Παναγιώτης Μπόλλας: «Με τον Μάριο Ψυχάλη έχουμε πρόγραμμα και βούληση να διοικήσουμε»

 


Παναγιώτης Μπόλλας: «Με τον Μάριο Ψυχάλη έχουμε πρόγραμμα και βούληση να διοικήσουμε»

 Συνέντευξη του Παναγιώτη Μπόλλα, προέδρου του ΚΟΙΠΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές με την παράταξη «δήμος Μπροστά+» με επικεφαλής τον Μάριο Ψυχάλη στην εφημερίδα «ΕΚΦΡΑΣΗ» και τον Βασίλη Καραβάκο.

 

Δημοσιογράφος: Μια συζήτηση με τον Παναγιώτη Μπόλλα έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πόσες θητείες έχετε;

Μπόλλας Παναγιώτης: Είναι η πέμπτη που συμπληρώνεται. Πρώτα ο Θεός, θα έχουμε την έκτη.

 

Δημοσιογράφος: Το ζητούμενο είναι αν θα βρίσκεστε σε θέση διοίκησης ή αντιπολίτευσης. Παλεύετε, όμως, σοβαρά για θέση διοίκησης.

Μπόλλας Παναγιώτης: Είναι αυτά ζητούμενα, αλλά όχι σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ζητούμενο γιατί το ζητάει η πόλη μας. Πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν, να ανανεωθούν, χωρίς, βεβαίως, να λέμε ότι δεν είχαμε μια επιτυχημένη από κάθε άποψη δημοτική Αρχή. Σε τομείς και επιμέρους, μπορεί κάποιος να έχει τις αντιρρήσεις του.

 

Δημοσιογράφος: Είστε μέρος της διοίκησης Μαυρίδη. Ο Τάσος Μαυρίδης ολοκλήρωσε τον κύκλο του, δήλωσε εγκαίρως την αποχώρησή του.

Μπόλλας Παναγιώτης: Και λίγο πιο έγκαιρα από ό,τι ορισμένοι θα περίμεναν. Έναν χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές, δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Άνοιξε τον δρόμο και για κάποιες άλλες υποψηφιότητες.

 

Δημοσιογράφος: Ας ξεκινήσουμε με έναν γρήγορο απολογισμό. Είστε μέλος της διοίκησης, πιστώνεστε και χρεώνεστε κάποια πράγματα.

Μπόλλας Παναγιώτης: Τη δημοτική Αρχή θα πρέπει να τη δούμε από το 2014. Πρέπει να την συνδέσουμε και με την προηγούμενη θητεία, την πενταετία μέχρι το 2019. Ένα έργο ολοκληρωτικά δικό του, το οποίο του πιστώνεται απολύτως, καθώς βρέθηκε ακόμα και σε αμφιβολία αν θα υπάρχει ο Δήμος την επόμενη μέρα. Τα οικονομικά, για να το πω και πολύ επιεικώς, ήταν σε μια δεινή κατάσταση. Κατάφερε, τα μάζεψε, κάλυψε τα δάνεια, τα αναδιάρθρωσε, πλήρωσε οφειλές του Δήμου προς τρίτους και έφερε το Δήμο το 2019 να έχει και πολλά πλεονάσματα, ώστε να μπορεί να κάνει έργο και με ίδιους πόρους. Αυτό ήταν κάτι αξιοζήλευτο σε σχέση και με άλλους Δήμους τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ήρθε η δεύτερη θητεία, ανανεώθηκε η δημοτική του παράταξη, μπήκαν και άλλοι ικανοί αυτοδιοικητικοί, μη εξαιρουμένου του εαυτού μου. Νομίζω ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες, κρίνεται επιτυχημένη η διοίκηση του Τάσου Μαυρίδη. Φεύγει σαν δήμαρχος σίγουρα με ψηλά το κεφάλι. Το λέω μετά λόγου γνώσεως, χωρίς να θέλω να επαινέσω το παραμικρό και ιδιαίτερα τον εαυτό μου, καθώς είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε κριτική.

 

Δημοσιογράφος: Είστε πρόεδρος στο ΚΟΙΠΑΠ

Μπόλλας Παναγιώτης: Τα τελευταία δύο χρόνια. Τα πρώτα ήμουν αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος, καθώς και αναπληρωτής του δημάρχου.

