Μάριος Ψυχάλης: «Το Κράτος οφείλει να δημιουργήσει τους όρους και προϋποθέσεις της βιώσιμης ανάπτυξης»

 


Μάριος Ψυχάλης: «Το Κράτος οφείλει να δημιουργήσει τους όρους και προϋποθέσεις της βιώσιμης ανάπτυξης»

 Συνέντευξη του νέου δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριου Ψυχάλη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» και τους δημοσιογράφους Βασίλη Ταλαμάγκα και Χρήστο Ράπτη, με αφορμή την παρουσία του στην επιμορφωτική διημερίδα της ΚΕΔΕ για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.

 

Κύρις Ψυχάλη, πλέον μετράτε ανάποδα για να αναλάβετε τη διοίκηση.

Πράγματι, οι δημότες Λυκόβρυσης – Πεύκης μας εμπιστεύθηκαν και μας κατέταξαν στην πρώτη θέση στο δεύτερο γύρο εκλογών. Βρισκόμαστε στην επιμορφωτική ημερίδα της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΠΕΔΑ και την ΕΤΑΑ. Τα προβλήματα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση του μισθολογικού και ενεργειακού κόστους και του τέλους ταφής απασχολούν το σύνολο των συναδέλφων.

 

Ποιο είναι το σχόλιο σας για την επιτυχία της ΚΕΔΕ για το πρόγραμμα Άθληση για Όλους;

Ο Αθλητισμός, η Υγεία και η Παιδεία αποτελούν δημόσια αγαθά. Το Κράτος πρέπει να τα προστατεύει και να τα παρέχει. Θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Κεντρικής Διοίκησης στους ΟΤΑ. Όμως, εκτός από την επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη στη δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών, όχι μόνο στον Δήμο μας, αλλά στο σύνολο των Δήμων της Αττικής. Μια κοινωνική ανάγκη είναι η δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών, που δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτεί απαλλοτριώσεις, τροποποιήσεις των χρήσεων γης και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου κ.α. Ειδικά στον Δήμο Λυκόβρυσης –Πεύκης, υπάρχουν ανοικτές εκκρεμότητες με ημιτελείς αθλητικές εγκαταστάσεις ή εκτάσεις που πρόκειται να δημιουργηθούν αθλητικές υποδομές, όπως το οικόπεδο της ΑΓΕΤ Ηρακλής και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων. Όταν τσιμεντοποιείται, οικοδομείται, χτίζεται μια πόλη, ένα προάστιο, απαιτείται το Κράτος να δημιουργήσει τους όρους και προϋποθέσεις της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Βιώσιμη ανάπτυξη εξετάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όχι μόνο τη μεγέθυνση του παραγόμενου προϊόντος. Προϋποθέτει σχολικές υποδομές, χώρους πρασίνου, αθλητικές εγκαταστάσεις και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.  

 

Ένα σχόλιο για το πώς διαμορφώνεται η οικονομία σήμερα;

 Αυτή την περίοδο η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται, έχω την αίσθηση όμως, ότι αυτό γίνεται δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση. Υπάρχει μια τόνωση της ζήτησης μεγαλύτερη από την αύξηση της παραγωγής. Αυτό αποτυπώνεται σε ένα ισχυρό εμπορικό έλλειμμα. Αν κανείς εξετάσει τα στοιχεία της ΤτΕ, παρατηρεί ότι η ελληνική οικονομία έχει δημιουργήσει ένα εμπορικό έλλειμμα της τάξης των 20 δις. Ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται η διεθνής ανταγωνιστικότητα. Τούτο σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του εισαγόμενου πληθωρισμού, μειώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Θέλω να τονίσω τον προβληματισμό μου για το αν και κατά πόσο οι πόροι από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οδηγούνται εν τέλει στη δημιουργία νέων αναπτυξιακών υποδομών ή καταλήγουν στην συντήρηση των ήδη υπαρχόντων υποδομών. Αυτό που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη δεκαετία η ελληνική Οικονομία, είναι η υιοθέτηση του νέου παραγωγικού εξαγωγικού μοντέλου, που θα δημιουργήσει το εμπορικό πλεόνασμα. Εμείς θα εξάγουμε αγαθά και υπηρεσίες και όχι να προβούμε ξανά στα ίδια, διαχρονικά λάθη του παρελθόντος, τα οποία οδηγούσαν σε μια διαρκή μεγέθυνση με την τόνωση της ζήτησης. Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί μεν, αλλά οι τιμές είναι πάρα πολύ υψηλές, γεγονός που μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Για δημόσια αγαθά, όπως η Παιδεία, η Υγεία, ο Αθλητισμός, αν κάθε νοικοκυριό ξοδεύει τους ήδη περιορισμένους του πόρους για βασικές ανάγκες, τότε μακροχρόνια η ευημερία της ελληνικής κοινωνίας θα περιορίζεται. Θα πρέπει να σχεδιαστεί μια εξαγωγική αναπτυξιακή πολιτική, όπου οι πόροι από την ΕΕ δεν θα οδηγούνται στην κατανάλωση, αλλά στη βελτίωση εξαγωγικών αναπτυξιακών υποδομών.

 

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τα επιτόκια της ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ ακολουθεί την πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ. Όμως, έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση του επιπέδου των τιμών. Καθώς οι τιμές  σταθεροποιούνται, η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Όμως, η νομισματική της πολιτική εξαρτάται από το εάν έχει επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού. Όταν αυτός επιτευχθεί κάτω, αλλά πλησίον του ορίου του 2%, η ΕΚΤ δεν θα έχει λόγο να αυξήσει τα επιτόκια. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τα ήδη αυξημένα επιτόκια, όπως επίσης ότι από το 2024 επανέρχονται οι αυστηροί κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία ελλείμματος ή χρέους, αντιλαμβανόμαστε ότι επανερχόμαστε σε μια περιοριστική, σφιχτή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες της παρέμβασης του Κράτους για την επίτευξη μεγέθυνσης της ζήτησης. Συνεπώς, όλα τα ανωτέρω καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα. Απαιτούνται πρωτοβουλίες από την πλευρά της προσφοράς, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, να πραγματοποιηθούν βιώσιμες επενδύσεις. Προσωπική μου κρίση είναι ότι θα μπορούσαν και πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα οι πόροι από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να γίνουν επενδύσεις παραγωγικές και να επιτευχθεί η ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία της ελληνικής οικονομίας.  

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.