Παρέμβαση Σωτήρη Ντούσκα: Ξεπερασμένο παράδειγμα success story η δημιουργία υπερβολικών πλεονασμάτων


Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μία εμμονή της δημοτικής αρχής σε μία ξεπερασμένη ρητορική «success story»· οι παροικούντες περιφέρουν την δήθεν οικονομική επιτυχία της συσσώρευσης υψηλών πλεονασμάτων στα οικονομικά στοιχεία του δήμου. Πράγματι, δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κάποιος μαζί τους σε περίπτωση που ο δήμος ήταν ανώνυμη εταιρία και διένειμε τα πλεονάσματα στους μετόχους της.


Του Σωτήρη Ντούσκα – Δικηγόρος, LLM
Μέλος Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «Δήμος Μπροστά» με υποψήφιο δήμαρχο το Μάριο Ψυχάλη
Όμως, η δημιουργία «πλεονασμάτων για τα πλεονάσματα» δεν μπορεί να συνιστά οικονομική επιτυχία για έναν οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Με άλλα λόγια, η δημιουργία υψηλών πλεονασμάτων δεν είναι δυνατόν να αποτελεί αυτοσκοπό καθώς δεν ωφελεί κανέναν πολίτη. ‘Αλλωστε, οι κρατικοί φορείς δεν λειτουργούν με τα ίδια κριτήρια με τα οποία λειτουργούν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Αυτό διότι σκοπός τους είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους δημότες και η εκτέλεση έργων υποδομής, στην οποία κατεύθυνση και είναι πρόσφορο να διοχετεύονται τα όποια πλεονάσματά τους. Συναφώς, σκοπός τους είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, ενώ τα έσοδα τους που προέρχονται από τους πολίτες θα πρέπει να κατευθύνονται στους πολίτες με την μορφή υπηρεσιών και έργων υποδομής στα πλαίσια του δήμου. Εκτός από τα παραπάνω η δημιουργία συνεχώς υψηλών πλεονασμάτων και ενός μεγάλου αποθεματικού δυσχεραίνει τη διαπραγματευτική θέση του δήμου για χρηματοδότηση από άλλους φορείς, καθώς υπάρχει και το επιχείρημα της αυτοχρηματοδότησης των μελλοντικών έργων του δήμου, αφού ο δήμος έχει την ικανότητα να τα χρηματοδοτήσει μόνος του. Με τον τρόπο αυτό, ο δήμος καταλήγει να «πυροβολεί τα πόδια του» αυτοαποκλειόμενος και από άλλες πηγές χρηματοδότησης που θα δικαιούτο.
Συμπερασματικά, όταν μία δημοτική αρχή επί σειρά ετών παρουσιάζει πολύ υψηλά πλεονάσματα τότε σίγουρα κάτι δεν κάνει καλά. Διότι εισπράττει πολύ περισσότερα από αυτά που παρέχει, ή με άλλα λόγια αυτά που εισπράττει δεν τα επιστρέφει στους πολίτες.
Τέλος, η δημιουργία πολύ υψηλών πλεονασμάτων μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι βασικές υποχρεώσεις του δήμου δηλαδή της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού βρίσκονται σε πολύ κακό επίπεδο, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων και των λοιπών δημοτικών χώρων. Ένα παράδειγμα είναι η κεντρική πλατεία του Ηλιακού Χωριού που βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, ενώ σε πολλές από τις περιοχές του δήμου μας ο φωτισμός είναι ανεπαρκής. Ακόμη, κατά τη περίοδο 2014 – 2019 δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα έργο υποδομής με ίδια κεφάλαια, ενώ πολλές από τις δομές του δήμου υποχρηματοδοτούνται, όπως οι σχολικές δομές αλλά και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Εν τέλει, η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «δήμος μπροστά» υποστηρίζει την ορθή οικονομική διαχείριση, δηλαδή την αποφυγή δημιουργίας ελλειμματικών προϋπολογισμών, ενώ για κανένα λόγο δεν υποστηρίζει το success story των υπέρογκων πλεονασμάτων, ως αυτοσκοπό.

Σωτήρης Ντούσκας – Δικηγόρος, LLM

Μέλος Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «Δήμος Μπροστά» με υποψήφιο δήμαρχο το Μάριο Ψυχάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.