Παρέμβαση Γιώργου Κοκκινά: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να παρέχει όλες τις υπηρεσίες της, χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες της 22/01/2019



Του Γιώργου Κοκκινά, υποψηφίου με την ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση Δήμος Μπροστά με υποψήφιο δήμαρχο τον Μάριο Ψυχάλη

Η σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο στη δύσκολη συγκυρία που βίωσε και βιώνει η χώρα μας. Παρά την τεράστια μείωση του προϋπολογισμού της, και τη δέσμευση των διαθεσίμων της για εθνικό σκοπό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει  να παρέχει όλες τις υπηρεσίες της, χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες της με επιπλέον οικονομικά βάρη.


Είναι βέβαιο ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το ιδανικό πλαίσιο για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, που απασχολούν τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει και το πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούν να «επιλυθούν» και τα μεγαλύτερα πολιτικά ζητήματα. Το συγκριτικό  πολιτικό πλεονέκτημα, που έχουν οι δήμοι σε σχέση με το κεντρικό κράτος, είναι το ότι οι πολίτες νιώθουν ότι «ανήκουν» περισσότερο σ’ έναν συγκεκριμένο δήμο στην καθημερινή τους ζωή, από ότι στο κράτος. Αυτό δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες για συμμετοχή των πολιτών στα «κοινά» σε τοπικό επίπεδο, πράγμα που συνεπάγεται την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών.
Καθώς διαπιστώνεται ολοένα και μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση των επιπέδων της κεντρικής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης κατά την παροχή των υπηρεσιών τους, χρειάζεται να βρεθεί ο κατάλληλος  συνδυασμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα διοίκησης ώστε να διεκπεραιώνονται πιο αποτελεσματικά οι δημόσιες πολιτικές. Γι ‘αυτό χρειάζεται μια σημαντική αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αμφότερα τα επίπεδα, με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας, τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών των τοπικών αρχών.
Η σύγχρονη λοιπόν άσκηση της Δημόσιας Διοίκησης (public management), οφείλει να δίνει έμφαση στην αποτελεσματική διοίκηση μέσω στόχων με ποιοτικό χαρακτήρα και αναπτυξιακό προσανατολισμό. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για απλές, προσιτές, αλλά και διαφανείς υπηρεσίες που θα εστιάζουν στον πολίτη-πελάτη.
Πιο συγκεκριμένα η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «δήμος μπροστά», με βάση το παραπάνω πλαίσιο, δεσμεύται να υλοποιήσει συγκεκριμένους στόχους όπως:
  • Εφαρμογή νέων εργαλείων της δημόσιας διοίκησης όπως η στοχοθεσία, η αξιολόγηση και οι γενικές συνελεύσεις Τμημάτων και Διευθύνσεων
  • Προώθηση των ψηφιακών υποδομών μέσω Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος  στο δήμο και τα ΝΠΔΔ( αναβάθμιση ιστοσελίδας του δήμου και των ΝΠΔΔ, ψηφιακή ιχνηλάτηση διακίνησης εγγράφων, ηλεκτρονικό μητρώο αποθήκης, ενίσχυση διαφάνειας συναλλαγών)
  • Ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο επιχειρησιακό σχέδιο
  • Ολοκληρωμένος και αποτελεσματικός Σχεδιασμός Πολιτικής Προστασίας, προσδιορίζοντας τις φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές που μπορούν να πλήξουν τον Δήμο.
  • Κατάρτιση και ψήφιση ενός ετήσιου δομημένου και εφαρμόσιμου προϋπολογισμού
  • Βελτίωση του συστήματος διοίκησης ανθρωπίνων πόρων του δήμου (Τήρηση τουλάχιστον του ωραρίου των δημοτικών υπαλλήλων από ολους τους αιρετούς που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, παροχή κινήτρων επιβράβευσης στους δημοτικούς υπαλλήλους, ορθολογική επιλογή των ειδικοτήτων για την κάλυψη θέσεων κοινωφελούς εργασίας.
  • Λειτουργία της μονάδας εσωτερικού ελέγχου.
  • Δραστικός περιορισμός της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων.
  • Λειτουργία του γραφείου προγραμμάτων και μελετών.
  • Μεταφορά του τόπου διεξαγωγής των δημοτικών συμβουλίων προκειμένου, ώστε οι συνεδριάσεις να είναι ανοιχτές και εύκολα προσβάσιμες από τους πολίτες– τουλάχιστον κατά τη συνεδρίαση της ημέρας του δημότη.
  • Δημιουργία εθελοντικών επιστημονικών ομάδων (δικηγόροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί) οι οποίες θα συνδράμουν στο έργο του δήμου.
Οι παραπάνω δράσεις θα πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά από την δημοτική κίνηση «δήμος μπροστά» αλλά και από το διοικητικό μηχανισμό. Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη εφαρμογή της δημόσιας διοίκησης στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης  οφείλει να έχει το χαρακτήρα της διοικητικής στοχοθεσίας, της μέτρησης των αποτελεσμάτων, της δημοσιοποίησης αυτών στους δημότες αλλά και στη συμμετοχή αυτών στη λήψη αποφάσεων. Η τήρηση αυτών, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο σεβασμό και καταξίωση στην τοπική κοινωνία και για τις δύο διαστάσεις του δημοτικού συστήματος τόσο για τους αιρετούς όσο και τα διοικητικά στελέχη.
Ονομάζομαι Γεώργιος Κοκκινάς. Έχω γεννηθεί στην Αθήνα το 1998 και από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου ζω και μεγαλώνω στην Λυκόβρυση.
Κατά τη σχολική μου περίοδο φοίτησα στο 1ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Λυκόβρυσης. Πλέον είμαι φοιτητής δεύτερου έτους στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας, στο παράρτημα Μεσολογγίου, στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
Η όρεξη, η αποφασιστικότητα και η προθυμία μου για την ανάδειξη και γρήγορη επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας είναι μια πρόκληση για εμένα. Παρόλα αυτά, το ότι απουσιάζω τα δύο τελευταία χρόνια ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την πόλη μας δεν σημαίνει ότι δεν βλέπω τα προβλήματα του Δήμου μας.
Για το λόγο αυτό πήρα την απόφαση να είμαι υποψήφιος, με την ανεξάρτητη αυτοδιοικητική κίνηση Δήμος Μπροστά με υποψήφιο δήμαρχο τον Μάριο Ψυχάλη, ώστε να συνεισφέρω και εγώ ως νέος άνθρωπος με όραμα στην ανάπτυξη της πόλης μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.