Μάριος Ψυχάλης: «Εργαζόμαστε, ώστε να μην χάσουμε ούτε λεπτό παραγωγικού χρόνου»

 


Μάριος Ψυχάλης: «Εργαζόμαστε, ώστε να μην χάσουμε ούτε λεπτό παραγωγικού  χρόνου»

 Συνέντευξη στην εκπομπή «Τα Εν Οίκω Εν Δήμω» και τη δημοσιογράφο Σοφία Γαλάνη έδωσε ο νέος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης. 

Μας εκπλήξατε ευχάριστα. Παρακολουθούσαμε την εκλογική διαδικασία και ξεπεράσατε αρκετά αναγνωρίσιμους αντιπάλους, όπως η κ. Πατούλη και ο κ. Λέων. Πρόσωπα πολύ προβεβλημένα, αλλά στο τέλος οι δημότες σας επέλεξαν εσάς για την επόμενη πενταετία.  

Από το 2010 υπάρχει μια διαρκής και συνεπής παρουσία προσωπική δική μου και των συνεργατών μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως υποψήφιος Δήμαρχος το 2019 οι δημότες μας, μας κατέταξαν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πλέον αποτελούμε τη δημοτική Αρχή του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Η κοινωνία αναγνωρίζει και επιβραβεύει μια συνεπή προσπάθεια και όχι απλά μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής, η οποία ενδεχομένως και να μην έχει ουσιαστικό αυτοδιοικητικό υπόβαθρο.

Θα ήθελα να τονίσω πως και κατά την προεκλογική περίοδο παρουσιάσαμε ένα θετικό μήνυμα στο πρόγραμμά μας. Φυσικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως η μείζονα μειοψηφία έχουμε ασκήσει έντονη κριτική κατά το παρελθόν στη δημοτική Αρχή, όμως, η Δημόσια Διοίκηση έχει μια συνέχεια. Εμείς οφείλουμε το έργο που παραδίδει η παρούσα δημοτική Αρχή σε οποιοδήποτε επίπεδο, να το συνεχίσουμε ,να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα διαχρονικών προβλημάτων και να κοιτάξουμε να είμαστε χρήσιμοι δημότες, πολίτες, αιρετοί. Έχω τονίσει ήδη ότι χρήσιμοι αιρετοί δεν βρίσκονται μόνο μέσα στην παράταξη της πλειοψηφίας. Βρίσκονται και σε άλλες παρατάξεις. Κοιτάμε να αξιοποιήσουμε την μετα-πλειοψηφική δυναμική και να μην εγκλωβιστούμε απλώς και μόνο στη σχετική πλειοψηφία που δημιουργεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Αυτό το ακούμε λίγες φορές. Μετά από τη νίκη και τους πανηγυρισμούς, συνήθως, έρχεται και ο ανάλογος εφησυχασμός. Έχετε μια πενταετία μπροστά σας με πάρα πολλές προκλήσεις. Ήδη έχετε πιάσει δουλειά. Έχετε κάνει μια συνάντηση με την Υπηρεσία Δασών. Με ποια αιτήματα πήγατε; Το πράσινο στην Πεύκη πλέον έχει αφεθεί αφρόντιστο.

Σκοπός είναι η άμεση λήψη αποφάσεων με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Τα τρία μας δάση (Μορέλλα-Κάσδαγλη-Αργύρη), όπως επίσης και η προστασία των ρεμάτων (Πύρνας-Δαμάσκου). Η περιοχή κινδυνεύει από μια σειρά ζητημάτων, όπως η γήρανση των δασών, η διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης, όπου θα πρέπει να υπάρξουν ισχυρά αντισταθμιστικά οφέλη. Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης θα πρέπει να συνεργαστεί με το σύνολο των Υπουργείων, επιστημονικών φορέων και των Οργανισμών του Κράτους, όπως το Πράσινο Ταμείο, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ΔΥΠΑ, ώστε να αξιοποιήσει όλους τους πόρους και τη λιμνάζουσα περιουσία που αρκετά Υπουργεία έχουν στους Δήμους και δεν αξιοποιείται πλήρως. Για το λόγο αυτό, πριν επίσημα αναλάβουμε την 1η του νέου έτους, πραγματοποιούμε συναντήσεις, δημιουργούμε μια πρωτογενή ατζέντα, με σκοπό να υπάρξει μια επιτάχυνση των διαδικασιών. Πολλά μεγάλα, ανοικτά, στρατηγικά ζητήματα, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως είναι η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πεύκης, το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επιταχυνθεί η απορροφητικότητα των προγραμμάτων στήριξης και άλλων συγχρηματοδοτούμενων εργαλείων. Αλλά και άλλων Υπουργείων, όπως το Υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ, ώστε να επιλυθούν λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα του Ηλιακού Χωριού.

