο συντήρησης, στο αναγνωστήριο και στα βιβλιοστάσια της. Ενώ, την Κυριακή, 23 Απριλίου, το Μέγαρο της Βουλής θα φωταγωγηθεί με το λογότυπο της δράσης της φιλαναγνωσίας, δίνοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο και η ανάγνωση αποτελούν τη βάση της παιδείας και της δημοκρατίας.

Η πρόσφατη εμπειρία της Δημοτικής Παράταξης «δήμος μπροστά+», με την παιδική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενίσχυσε το όραμά μας για μια αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του Δήμου μας. Οι συμπολίτες μας, οι νέοι γονείς και τα παιδιά, αλλά και οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους, διψούν πραγματικά για ουσιαστικές και όμορφες δράσεις στη Βιβλιοθήκη, που θα μας φέρουν όλους πιο μπροστά, σε ένα μέλλον πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο.

 Στηρίζουμε τον Πολιτισμό, ενισχύουμε την Δημοτική Βιβλιοθήκη και προσπαθούμε να την κάνουμε δεύτερο σπίτι μας. Να συναντιόμαστε εδώ, να σχεδιάζουμε και να ονειρευόμαστε. Να ονειρευόμαστε μια ζωή καλύτερη για εμάς και κυρίως για τα παιδιά μας, Με ποιότητα που μας ταιριάζει, με αξίες που αποδεχόμαστε, με δικαιώματα κεκτημένα.

Και να είναι οι Παγκόσμιες Ημέρες, απλές αφορμές για να γιορτάζουμε πιο έντονα, αυτό που θα είναι η καθημερινότητά μας. Να είναι μικρές γιορτές της νίκης του Πολιτισμού και του Πνεύματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.