Παρέμβαση Αντώνη Μπικάκη: Διάχυση της γνώσης και κεφαλαιοποίηση της εμπειρίας (31/12/2018)





Αυτό που απουσιάζει από την τοπική κοινωνία του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης είναι η κεφαλαιοποίηση της άυλης προστιθέμενης αξίας των νέων που ολοκληρώνουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους στα σχολεία του δήμου μας.


Του Αντώνη Μπικάκη*
Πιο συγκεκριμένα, ενώ και τα τρία λύκεια του ενιαίου μας δήμου έχουν πολύ καλές επιδόσεις στην εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από εκεί και πέρα ο δήμος χάνει κάθε επαφή με το έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό.
Δηλαδή, ενώ έχουμε δεκάδες πετυχημένα παραδείγματα δημοτών μας που στην ηλικία των 24 μέχρι 35 ετών κάνουν εξαιρετικά πετυχημένη σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα ακόμη και το ελεύθερο επάγγελμα, δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας θεσμικός μηχανισμός που να μπορεί να προωθήσει τη συσσωρευμένη γνώση προς τη νέα γενιά, δηλαδή τους μαθητές των λυκείων και τους νεοεισερχόμενους φοιτητές.
Επιπλέον παρατηρούμε ότι άλλες δημόσιες και ιδιωτικές δομές διατηρούν ενεργό μητρώο με τα μέλη τους και την πορεία τους, ενώ διοργανώνουν τακτικές συναντήσεις των παλαιών και νέων μελών τους για να προωθήσουν και να διοχετεύσουν τη γνώση και την εμπειρία που έχουν παράγει τα παλαιότερα μέλη της κάθε κοινότητας.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, προτείνουμε τη δημιουργία μιας ένωσης αποφοίτων των τριών δημόσιων λυκείων με σκοπό την δικτύωση των παλαιών και νέων μαθητών που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε επιλέγουν την επαγγελματική εξειδίκευση. Ο δήμος σε συνεργασία με τις σχολικές δομές θα έχει την ευθύνη να ενημερώνει το εν λόγω μητρώο, ενώ θα διοργανώνει ημερίδες και ημέρες σταδιοδρομίας με σκοπό την προώθηση της γνώσης και τη διάχυση των καλών πρακτικών.
Με αυτό το τρόπο θα είναι δυνατή η εμβάθυνση των σχέσεων των νέων της πόλης μας, θα προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ τους, ενώ η αμφίδρομη επικοινωνία των μελών της τοπικής κοινωνίας μας θα αποτελέσει εφαλτήριο για την προσωπική αλλά και συλλογική πρόοδο και εξέλιξη των προσώπων που την απαρτίζουν.
*Αντώνης Μπικάκης – Μέλος ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «δήμος μπροστά»
Βιογραφικό:
Γεννήθηκα, μεγάλωσα, πήγα σχολείο και συνεχίζω να διαμένω έως τώρα στην Πεύκη. Έλκω την καταγωγή μου κατά το ήμισυ από τον νομό Αργολίδας, ειδικότερα από το Ναύπλιο, και κατά το άλλο ήμισυ από τον νομό Φθιώτιδας, ειδικότερα από το Λειανοκλάδι, ενώ υπάρχουν και μακρινές ρίζες που με συνδέουν με την Κρήτη και τον νομό Χανίων. Αποφοίτησα από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου απέκτησα και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πεδίο της κοινής γνώμης και της δημόσιας επικοινωνίας. Εργάζομαι ως δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούμαι στον χώρο της μετάφρασης και επιμέλειας έργων, καθώς έχω ολοκληρώσει κύκλο γλωσσολογικών σπουδών σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα, λαμβάνοντας και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις.
Αντώνης Μπικάκης – Μέλος ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «δήμος μπροστά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.