Μάριος Ψυχάλης: «Ξεκινάμε από την αρχή, αλλά όχι από το μηδέν!»

 


Μάριος Ψυχάλης: «Ξεκινάμε από την αρχή, αλλά όχι από το μηδέν!»

 Συνέντευξη στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» του ART TV με τον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη έδωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης.

 Κύριε Ψυχάλη, θα ήθελα να πάμε λίγο πίσω στο βράδυ των εκλογών. Ήταν για εσάς μία έκπληξη το εκλογικό αποτέλεσμα;

Δεν ήταν έκπληξη. Προσωπικά, τόσο εγώ ως επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας, αλλά και το σύνολο των συνεργατών και των δημοτικών συμβούλων γνωρίζαμε ότι θα δίναμε μια πολύ σκληρή μάχη τόσο στον πρώτο, όσο και στον δεύτερο γύρο – όπως και έγινε – και καταλήξαμε στον δεύτερο γύρο να είμαστε η πρώτη παράταξη, που εμπιστεύθηκαν χιλιάδες δημότες μας. Αυτό συνέβη διότι αρκετά χρόνια βρεθήκαμε στο δρόμο, σε κάθε γειτονιά, αναδείξαμε προβλήματα και παρουσιάσαμε λύσεις.

 

Πόσο διήρκησε αυτή η προεκλογική περίοδος στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης;

Η προεκλογική περίοδος ξεκινά την αμέσως επόμενη μέρα, του τέλους των προηγούμενων εκλογών. Όταν κάποιος θέλει να προσφέρει στον τόπο του, δεν ενεργοποιείται και δεν εμφανίζεται κατά την προεκλογική περίοδο. Προσωπικά έχω εκλεγεί δήμαρχος, το 2019 ήμουν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά τόσο το 2010 και το 2014 συμμετείχα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς να κρίνω το αποτέλεσμα από το αν μας επέλεξε ή όχι ο κόσμος.

 

Η κοινωνία, ωστόσο, είχε περισσότερα ακούσματα από εσάς. Το ότι σας επέλεξαν για τη διοίκηση σημαίνει ότι αφουγκραστήκατε τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας. Δώσατε ένα σχέδιο. Θα θέλαμε να μας πείτε ποιο είναι αυτό το σχέδιο αναφορικά με τα προβλήματα της κοινωνίας;

Καθημερινότητα είναι η βελτίωση της καθαριότητας, των πεζοδρομίων, επενδύσεις στην ασφαλτόστρωση, στην συντήρηση των παιδικών χαρών, των αθλητικών υποδομών, των σχολικών κτιρίων, όπως επίσης και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Όλα τα ανωτέρω, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Όμως, εκτός από τα μικρά και καθημερινά, απαιτείται να δοθεί έμφαση στα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, με τη δημιουργία της κεντρικής πλατείας Πεύκης, την αποπεράτωση ημιτελών αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως επίσης, τη δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, σε συνεργασία πάντα με τα Υπουργεία, ώστε να λάβουμε χρηματοδοτήσεις για τις απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων, πλατειών και αθλητικών εγκαταστάσεων και, βεβαίως, να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον.

 

Επειδή αναφέρεστε σε χρηματοδότηση, φανταζόμαστε ότι έχετε τις απαιτούμενες μελέτες. Δεν είναι εύκολες οι χρηματοδοτήσεις. Σημαίνει ότι έχετε ήδη ασχοληθεί με ώριμες μελέτες για να προχωρήσετε σε αυτή τη διαδικασία.

