Παρέμβαση Μάριου Ψυχάλη: Κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ




Κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ

Καταστροφική για την οικονομική  αυτοτέλεια και μελλοντικό οικονομικό προγραμματισμό των ΟΤΑ είναι η υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση με ΦΕΚ Β΄ 104/2019 και το άρθρο 80 του ν. 4549/2018. Η υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, κατά πολλούς νομικούς, είναι αντισυνταγματική καθώς αντίκειται στο άρθρο 102 του Συντάγματος και πιο συγκεκριμένα στην διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αλλά και στο άρθρο 9 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Με απλά λόγια όλα τα ταμειακά διαθέσιμα (σωρευτικό πλεόνασμα) θα μεταφέρονται σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ από 01/03/2019 και εφεξής, οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού θα καταβάλλονται υποχρεωτικά με πίστωση σε λογαριασμό που τηρούν οι δήμοι στην  ΤτΕ.

Με το εν λόγω νομοθετικό καθεστώς καταργείται η περιουσιακή αυτοτέλεια των ΟΤΑ, που διακρίνεται από την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, καθώς το πλεόνασμα των δήμων που αποτελεί περιουσία τους, δεν θα βρίσκεται στην άμεση διάθεση τους.

Οι ΟΤΑ οφείλουν να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, όπως αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης, για να προστατέψουν την δημοτική περιουσία, ενώ θα πρέπει να κριθεί και η συνταγματικότητα των εν λόγω νομοθετικών πράξεων.

Τα ερωτήματα που τίθενται στη δημοτική αρχή είναι αν γνώριζε ότι επίκειται μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ σε λογαριασμό της ΤτΕ, όπως έχει συμβεί σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, καθώς η εν λόγω δημοσιονομική πολιτική έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται με το ν. 4270/2014 και την Οδηγία 2011/85 και αν θα προβεί στο άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού στην ΤτΕ.

Μάριος Ψυχάλης

Υποψήφιος Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.