Μαρία Φαραστέλη: «Σύγχρονα εργαλεία δημοσιονομικής διακυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

 


Μαρία Φαραστέλη: «Σύγχρονα εργαλεία δημοσιονομικής διακυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

*Η Μαρία Φαραστέλη είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης - Πεύκης με την παράταξη «δημος Μπροστά+», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Μάριο Ψυχάλη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να υιοθετήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες της δημοσιονομικής διακυβέρνησης και να επιτύχει τόσο την διοίκηση μέσω στόχων (MBO), όπως επίσης την διοίκηση ολικής ποιότητας (TQM). Ως μοντέλο διοίκησης η Νέα Δημόσια Διοίκηση (NPM) έχει ξεπεραστεί, ενώ πλέον η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση των πολλαπλών ταχυτήτων αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης καλείται να εφαρμόσει την επισκόπηση δαπανών και εσόδων (spendingand revenue review),  με σκοπό να περιορίσει τις μη παραγωγικές δημόσιες δαπάνες και να αυξήσει την εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων. 

Επίσης, καλείται ο κάθε Δήμος να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό επιδόσεων (performance budgeting), με στόχο να αξιολογείται η παραγωγικότητα της κάθε δημόσιας δαπάνης.  

Ακόμη, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης απαιτείται να εφαρμόσει την πράσινη δημοσιονομική διακυβέρνηση (green fiscal governance), με σκοπό να καταγράφεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τόσο των δημόσιων δαπανών, όσο και των δημόσιων εσόδων.  

Επιπροσθέτως, όπως κάθε άλλος δημόσιος φορέας, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης απαιτείται να εφαρμόσει την διοίκηση μέσω των κύριων δεικτών επιδόσεων (KPIs), δημιουργώντας αντικειμενικούς δείκτες, που αξιολογούν την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης. 

Τέλος, η διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση του εσωτερικού ελέγχου, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μια διαρκής βελτίωση των υπηρεσιών από το Δήμο προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις.  

Όλα τα ανωτέρω μπορούν να εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι, η νέα δημοτική Αρχή, θα έχει τόσο τις γνώσεις, όσο και την θέληση να δημιουργήσει τομές. Ο Μάριος Ψυχάλης ως ο επόμενος Δήμαρχος του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης είναι δεδομένο ότι μπορεί να εφαρμόσει τα σύγχρονα εργαλεία της δημόσιας διοίκησης στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.