Παρέμβαση Χαράλαμπου Καρανάσου: Πως το σχολείο μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό φορέα παιδείας όπου οι νέοι με γερά θεμέλια θα χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο! 21/01/2019


Του Χαράλαμπου Καρανάσου μέλους της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης Λυκόβρυσης – Πεύκης «Δήμος μπροστά»

Ο Αριστοτέλης έγραφε «οι νέοι ζουν κυρίως με την ελπίδα» και ο Καζαντζάκης αντίστοιχα ότι νέος θα πει να θες να αλλάξεις τον κόσμο.


Αν το σχολείο υπηρετεί τη νεολαία, προσελκύει και καλύπτει τις μαθησιακές ανάγκες και αποτελεί φορέα παιδείας, τότε η ελπίδα παίρνει φτερά για έναν καλύτερο κόσμο.
Ξεκινώντας από τις παροχές των σχολείων που αφορούν την εκπαίδευση, βασικά προγράμματα είναι αυτά του επαγγελματικού προσανατολισμού που βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τους μαθητές για την εξασφάλιση της σταθερής επιλογής της επαγγελματικής τους πορείας και δίνουν σταθερές βάσεις ώστε να αγωνιστούν για εκείνο το οποίο έχουν επιλέξει. Σημαντικά είναι τα προγράμματα της ενισχυτικής διδασκαλίας από τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, ώστε να ευνοούνται και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Απαραίτητες είναι οι επισκέψεις και η ταυτόχρονη διδασκαλία σε χώρους όπως: παραγωγικές μονάδες, δήμοι, εργοτάξια, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, ιδρύματα, μνημεία και η σύνταξη εργασιών από τους μαθητές με συμπεράσματα, εμπειρία και κριτικές ώστε να καλλιεργούνται οι ικανότητες και δεξιότητές τους . Εξίσου σημαντική είναι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης των μαθητών στα σχολεία από ειδικούς επιστήμονες για τη διαχείριση άγχους και στρες που επιβαρύνουν την καθημερινότητά τους κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Τέλος, η αντικατάσταση πράσινων πινάκων με λευκούς αλλά και η τοποθέτηση των διαδραστικών πινάκων και η παροχή Internet μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη και δημιουργική ποιότητα του μαθήματος , καθώς και βελτίωση της αισθητικής των υποδομών.
Τα σχολεία εκτός από φορέας γνώσης και μόρφωσης αποτελούν και φορέα παιδείας που διαμορφώνει προσωπικότητες και καλλιεργεί την κριτική ικανότητα. Αν υπηρετεί την ύπαρξη και τη γνώση, ταυτόχρονα και ισότιμα την κριτική και δημιουργική σκέψη και εμπνέει τους μαθητές να διαβάσουν βιβλία, να επισκέπτονται αίθουσες τέχνης και μουσεία, να ακούν μουσική και να τοποθετούνται σε συζητήσεις που αφορούν την κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα βασιζόμενοι στις δικές τους εμπειρίες και κρίσεις τότε υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο. Τότε το σχολείο προσφέρει παιδεία.
Αξίζει να καταβάλουμε αγώνα για ένα σχολείο σύγχρονο, καινοτόμο, ελκυστικό και ευέλικτο, που θα ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες των μελών του και θα παραδίδει ανθρώπους με σφαιρική καλλιέργεια, αυριανούς ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες που θα χρησιμοποιούν τον διάλογο και την σκέψη, την γνώση, τις ικανότητες και τα ταλέντα για την επαγγελματική τους πορεία αλλά και τη δική τους προσωπική γαλήνη και ικανοποίηση.
Είμαι σίγουρος, ότι ως μέλος της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης Λυκόβρυσης – Πεύκης «δήμος μπροστά» με υποψήφιο δήμαρχο τον Μάριο Ψυχάλη, είμαστε σε θέση να δώσουμε λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα και να καταβάλουμε αγώνα για την καλύτερη ποιότητα των σχολείων του δήμου.. Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης μπορεί να αλλάξει σελίδα ξεκινώντας από τα λύκεια, που αποτελούν και την επόμενη γενιά ενεργών πολιτών.
Οι δημότες αξίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά για να το πετύχουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.