Απόλυτα επιτυχημένη η ενημερωτική δράση «Καιρός & Συμπεριφορά πυρκαγιών» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης και η ΕΔΥΔΑ

 


Απόλυτα επιτυχημένη η ενημερωτική δράση «Καιρός & Συμπεριφορά πυρκαγιών» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης και η ΕΔΥΔΑ 

Με απόλυτη επιτυχία και αρκετά σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο με τίτλο «Καιρός & Συμπεριφορά πυρκαγιών», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης και η Εθελοντική Δύναμη Δασοπυροπροστασίας την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης».

Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο Μετεωρολόγος, Ευστράτιος Αυγερινός, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία που αφορούν στο μικροκλίμα και τη συμπεριφορά των δασικών πυρκαγιών, αλλά και στον τρόπο που «διαβάζουμε» τις μεταβολές του καιρού, ιδιαίτερα σε ορεινούς όγκους, όπου η αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι ακόμα πιο δύσκολη. 

Όπως αναφέρθηκε, η ενημέρωση των δημοτικών Αρχών δεν είναι αρκετή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και χρειάζεται επιπλέον ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από την πλευρά των πολιτών, ώστε να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα φαινόμενα που εμφανίζονται κατά την διάρκεια μιας πυρκαγιάς (στροβιλισμοί, τοπικοί δυνατοί άνεμοι κ.α.), καθώς και για τις καιρικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους που συντελεί περισσότερο ή λιγότερο στην εξάπλωσή της. Ο εισηγητής έκανε αναφορές στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υπήρχαν στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, της Πάρνηθας, αλλά και αυτής στο Μάτι. Τέλος, έγινε αναφορά στην πρόληψη, ειδικά για Δήμους που περιβάλλονται από δάση, καθώς και η χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας (μέσω δορυφόρου), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία τους.

Το κοινό, μεταξύ των οποίων ήταν και αρκετοί εθελοντές, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έθεσε αρκετά ερωτήματα, αναφορικά με το θέμα. Με το πέρας του σεμιναρίου, τόσο οι συμμετέχοντες, όσο και η ΕΔΥΔΑ εξέφρασαν την επιθυμία να ακολουθήσουν και άλλα, με στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση κοινού και εθελοντών στην κοινή προσπάθεια και συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων. 

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι αντιδήμαρχοι Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Γιαννόπουλος, Καθημερινότητας και Συντήρησης Δημοτικών Υποδομών, Γιάννης Καλαμπαλίκης, Παιδείας, Εθελοντισμού & Ισότιμης Εξυπηρέτησης Πολιτών Κατερίνα Φασουλά, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής του καταργούμενου ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΑΠ, Μαρήλια Νικολαΐδου, με την αντιπρόεδρο Σοφία Γουναροπούλου.

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης, δήλωσε σχετικά:

«Η ενημέρωση είναι η καλύτερη μέθοδος για την πρόληψη. Σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι. Καθώς μπαίνουμε πλέον σταδιακά στην αντιπυρική περίοδο, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουμε πώς να ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε περίπτωση πυρκαγιάς τυχόν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Η συνεργασία των υπηρεσιών και του προσωπικού με την ΕΔΥΔΑ είναι ιδιαίτερα στενή και θέλω να ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό. Οι Εθελοντές δίνουν το φωτεινό παράδειγμα ότι δεν περισσεύει κανένας και πως όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε στην πόλη μας και όχι μόνο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλλαν στη σημερινή ενημερωτική δράση!».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.