Είναι σαφές ότι εμείς αναλαμβάνουμε ως δημοτική Αρχή την 1η Ιανουαρίου 2024. Είναι δεδομένο ότι παρακολουθούμε τις νέες προσκλήσεις κάθε Νομικού Προσώπου, όπως το Πράσινο Ταμείο, των Υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής ή άλλων προγραμμάτων από την ΕΕ. Φυσικά και υπάρχουν ώριμες μελέτες που έχουν χρηματοδοτηθεί από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και βρίσκονται στις υπηρεσίες του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Αυτό που απαιτείται, είναι να ξεκλειδώσουμε γραφειοκρατικά ζητήματα. Σίγουρα γνωρίζετε ότι τα πολεοδομικά ζητήματα πολλές φορές αποτελούν τροχοπέδη για την ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Γι’ αυτό το λόγο καλούμαστε να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια, τα Υπουργεία, τα Ταμεία, ώστε να είναι δυνατή η αύξηση των επενδύσεων και η συντήρηση των υποδομών. Όλο αυτό προϋποθέτει τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε νευραλγικούς τομείς, όπως η καθαριότητα, οι τεχνικές και κοινωνικές υπηρεσίες, το πράσινο κλπ.

 

Όλοι οι Δήμοι αγωνιούν για δύο θέματα: την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Πιστεύετε πως θα τα καταφέρετε;

Το ζήτημα της υποστελέχωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί βραχυχρόνια με τη συνεργασία με φορείς από την αγορά. Όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν προσκλήσεις του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης στον ΑΣΕΠ, αλλά, δυστυχώς, οι αμοιβές των νεοδιοριζόμενων δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι ελκυστικοί, συνεπώς πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, επιστήμονες, δεν επιλέγουν το δημόσιο ως έναν φορέα απασχόλησης. Προς τούτο, μέχρι να καλυφθούν αυτές οι θέσεις, καλούμαστε να συνεργαστούμε με φορείς από την αγορά. Η αλήθεια είναι ότι ειδικά μετά τα μνημόνια, κινούμαστε σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και, ακόμα ευρύτερα, την ΕΕ των πολλών ταχυτήτων. Ο κάθε Δήμος έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο, τους αιρετούς το μηχανολογικό εξοπλισμό και καλείται να διεκδικήσει τα περισσότερα που μπορεί.

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι με δήμαρχο το Μάριο Ψυχάλη πάμε σε έναν ευρωπαϊκό, σύγχρονο Δήμο.

Αυτός είναι ο στόχος. Ωστόσο, δεν με εκφράζει το «με δήμαρχο το Μάριο Ψυχάλη». Με απασχολεί να συνεργαστούμε με τα στελέχη, το μόνιμο προσωπικό, τους προϊσταμένους των θέσεων ευθύνης, το προσωπικό, τους συμβασιούχους, που έχουν δώσει εδώ και χρόνια μάχη να παραμείνουν όρθιες οι υπηρεσίες. Με όλους τους αιρετούς επίσης.

 

Αυτό σημαίνει ότι θα ενώσετε δυνάμεις;

Το έχω ξαναπεί και είμαι ξεκάθαρος. Αν θεωρεί ο κάθε δήμαρχος ότι μόνο η παράταξή του είναι χρήσιμη και όλοι οι υπόλοιποι σύμβουλοί του που έχουν εκλεγεί είναι εκ προοιμίου κακοπροαίρετοι, κάνει εξαρχής ένα θεμελιώδες λάθος. Το λέμε δημοσίως ότι πραγματοποιούμε εξαρχής μια διεύρυνση με χρήσιμους ανθρώπους, οι οποίοι δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι δημοτικοί σύμβουλοι ή έχουν ψηφίσει την δική μας δημοτική παράταξη. Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και να εκφράσουμε το σύνολο δημοτών, κατοίκων, επιχειρηματιών και όσων εργάζονται στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Γι’ αυτό θα λειτουργήσουν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί, ώστε οι γνώμες και προτάσεις όλων των δημοτικών συμβούλων να ακούγονται.

 

Πότε είναι η ορκωμοσία του Μάριου Ψυψάλη και της νέας δημοτικής Αρχής;

Την Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, στις 19:00. Ξεκινάμε από την αρχή, αλλά όχι από το μηδέν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.