 

Ας σταθούμε στο Πράσινο. Εσείς θέσατε αυτά τα ζητήματα στη Γενική Γραμματεία  Δασών.

Η συνάντηση έγινε σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, ο οποίος γνωρίζει την περιοχή και το αντικείμενο γιατί έχει διατελέσει και πρόεδρος στο Πράσινο Ταμείο και έχει ξεκάθαρη εικόνα. Φυσικά και παρατηρούμε θετική διάθεση. Όμως, πρέπει να γίνει μια πρωτογενής δουλειά από τον Δήμο. Οι επισκέψεις αυτές δεν είναι εθιμοτυπικές και δεν πρέπει να παραμείνουν στο πλαίσιο μιας δημοσίευσης ή ενός Δελτίου Τύπου. Απαιτείται να έχει προηγηθεί μία δουλειά με τις υπηρεσίες και μία δουλειά που ακολουθεί οποιαδήποτε συνάντηση. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται μία ατζέντα ώστε να δούμε σε κάθε επίπεδο και με άλλους φορείς, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Πράσινο Ταμείο κλπ, με τη συνεργασία και το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να καταγράψουμε το φυσικό κεφάλαιο. Για παράδειγμα, η δημιουργία του Πράσινου Περιβαλλοντολογίου. Να μπορούμε να καταγράψουμε, δηλαδή, ένα «Πράσινο Ε9», ώστε να γνωρίζουμε την ποσότητα και την ποιότητα του πρασίνου και του φυσικού κεφαλαίου που διαθέτει ο Δήμος.

Η νέα δημοτική Αρχή οφείλει να κοιτάξει τα μικρά και καθημερινά. Τα πεζοδρόμια, η αφαίρεση κομμένων κορμών από δέντρα, η αφαίρεση πινακίδων που εμποδίζουν τη διέλευση, όπως επίσης είναι και τα μεγάλα, στρατηγικά ζητήματα. Η δημιουργία της Κεντρικής Πλατείας Πεύκης…

 

Ένα διαχρονικό αίτημα που θα θέλαμε όλοι να δούμε.

Είναι δεδομένο πως η δημιουργία της Κεντρικής Πλατείας Πεύκης, η δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στη Λυκόβρυση, η αξιοποίηση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Λυκόβρυσης με την απόκτηση των 4 στρεμμάτων από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, είναι βασικές προτεραιότητες που πρέπει να δούμε. Ως η νέα δημοτική Αρχή αυτή την περίοδο ενημερωνόμαστε, ώστε πάρα πολύ σύντομα, όταν θα κληθούμε και επίσημα να αναλάβουμε, να μην χάσουμε ούτε ένα λεπτό από τον παραγωγικό μας χρόνο.

 