 

Δημοσιογράφος: Ένας προσωπικός απολογισμός;

Μπόλλας Παναγιώτης: Σε μέτρια κατάσταση θα κρίνω τον εαυτό μου. Δεν θέλω να πω κάποια πράγματα. Πάντα κριτής είναι ο δημότης και εκείνος που ψηφίζει. Δώσαμε έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα σε αντίξοες συνθήκες. Μας έτυχαν πάρα πολλές κρίσεις, όπως ήταν η «Μήδεια» ή τα χιόνια. Θυμάστε στην Βόρεια Αττική τι συνέβη. Καθυστερήσαμε σε κάποια πράγματα, γιατί ήταν οι όγκοι της αποκομιδής τρομεροί. Εκεί, μπορώ να πω ότι είχαμε μια κοιλιά, αλλά σε γενικές γραμμές, τα πήγαμε σχετικά καλά. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω για τον εαυτό μου, γιατί θα ήταν πολύ εγωιστικό από την πλευρά μου. Θα κριθεί και αυτό στις επικείμενες εκλογές.

Στο ΚΟΙΠΑΠ πήραμε μια δομή, η οποία ουσιαστικά ήταν κλειστή. Όχι γιατί η προκάτοχός μου η κα Μαμαλάκη ήθελε έτσι, αλλά γιατί ήταν ο κορωνοϊός. Δεν λειτουργούσε σχεδόν τίποτα. Και οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούσαν ανάλογα με τις εγκυκλίους που μας έστελνε η υπερκείμενη διοίκηση. Το αναβαθμίσαμε, προσχωρήσαμε, όσο μπορούμε το επαναφέραμε σε μια κανονικότητα, σε μια κανονική λειτουργία προ κορωνοϊού και μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή βαδίζουμε σε πάρα πολύ καλά πλαίσια. Με όλες τις δράσεις που γίνονται, τις εξορμήσεις, γυμναστική στην καρέκλα, ομάδα βιβλίου, τι να απαριθμήσουμε, μέχρι και ομάδα πλεξίματος διαθέτουμε. Έχουμε επίσης καταπληκτική θεατρική ομάδα, με την οποία κάναμε μια παράσταση, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Και δεν είναι μόνο το ΚΟΙΠΑΠ. Η έκφανση του Δήμου σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δομές, είναι η κοινωνική του υπηρεσία, η οποία έχει πάει πάρα πολύ καλά.

Ωστόσο, έχει ασκηθεί μια κριτική από έναν ανθυποψήφιο μας, την οποία δεν μπορώ να καταλάβω.

Δημοσιογράφος: Για τον κύριο Λέων λέτε, γιατί να μην πούμε το όνομα;

Μπόλλας Παναγιώτης: Ένας άνθρωπος που δεν έχει κάποια μεγάλη σχέση με την πόλη μας. Τώρα παρουσιάστηκε και είναι υποψήφιος δήμαρχος. Ο ίδιος λέει ότι έχει περγαμηνές από τον Δήμο Αθηναίων. Εγώ δεν το κρίνω. Ο Δήμος Αθηναίων είναι η πρωτεύουσα, ουσιαστικά είναι το ελληνικό Κράτος. Είναι λογικό να έχει καλές δομές. Έρχεται, όμως, εδώ να μηδενίσει τον αγώνα μας. Δεν είναι μόνο ο αγώνας του Τάσου Μαυρίδη, ο δικός μου ή του αντιδημάρχου που βρίσκεται τώρα σε αυτή τη θέση. Είναι και ο αγώνας πολλών δημάρχων που προηγήθηκαν για να είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου σε αυτό το αξιοζήλευτο σημείο που το αναγνωρίζουν όλοι. Παιδικοί σταθμοί, ονομαστοί πανελληνίως. Το ΚΑΠΗ μας. Οι άλλες δομές μας. Για το ΚΑΠΗ είπε πως είναι μόνο μια αίθουσα που έρχονται τα μέλη και κάθονται και αυτό θα το αλλάξει. Σας ανέφερα όλες τις δραστηριότητες που έχουμε. Και δεν τις έχουμε τώρα, αλλά από πάντα. Κάθε πρόεδρος και κάθε αιρετός προσπαθεί να συμπληρώσει κάποια πράγματα και να μην χάσει άλλα.

Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Είναι στον ίδιο. Ωστόσο, θα έπρεπε να μας το εξηγήσει. Δεν μπορώ να κρίνω την επιστημονική του αρτιότητα. Αλλά, είναι δυνατόν, βγαίνοντας από τα κανάλια και λέγοντας επιστημονικά πράγματα για συγκεκριμένες υποθέσεις, να επιδιώκει να βγει δήμαρχος; Ή να φωτογραφίζεται με κάποιο κλιμάκιο συνεργατών μας βράδυ παρά βράδυ στα καταστήματα κοινωνικής συνάθροισης του Δήμου. Πού είναι τα προγράμματα;

Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι με τον Μάριο Ψυχάλη. Έχουμε κοστολογημένα, εφαρμόσιμα προγράμματα για όλους τους τομείς και όλες τις λειτουργίες του Δήμου. Για την Τρίτη Ηλικία, τις τοπικές επιχειρήσεις, την Παιδεία, την Καθαριότητα, τον Αθλητισμό, το Ηλιακό Χωριό. Δέκα δεσμεύσεις για την Πεύκη, δέκα δεσμεύσεις για τη Λυκόβρυση. Όλα αυτά διανέμονται, ώστε να γνωρίζει ο κόσμος, αν τοποθετηθεί με την ψήφο του σε αυτή την παράταξη, τι να έχει να περιμένει.

 

Δημοσιογράφος: Και με βάση αυτό να κρίνει.

Μπόλλας Παναγιώτης: Ακριβώς. Δεσμεύεσαι με αυτά. Ο συγκεκριμένος έχει επισκεφτεί κάποια υπηρεσία του Δήμου να ρωτήσει πώς είναι ο Δήμος μας τεχνικά, στην καθαριότητα, στο περιβάλλον, στον οικονομικό τομέα. Έχει επισκεφθεί; Να μας το πει. Από ό,τι γνωρίζω, δεν έχει επισκεφθεί κανέναν. Φωτογραφίες βγάζει μόνο με συνεργάτες του σε καταστήματα κοινωνικής συνάθροισης του Δήμου μας.

Να πω και κάτι, καθώς υπήρξα και αναπληρωτής του Δημάρχου. Τον ρώτησα τον κύριο Μαυρίδη αν τον επισκέφθηκε ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Μου είπε ότι ήρθε κάποιες φορές στο γραφείο του, προσπάθησε να του δώσει στοιχεία του Δήμου και σχεδόν το αρνήθηκε λέγοντας πως ό,τι είναι, θα το δουν οι ειδικοί σύμβουλοι που θα φέρει με την εκλογή του. Δηλαδή, πού είναι η αξία του δημοτικού συμβούλου; Θα δουλεύουμε τους Δήμους μας, θα λειτουργούμε μόνο με τεχνοκράτες ειδικούς συμβούλους; Και ποιος κρίνει ποιοι είναι οι τεχνοκράτες αυτοί; Πώς τους έφερε και με ποια κριτήρια. Και πού γνωρίζουν τα προβλήματα; Μια θέση του δεν έχουμε δει για τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου. Τι λέει, για παράδειγμα, για το οικόπεδο Πέρρου; Να γίνει η πλατεία; Το υπόγειο γκαράζ; Αυτό, βέβαια, το έχει εξασφαλισμένο ο δήμαρχος Μαυρίδης, γιατί βρήκαμε και τη χρηματοδότηση για να γίνει. Τα οικόπεδα της ΑΓΕΤ θα συνεχίσει να τα διεκδικεί; Άλλαξε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Λυκόβρυσης και έχει περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, με την αλλαγή αυτή να γίνουν αθλητικός χώρος. Τι λέει για τη λεωφόρο Κύμης; Πώς πρέπει να είναι; Να μείνει έτσι, όπως είναι, η μελέτη αρχική, να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις; Τι λέει για τα δάση του Δήμου μας; Δεν τον βλέπουμε πουθενά.

 

Δημοσιογράφος: Για να δούμε τι λέτε εσείς, όμως, κύριε Μπόλλα. Όταν τέθηκε το ζήτημα από τον Τάσο Μαυρίδη ότι τελείωσε, θα περίμενε κάποιος να είστε μέχρι και επικεφαλής. Επιλέξατε, όμως, να πάτε με τον Μάριο Ψυχαλη. Γιατί;

