Μάριος Ψυχάλης: «Το Δάσος Μορέλλα είναι και θα παραμείνει δάσος!»

 


Μάριος Ψυχάλης: «Το Δάσος Μορέλλα είναι και θα παραμείνει δάσος!» 

Συνέντευξη στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Επικοινωνία 94FM «Δημοτικές διαπλοκές» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Δημακόπουλο και Γιώργο Μισιάκα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του Δάσους Μορέλλα, έδωσε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης. 

Μπορείτε να ακούσετε το ηχητικό ΕΔΩ 

Αναλυτικά η συνέντευξη 

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις με το Δάσος Μορέλλα; 

Το Δάσος Μορέλλα αποτελεί μια έκταση περισσοτέρων των 45 στρεμμάτων στην Κάτω Πεύκη. Υπάρχουν δικαστικές διενέξεις ως προς την κυριότητα της έκτασης. Όμως, εκτός από αυτές, υπάρχει και αμφισβήτηση αν και κατά πόσο είναι δάσος. Αυτό προκύπτει από μια απαράδεκτη απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων των Δασικών Χαρτών, η οποία αξιολόγησε χωρίς να έχει πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία ότι τα 10 από αυτά τα στρέμματα αποτελούν αγροτική έκταση. Η νέα δημοτική Αρχή του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει ήδη εκπονήσει μελέτη που τεκμηριώνει ότι είναι δάσος τουλάχιστον κατά τα τελευταία… 200 χρόνια με επιστημονικά αποδεκτά τεκμήρια, ενώ για πρώτη φορά δεν δίνουμε έμφαση μόνο στην κυριότητα, αλλά και στον χαρακτηρισμό του ως Δάσος.

Δεν κρύβω ότι έχω αρνητικά εκπλαγεί από το γεγονός ότι η Πολιτεία διαχρονικά και ιστορικά έχει επιτρέψει να γίνονται τέτοιες αποφάσεις που δεν μπορούν να εφεσιβληθούν από τον Δήμο, αλλά θα πρέπει ο Δήμος να προσφύγει στο ΣτΕ όταν κυρωθούν οριστικά οι δασικοί χάρτες.

Είχαμε το Εφετείο την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο αφορά στο κεντρικό Μορέλλα, δηλαδή τα 20 εκ των 45 στρεμμάτων. Σε πρώτο βαθμό ο ιδιώτης έχασε το δικαστήριο, το οποίο υποστήριξε ότι ο χώρος είναι Δάσος και ανήκει στο δημόσιο. Είμαι βέβαιος, χωρίς να θέλω να προδικάσω την απόφαση του Εφετείου, ότι ο Δήμος και το δημόσιο συμφέρον θα δικαιωθούν και σε επίπεδο Εφετείου. 

Πού στηρίζεται αυτή η διεκδίκηση για τα 10 στρέμματα; 

Τα ίδια ακριβώς ρώτησα τον Διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής και δεν μου έδωσε καμία απάντηση. Όχι μόνο αυτό, αλλά αν δεν παρενέβαινε ο Γενικός Γραμματέας κ. Σταθόπουλος, ούτε την άρνηση της υπηρεσίας να μου χορηγήσει έγγραφα δεν θα είχα. Για να πάμε στο δικαστήριο, έπρεπε να πάρουμε εισαγγελική παραγγελία για να μας δώσει η Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττική τα έγγραφα της ένστασης που είχε καταθέσει ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης.

Καλούμαστε να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Όχι μόνο με τους δικηγόρους, αλλά και με τους εξαιρετικούς επιστημονικούς συνεργάτες μας, δεν υποστηρίζουμε μόνο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και το τι είναι. Είναι Δάσος και το γεγονός αυτό δεν το υποστηρίζουμε μόνο επειδή είμαστε αιρετοί που ζούμε σε αυτόν τον τόπο. Το υποστηρίζουμε επιστημονικά. Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν, σε οποιοδήποτε δάσος του Δήμου, να το καταπατήσει.

 Οι δημοτικές παρατάξεις είναι ενωμένες; 

Την ημέρα που μεταβήκαμε στη διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, δεν πήγαμε μόνο με τους δημοτικούς συμβούλους και αντιδημάρχους, αλλά με αντιπροσωπεία από όλες τις παρατάξεις. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρά μικροπολιτική. Είναι πολύ σημαντικά να αντιμετωπίζονται με μια κοινή γραμμή.

Πλέον, δεν βάζουμε μόνο θεωρητικά στο τραπέζι ότι είναι δάσος και ανήκει στο κράτος, αλλά βάζουμε και επιστημονικά το γεγονός ότι είναι διαχρονικά δάσος. Δεν αποτελούσε ποτέ το Δάσος Μορέλλα αγροτική έκταση που δασώθηκε. 

Υπάρχουν και άλλες διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη; 

Υπάρχουν δικαστήρια και τον Απρίλιο, τον Μάιο, μια σειρά από ακροαματικές διαδικασίες, στην οποία ο Δήμος θα είναι πλήρως εξοπλισμένος με νομικά και τεχνικά επιχειρήματα. Ήδη είμαστε. Στόχος μας είναι όχι μόνο να προστατέψουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μορέλλα, που ανήκει κατά κύριο λόγο στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και στο ελληνικό δημόσιο το οποίο εκπροσωπείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και την διαχρονική του δασικότητα. Ποτέ δεν αποτέλεσε αγρό. Ποτέ δεν δασώθηκε γιατί ήταν διαχρονικά δάσος, που στην πραγματικότητα είναι η κατάληξη του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Ήταν διαχρονικά δάσος. Αυτή είναι η επίσημη θέση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. 

Είναι ανοικτός και προσβάσιμος χώρος; 

Βεβαίως. Είναι ανοικτός, θα παραμείνει ανοικτός προστατεύεται και φυλάσσεται και συντηρείται ιστορικά και διαχρονικά από τους υπαλλήλους τους Δήμους, ο δασάρχης τον έχει χαρακτηρίσει ως δασικό. Το γεγονός ότι έχουν κατά το παρελθόν γίνει λάθη ή παραλείψεις, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Αυτό που έχει νόημα είναι να προχωρήσουμε από δω και πέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.