Υπάρχουν οι πόροι στο Δήμο, ώστε να μπορέσετε να ξεκινήσετε από κάποια αρχή; Σίγουρα θα χρειαστείτε και, υποθέτουμε ότι θα διεκδικήσετε χρηματοδοτήσεις και από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η αλήθεια είναι ότι το σύνολο των Δήμων πιέζεται οικονομικά και λόγω των τελών ταφής απορριμμάτων που θα επιβαρύνουν πλέον, των οποίων η καταβολή είχε ανασταλεί το 2022 και το 2023. Πλέον ο προϋπολιγισμός, τα τακτικά έσοδα του Δήμου είναι περιορισμένα. Θα πρέπει με την ωρίμανση μελετών, την υποβολή σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, από κάθε Υπουργείο, την Περιφέρεια Αττικής, προγράμματα της ΕΕ, το ΕΣΠΑ, να βρούμε μηχανισμούς, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Είναι προτεραιότητά μας η συντήρηση των σχολικών υποδομών, η βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων, όπως και η αναζήτηση νέων κοινόχρηστων χώρων, πλατειών και αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και η βελτίωση τν αρκετών παιδικών χαρών που έχει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Είναι αρκετά αυτά τα προβλήματα. Η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την κατάργηση των Νομικών Προσώπων θα δημιουργήσει επιπλέον ανάγκες. Καλούνται οι οικονομικές υπηρεσίες και τα στελέχη που υπηρετούν και εργάζονται σε αυτές να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες. Η Δημόσια Διοίκηση εξελίσσεται. Φυσικά, κάθε τέτοια απόφαση έχει πλεονεκτήματα και αντίστοιχα μειονεκτήματα. Απαιτείται, όμως, να αξιοποιήσουμε το κάθε παράθυρο ευκαιρίας, ώστε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες και πιο οικονομικές στους δημότες. Είναι σίγουρο ότι κανένας Δήμαρχος δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένας «φωτεινός παντογνώστης». Προσωπικά, είμαι διατεθειμένος να ακούσω τους συνεργάτες μου, το σύνολο των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και να χρησιμοποιήσουμε βέλτιστες πολιτικές, στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που δημιουργούνται.

 

Υπάρχουν αρκετοί μόνιμοι υπάλληλοι στο Δήμο; Είναι πολλά αυτά που έχετε να κάνετε. Είναι οι υπηρεσίες επαρκώς στελεχωμένες; Όλοι οι δήμαρχοι έχουν αυτό το παράπονο.

Να εξηγήσω ότι αποτελώ στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης, είμαι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και είμαι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο στα Δημόσια Οικονομικά. Μπορώ, λοιπόν, να πω ότι, εκτός από δήμαρχος, γνωρίζω τη Δημόσια Διοίκηση πρακτικά και εκ των έσω. Το γεγονός ότι είναι υποστελεχωμένο το Κράτος, σε σχέση με τις ανάγκες που προκύπτουν από τους οργανισμούς, τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών, είναι ξεκάθαρο. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών έχει 4-5 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι επαρκές το προσωπικό. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει αιτηθεί στον ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό και βγήκε η πρόσκληση ώστε να έρθει στον Δήμο επιστήμονες, μηχανικοί, δυστυχώς, δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση, διότι ο μισθός ενός δημόσιου Υπάλληλου πλέον δεν είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με την αγορά. Γι’ αυτό τον λόγο, προεκλογικά και έχει καταγραφεί, έχω τονίσει ότι θα αναζητήσω την σύμπραξη, τη συνέργεια, τη συνεργασία, τη συλλειτουργία και με φορείς της αγοράς, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν την ίδια υπηρεσία και, αρκετές φορές, με πολύ καλή τεχνογνωσία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υιοθετήσουμε σύγχρονα τη μικτή οικονομική πολιτική, που σημαίνει ότι τόσο το Κράτος, οι Δήμοι, τα Νομικά Πρόσωπα διατηρούν τον στρατηγικό σχεδιασμό, την εποπτεία, τον έλεγχο, όμως, παράλληλα σε μια σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών συμμετέχει και η αγορά. Αυτό το μοντέλο συρρίκνωσης του Κράτους δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας μόνο μετά τα μνημόνια, αλλά εδώ και τρεις δεκαετίες.

 

Αυτό το μοντέλο απέτυχε, όπως και πολλοί συνάδελφοί σας θεωρούν. Το αίτημα είναι οι Δήμοι να είναι και πιο αυτόνομοι, όταν πρέπει να διεκπεραιώσουν τα αυτονόητα για το Δήμο τους.