Μπόλλας Παναγιώτης: Και στην πολιτική, όπως και στη ζωή και την κοινωνία υπάρχουν εποχές. Εγώ κάποια εποχή ίσως να ήμουν πιο κατάλληλος, ακόμα και ηλικιακά. Τα βλέπω διαφορετικά τα πράγματα. Ως ένας άνθρωπος που έχει διατελέσει πέντε θητείες ως δημοτικός σύμβουλος – τρεις στην αντιπολίτευση και δύο στη διοίκηση του Δήμου – θεωρώ ότι ίσως θα μπορούσα σε παλαιότερες θητείες να είχα εκφράσει την επιθυμία και να είχα καταρτίσει μια παράταξη. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερο κάποιος με την δική μου εμπειρία και τις δικές μου θητείες, να στηρίξει έναν νεότερο άνθρωπο, που έχει όλα τα προσόντα -  τυπικά και ουσιαστικά – αλλά πάνω από όλα έχει τη βούληση προσφοράς για το Δήμο μας. Πάνω από όλα είμαστε δημότες. Σαν δημότης Λυκόβρυσης – Πεύκης, μπορώ να πω τι θέλω από την επόμενη δημοτική Αρχή. Να πάρει αυτό το έργο που παραλαμβάνει και να το παραδώσει πολλαπλάσια σαν κοινωνικό πλεόνασμα. Έχουμε έναν άνθρωπο, όπως ο Μάριος Ψυχάλης, ο οποίος θα αφήσει δουλειά στον Δήμο.

 

Δημοσιογράφος: Πώς αποδεικνύεται η βούληση; Ακούμε πολλές φορές να λένε ότι αγαπούν την πόλη. Γίνεται κλισέ. Πώς αποδεικνύεται αυτή η αγάπη;

Μπόλλας Παναγιώτης: Γνωρίζω τον Μάριο Ψυχάλη από μικρό παιδί. Όταν ήμουν νεόκοπος δημοτικός σύμβουλος, ήταν μαθητής Γυμνασίου. Βλέπεις τον άνθρωπο από τα νεανικά του χρόνια πώς αντιμετωπίζει την πόλη. Πώς την βλέπει, πώς πονάει για το καθετί. Περπατάει, βλέπει τι γίνεται, πιστεύει πως δεν μπορεί να είναι έτσι ο Δήμος μας. Τον βλέπω ότι οργίζεται. Αυτόν τον άνθρωπο, γιατί κάποιος με τη δική μου εμπειρία να μην τον στηρίξει; Τι θέλουμε εμείς; Δεν θέλουμε κάποιους δημάρχους που θα έρχονται και στα ήδη υπάρχοντα να προσθέτουν και να αφήνουν φορτίο εργασίας; Γι’ αυτό το λόγο είμαι με τον Μάριο Ψυχάλη και δεν επέλεξα τις άλλες παρατάξεις, που συγκεντρώνουν και κάποια ονόματα δημοτικών συμβούλων. Δεν πήγα με τον «συρμό». Οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι αξιόλογοι, δεν θέλω να κατακρίνω κανέναν. Είμαστε στην ίδια διοίκηση Μαυρίδη με τους περισσότερους και, όπως προανέφερα, έχουν προσφέρει έργο και εκείνοι. Κάποιοι μπορεί και περισσότερο από εμένα. Αυτό θα το κρίνουν οι δημότες.

 Δημοσιογράφος: Ο Μάριος Ψυχάλης έχει την ομάδα να διοικήσει;

Μπόλλας Παναγιώτης: Βεβαίως. Αυτή τη στιγμή έχει οκτώ δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι δεν έχουν ασκήσει διοίκηση, αλλά ήδη έχουν «τριβή» μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και μπορούν με όρεξη και βούληση να το κάνουν. Κανένας δεν γεννήθηκε και από την πρώτη στιγμή μπορούσε να έρθει και να μιλήσει τεχνοκρατικά, εκτός από τον προαναφερόμενο (σ.σ. υποψήφιο), ο οποίος έτσι παρουσιάζεται. Πώς έρχεται με έναν τόνο ως ένας άνθρωπος υπεράνω όλων που ξέρει να δώσει όλες τις λύσεις, χωρίς να μας λέει πώς; Ο Μάριος Ψυχάλης λέει πώς. Κοστολογημένα και εφαρμόσιμα. Παρουσίασα μια σειρά από προγράμματα και θα ακολουθήσουν και άλλα για όλους τους τομείς της πόλης.

 

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια ότι δεχόμαστε συχνά και συστηματικά ενημέρωση από την παράταξη Ψυχάλη για το πρόγραμμα.

