Στράτος Παραπόλας: «Άμεσοι έλεγχοι και επενδύσεις στα σχολεία μας!»

 


Στράτος Παραπόλας: «Άμεσοι έλεγχοι και επενδύσεις στα σχολεία μας!»

*Ο Στράτος Παραπόλας είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον υποψήφιο Δήμαρχο Μάριο Ψυχάλη

Με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του καθηγητή και πρόεδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιου Λέκκα για τον έλεγχο που έχει διενεργηθεί την τελευταία εικοσιπενταετία στα κρατικά κτίρια, θα θέλαμε να αναδείξουμε την σημαντικότητα της πρόληψης και της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Τον Φεβρουάριο του 2023 η κυβέρνηση εξήγγειλε τον υποχρεωτικό αντισεισμικό έλεγχο των κτιριακών δομών της χώρας, γεγονός που αναδεικνύει την πολύ σοβαρή ανάγκη που υπάρχει για την παρέμβαση (όπου χρειάζεται), ώστε να θωρακίσουμε τις κτιριακές δομές μας, προστατεύοντας τους χρήστες και επισκέπτες αυτών.

Η Ελλάδα ανήκει ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες του κόσμου σε σεισμική δραστηριότητα και το παρελθόν μας έχει διδάξει πως η χώρα δίνει ένα μεγάλο σεισμό ανά περίπου 40 έτη. Το πρόσφατο παράδειγμα της Τουρκίας πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας παραδειγματίσει, ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις στη χώρα μας.

Επιπροσθέτως, η κλιματική αλλαγή μας επιβάλει να συμμορφωθούμε και να αλλάξουμε τον τρόπο που δρούμε και συμπεριφερόμαστε ώστε να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τις επόμενες γενιές, αλλά να αντιμετωπίσουμε και τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, οι οποίες ήδη είναι ορατές και κάθε χρόνο που περνά γίνονται και πιο απειλητικές για τον άνθρωπο και τη φύση.

Επειδή, όμως, αναφερόμαστε στο Δήμο μας και στις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά, αλλά και σε ζητήματα πολιτικής προστασίας που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων και των χρηστών των κτιριακών δομών μας , θα θέλαμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Ο δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης αριθμεί δεκάδες κτίρια, εκ των οποίων περισσότερα από 20 αποτελούν σχολικές δομές. Σε πρόσφατη ερώτηση που έχει καταθέσει ο συνδυασμός «Δήμος Μπροστά+» στο Δημοτικό Συμβούλιο, η απάντηση η οποία δόθηκε, δεν διαφέρει από την τοποθέτηση του κ Λέκκα. Ο τελευταίος έλεγχος των κτιρίων μας έχει γίνει το 1999 μετά τον μεγάλο σεισμό της Πάρνηθας και με γνώμονα τα τότε επιστημονικά δεδομένα κατασκευών και αντισεισμικής θωράκισης.

Γνωρίζοντας πως σε 46 ημέρες από σήμερα ο δημότης θα κληθεί να αποφασίσει για την επόμενη δημοτική Αρχή, αλλά κυρίως για το ποια πολιτική θα ασκήσει ο Δήμος απέναντι στα πολύ σοβαρά θέματα που προκύπτουν, όπως την ασφάλεια των πολιτών από φυσικές καταστροφές, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές πως σαν επόμενη δημοτική Αρχή θα απαιτήσουμε από το αρμόδιο Υπουργείο την άμεση διενέργεια ελέγχων όλων των κτιριακών δομών μας, με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία προέκυψαν και με όλες τις νέες προδιαγραφές που θα πιστοποιούν την ασφάλεια των κτιρίων όσον αφορά την στατικότητα, αλλά και τις συνθήκες (πυρασφάλεια, προσβασιμότητα, αντικεραυνική προστασία, κ.α.) που θα μας διασφαλίζουν πως τα παιδιά μας, οι εργαζόμενοι και οι χρήστες των δομών μας έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια σε αυτές.

Φυσικά, δεσμευόμαστε πως, σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας, δεν θα μείνουμε μόνο στους ελέγχους, αλλά θα προχωρήσουμε και σε όποιες παρεμβάσεις μας υποδείξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων, που θα κληθούν να γνωματεύσουν την παρούσα κατάσταση των κτιρίων μας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να γίνει σαφές πως η παράταξη «Δήμος Μπροστά+» και ο Μάριος Ψυχάλης ως υποψήφιος Δήμαρχος δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών και θα διεκδικήσει με όλες τις δυνάμεις της τους απαραίτητους πόρους, ώστε να διασφαλίσουμε πως οι δημότες μας θα αισθάνονται πως ζουν σε ένα προηγμένο και ασφαλή ευρωπαϊκό Δήμο, όπως μας αξίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.