Δεν θα πω ότι έχει αποτύχει ούτε ότι είναι de facto πετυχημένο. Μπορώ να πω ότι δημιουργούνται Δήμοι πολλαπλών ταχυτήτων, όπως δημιουργούνται στη χώρα μας πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία (κατά το παρελθόν) πολλαπλών ταχυτήτων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν Δήμοι – ουραγοί στην ανακύκλωση, υπάρχουν Δήμοι – «πρωταθλητές». Υπάρχουν αποτελέσματα πολλών, διαφορετικών επιπέδων και εμείς θα κοιτάξουμε να συνεργαστούμε με πρόσωπα και δημάρχους, συναδέλφους που έχουν εμπειρία και έχουν αποδείξει, σε αντίστοιχα μεγέθη, τι και πώς το έχουν επιτύχει. Κοιτάμε με όμορους Δήμους να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα. Δεν απαιτείται μόνο η συνεργασία με τα Υπουργεία, αλλά και με την Περιφέρεια και τους όμορους Δημάρχους, ώστε να δούμε κοινά ζητήματα, πχ μονοδρομήσεων, αντιμετώπισης διαδημοτικών προβλημάτων, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, με τη δημιουργία ενός διαδημοτικού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Φυσικά και η κοινωνία βλέπει την καθημερινότητα. Εμείς, όμως, πρέπει να δούμε όχι μόνο αυτό, αλλά και πώς θέλουμε το Δήμο μας, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, δεν έχει Κοιμητήριο. Φυσικά και είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί εντός των ορίων του, αλλά θα πρέπει να αναζητηθεί η συνεργασία με όμορους Δήμους.

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλα, δεν λύνονται όλα. Εμείς, όμως, οφείλουμε κάθε μέρα να βάζουμε ένα λιθαράκι και να κινούμαστε προς την κατεύθυνση της επίλυσης και όχι της διαιώνισης όλων αυτών των προβλημάτων. Στο τέλος της πενταετίας, οι δημότες θα μας κρίνουν για το έργο μας.

 

Να σταθούμε στην Καθαριότητα. Έχουμε δει δραματική αλλαγή. Δεν είναι μια καλή εικόνα για τους δημότες και τους επισκέπτες. Πώς θα το αλλάξετε;

Το ζήτημα της Καθαριότητας εντάσσεται στην Καθημερινότητα. Το ζήτημα διαχείρισης της Καθαριότητας, συνδέεται με το κόστος της διαχείρισης. Καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμός εντάσσονται στα ανταποδοτικά τέλη. Απαιτείται να κάνουμε μια καλύτερη διαχείριση. Πρόθεσή μου είναι νααυξηθεί η ανακύκλωση. Αυτό θα σημαίνει μείωση κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρέπει να μειωθεί η ταφή στον ΧΥΤΑ. Πώς θα αυξηθεί η ανακύκλωση; Με τη λειτουργία των καφέ κάδων και τη χρήση του καφέ απορριμματοφόρου για τα οργανικά. Για παράδειγμα, στις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα τοποθετηθούν καφέ κάδοι. Το καφέ απορριμματοφόρο είναι λειτουργικό, θα πρέπει να βγει έξω και να κάνει δρομολόγια. Διαλογή στην πηγή: Αυτό σημαίνει ότι, όπως και άλλοι Δήμοι, θα ξεκινήσουμε πιλοτικά σε μια συγκεκριμένη περιοχή της πόλης μας, όπως πχ στο Ηλιακό Χωριό, ώστε να δώσουμε κίνητρα στους κατοίκους να αυξήσουν την ανακύκλωση. Επιπροσθέτως, θα κοιτάξουμε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις των οχημάτων έτσι ώστε με λιγότερες διαδρομές να γίνεται καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων. Για να δούμε την πόλη μας καθαρή, θα πρέπει να περιορίσουμε το κόστος, να αυξήσουμε την κατανάλωση. Μεταξύ άλλων, απαιτείται και εκπαίδευση των κατοίκων. Όταν σε έναν μπλε κάδο που πρέπει να έχει μόνο ανακυκλώσιμα, κάποιος εναποθέτει τα οικιακά απορρίμματα, καταστρέφει το προϊόν που υπάρχει μέσα στον κάδο. Απαιτείται η χρήση έξυπνων τεχνολογιών. Οι έξυπνοι κάδοι μπορούν να δώσουν μήνυμα στο κέντρο, ώστε να γνωρίζουν ποιοι έχουν γεμίσει και ποιοι όχι, ώστε το όχημα να μην κάνει περιττές στάσεις. Επιπλέον, οφείλουμε να επιτύχουμε τη συμπίεση, τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων, ώστε με λιγότερο όγκο, να υπάρχει λιγότερο κόστος μεταφοράς. Κίνητρα για την ανακύκλωση, κίνητρα για τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου», ώστε να είναι δυνατή η αύξηση της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με πιλοτικά προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.