Στον «πόλεμο» κατά των ναρκωτικών πρέπει να είμαστε πάντα σε διαρκή εγρήγορση

 


Στον «πόλεμο» κατά των ναρκωτικών πρέπει να είμαστε πάντα σε διαρκή εγρήγορση

Η Παγκόσμια Ημέρα δράσης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, η οποία τιμήθηκε πριν από λίγες ημέρες, ανέδειξε μια ακόμα θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας, καθώς σε έρευνα που παρουσίασε το ΕΚΠΑ, οι θάνατοι στην Ελλάδα καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας.

Τα αστικά κέντρα εξακολουθούν και αποτελούν τον βασικό πυρήνα της διακίνησης των ναρκωτικών, εγκλωβίζοντας χιλιάδες νέους σε έναν επικίνδυνο κόσμο και σε έναν δρόμο με πολύ δύσκολο γυρισμό.

Την ίδια ώρα, οι επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, η ανεργία, η φτώχεια και η αστεγία έχουν ωθήσει χιλιάδες νέους στην αναζήτηση μιας επίπλαστης διεξόδου, ενώ, ταυτόχρονα, η κατακόρυφη μείωση των κονδυλίων για την υποστήριξη των προγραμμάτων πρόληψης και επανένταξης, έχουν αφαιρέσει σημαντικά «όπλα» στην προσπάθεια να βοηθήσουμε τους νέους μας.

Το πρόβλημα δεν είναι μακριά μας. Είναι κοντά μας, μέσα στα σπίτια μας, απειλεί τα παιδιά μας. Έχουμε χρέος να μην κλείσουμε τα μάτια ούτε σε αυτήν την θλιβερή πραγματικότητα. Είναι απαραίτητη η αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού και των εθελοντών του Δήμου για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αποτρέψουν τους νέους της πόλης μας από την χρήση και τις εξαρτήσεις.

Η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων με προσκεκλημένους επιστήμονες και ειδικούς στο πρόβλημα των ουσιοεξαρτήσεων, η διανομή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, η συνεργασία με φορείς της Περιφέρειας, οργανώσεις και πρωτοβουλίες, είναι μόνο ελάχιστα από όσα μπορούμε να πράξουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να προχωρήσουμε στην πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, που θα ενισχύσει τις δομές και θα μπορέσει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει περισσότερα προγράμματα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε αύξηση της αστυνόμευσης, ώστε να περιοριστεί η διακίνηση και εμπορεία στις γειτονιές και, όπου εντοπίζονται, οι εγκληματίες να συλλαμβάνονται.

Σε αυτόν τον «πόλεμο» δεν μπορούμε παρά να είμαστε πάντα σε διαρκή εγρήγορση. Οι εποχές το απαιτούν και οι κίνδυνοι για τα παιδιά μας πολλαπλασιάζονται. Οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να πράξουμε δραστικά. Είναι η ελάχιστη δέσμευση που μπορούμε να αναλάβουμε απέναντι και σε αυτήν την απειλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.