Μπόλλας Παναγιώτης: Επιτρέψτε μου να μιλήσω για έναν εμβληματικό δήμαρχο που πέρασε από την πόλη μας πριν ακόμα ενωθούν η Λυκόβρυση με την Πεύκη. Τον Παύλο Καμάρα τον γνωρίζουν όλοι, είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο στην αυτοδιοίκηση. Όταν εκείνος ανέλαβε τότε τη δημοτική Αρχή, της οποίας η σύνθεση αποτελούταν από 19 μέλη, από τα στελέχη που εξελέγησαν οι δώδεκα δεν είχαν καν αυτοδιοικητική εμπειρία. Ήταν, όμως, μια πάρα πολύ επιτυχημένη δημοτική Αρχή. Ποιος μπορεί να το αρνηθεί; Αν το κάνει κάποιος, το μόνο που θα καταφέρει είναι να προκαλέσει το γέλιο των συμπολιτών μας. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη δημοτική Αρχή. Τρίφτηκαν, απέκτησαν εμπειρίες, βρήκαν τους τρόπους, είχαν καλή καθοδήγηση γιατί ήταν τέτοιος ο επικεφαλής και ο Δήμος μας πήγε πάρα πολύ καλά. Θα μου πείτε ότι εγώ τότε ήμουν αντιπολίτευση. Βεβαίως. Είχα έναν ρόλο. Έπρεπε να κατακρίνω κάποια πράγματα, να ασκήσω κριτική και έλεγχο. Και το έκανα. Όχι, όμως, να αμφισβητήσω ότι το κοινωνικό πλεόνασμα που πήραμε από εκείνη την εποχή, δεν το απολαμβάνει ακόμα και σήμερα ο κόσμος σε όλες τις εκφάνσεις και λειτουργίες του Δήμου.

 

Δημοσιογράφος: Είναι μια προσέγγιση, η οποία ακολουθεί και χτίζει.

Μπόλλας Παναγιώτης: Πρέπει να αποδίδουμε και πολιτική δικαιοσύνη. Σαν άνθρωποι οι ίδιοι. Και πάνω από όλα, να μην αφήσουμε από τους αρχαίους προγόνους μας το «καλός καγαθός». Δεν θέλουμε μόνο τον καλό. Θέλουμε την ψυχή του ανθρώπου. Δεν χρειαζόμαστε κάποιον που είναι δραστήριος, αλλά ηθικά δεν είναι άρτιος. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Αυτός που δεν είναι ηθικά άρτιος, σε κάποια δύσκολη στιγμή δεν θα είναι και καλός.

 

Δημοσιογράφος: Αισθάνεστε ότι είστε έτοιμοι για διοίκηση;

Μπόλλας Παναγιώτης: Το πιστεύω απόλυτα, γι’ αυτό και είμαι με αυτόν τον συνδυασμό. Πραγματικά, το πιστεύω. Πάντοτε αισθάνομαι έτοιμος. Όσο μπορώ και όσο μου το λέει η ψυχή μου. Είμαι σήμερα 56 ετών και από τα 31 μου βρίσκομαι στο δημοτικό συμβούλιο. Έχω ακόμα πολλή όρεξη για δουλειά.

 

Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσουμε για την συζήτηση και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή μάχη.

Μπόλλας Παναγιώτης: Εγώ σας ευχαριστώ που με καλέσατε στο έγκριτο μέσο σας. Προσδοκώ να έχουμε έναν ήπιο προεκλογικό αγώνα. Όσο μπορώ, πάντα μέσα μου, μεταξύ του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου και του προέδρου του Νομικού Προσώπου, ΚΟΙΠΑΠ, πάντα κερδίζει ο δεύτερος. Θέλω, όμως, και από τους ανθυποψηφίους, με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίζουν. Αν δεν θέλουν να ενημερωθούν από εμένα, που είμαι ο θεσμικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, αν απαξιώνει να έρθει να με ρωτήσει, μέσα στο συμβούλιο αυτό, είναι πέντε τα μέλη που θα κατέλθουν με τον συγκεκριμένο υποψήφιο, θα μπορούσε να τα ρωτήσει. Από ό,τι καταλαβαίνω, δεν απαξιώνει μόνο εμένα, έχει απαξιώσει γενικώς όλο τον Δήμο και δεν έχει επισκεφθεί κανέναν. Αν κάνω λάθος και μου παρουσιάσει τα στοιχεία πού επισκέφθηκε, ποιους παράγοντες του Δήμου και ποιες υπηρεσίες ρώτησε, θα του ζητήσω συγνώμη.

 

Δημοσιογράφος: Μπορούμε να το συζητήσουμε σε επόμενο στάδιο, γιατί όχι και σε επίπεδο αντιπαράθεσης.

Μπόλλας Παναγιώτης: Θα είναι χαρά μου! Είμαι ένας άνθρωπος κοινωνικός, ανοικτός σε συζήτηση. Πολύ ευχαρίστως να συζητήσω με όλους σε ένα αυτοδιοικητικό και ηθικό επίπεδο.

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.