ΓΠΣ Λυκόβρυσης – Ώρα μηδέν

 


ΓΠΣ Λυκόβρυσης – Ώρα μηδέν

*του Χάρη Ροκά, Μηχανικού – μέλος Δ.Σ ΠΕΑΠ

Ένα πολύ σοβαρό θέμα, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) της Λυκόβρυσης βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι. Το συναίσθημα που κατακλύζει τους κατοίκους είναι αγωνία και ανησυχία για το μέλλον τους. Και αυτό, γιατί βλέπουν να αποφασίζεται η πολεοδομική ανατροπή της καθημερινότητάς τους, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ερωτηθεί και χωρίς καν να έχουν τη στοιχειώδη ενημέρωση για όσα θα συμβούν στις γειτονιές τους.

Υπενθυμίζουμε πως η αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. καθορίζει τον μελλοντικό πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής, επιβάλλει τη δημιουργία (ή μη, κατά την πολιτική επιλογή της διοίκησης) κοινόχρηστων χώρων, καθώς και το είδος των επιχειρήσεων που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Είναι ουσιαστικά, μια πρόγευση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής της Λυκόβρυσης για τις επόμενες δεκαετίες, για το οποίο, βεβαίως, ουδέποτε ερωτήθηκαν.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της παράταξης «δήμος Μπροστά+», η δημοτική Αρχή, όχι μόνο αρνήθηκε να θέσει το Γ.Π.Σ. σε οποιαδήποτε δημόσια επίσημη διαβούλευση, αλλά επιπλέον, δεν πραγματοποιήθηκε καμία απολύτως συζήτηση ούτε καν σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου. Και αυτό, μόνο ύποπτο μπορεί να θεωρηθεί.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό πως δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση, ειδικά για λιγότερο ευνοημένες γειτονιές, που να προβλέπει αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου, πολιτιστικές και κοινωνικές δομές και αλλαγές που αναμένεται να βελτιώσουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα και το μέλλον των πολιτών.

Ως εκ τούτου, τα ερωτήματα που έχουμε κατ’ επανάληψη θέσει, παραμένουν αναπάντητα. Ενδεικτικά, αναρωτιόμαστε:

-          Έχει υποβληθεί περιβαλλοντική μελέτη;

-          Έχει υπολογιστεί η Κύμης στην κυκλοφοριακή μελέτη;

-          Έχει πραγματοποιηθεί πραγματική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία;

-          Γιατί δεν προβλέπονται ποδηλατόδρομοι;

-          Για ποιο λόγο ποτέ δεν έχει αναπτυχθεί δημόσιος διάλογος με τον μελετητή;

-          Για ποιο λόγο δεν δημιουργούνται νέες αθλητικές εγκαταστάσεις;

-          Για ποιο λόγο δεν προβλέπονται νέοι κοινόχρηστοι χώροι;

-          Πώς επιδρά η επένδυση του Mall;

-          Τι προβλέπεται για το ΕΘΙΑΓΕ;

-          Για ποιο λόγο δεν προβλέπεται η απομάκρυνση των βιομηχανιών (Βενέτη, Μαρμαράδικα);

-          Ποια η πρόβλεψη για την Πύρνα;

-          Για ποιο λόγο ως στιγμής δεν έχει εκδοθεί η πράξη εφαρμογής στην περιοχή του εργοστασίου του Βαγιωνή;

-          Υπάρχουν παρατηρήσεις από την Περιφέρεια;

-          Ορίζονται επεκτάσεις;

-          Ζώνες περιορισμού και ελέγχου δόμησης;

-          Ζώνες οργανωμένης ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων;

-          Βασικά δίκτυα υποδομής της περιοχής μελέτης: μεταφορικό δίκτυο, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση, απορρίμματα κλπ;

-          Απαιτούμενα έργα, μελέτες, θεσμικές παρεμβάσεις,

-          Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ);

-          Πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης, αναβάθμισης θεσμοθετημένων οικιστικών υποδοχέων: Αναθεωρήσεις, Αναπλάσεις;

-          Μοντέλο χωρικής οργάνωσης του Δήμου. Σχέσεις με ευρύτερους άξονες ανάπτυξης;

-          Ποιες είναι οι χρήσεις γης των όμορων δήμων; έχουν γίνει συζητήσεις για μείζονα ζητήματα κυκλοφοριακής φύσεως και χρήσεων γης;

-          Γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ενιαία υποβολή ΓΠΣ, σε ολόκληρο το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης; Είναι αδιανόητο ένας Δήμος να έχει δύο διαφορετικά Γ.Π.Σ. με διαφορετικά συμφέροντα. Ο μισός δήμος να διώχνει τα προβλήματα του στον άλλο μισό. Πώς θα δημιουργηθεί ενιαία αναπτυξιακή πολιτική, όταν ο Δήμος αντιμετωπίζεται τοιουτοτρόπως;

-          Εναρμονίζεται το ΓΠΣ με λοιπές διατάξεις, πολεοδομικά, αναπτυξιακά και στρατηγικά σχέδια;

Εδώ και πολλούς μήνες, η δημοτική παράταξη «δήμος μπροστά+» έχει επιχειρήσει με ανοικτές συγκεντρώσεις να συνομιλήσει δημόσια και με διαφάνεια με φορείς, πολίτες και ειδικούς (μηχανικούς, δικηγόρους, πολεοδόμους, στελέχη της δημόσιας διοίκησης), προκειμένου να πραγματοποιήσει μια ουσιαστική διαβούλευση, να ακουστούν οι θέσεις και οι προτάσεις και να καταρτιστεί μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Στο πλαίσιο αυτό, καταθέσαμε συνεχή αιτήματα προς την δημοτική Αρχή, για την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων για την επίσημη ενημέρωση των κατοίκων. Και σε αυτή μας την πρόταση πέσαμε σε τοίχο. Είναι, φαίνεται, ίδιον της πολιτικής της διοίκησης, να αρνείται ακόμα και την ελάχιστη αναφορά στην έννοια του διαλόγου. Προφανώς, θεωρεί ότι το Γ.Π.Σ. είναι έλασσον ζήτημα για το μέλλον της πόλης. Αποδεικνύουν έτσι για μία ακόμα φορά το επικίνδυνο των επιλογών τους.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι και ποια η σημασία του Γ.Π.Σ.

“Με άλλα λόγια, τα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ αποτελούν την εξειδίκευση των Στρατηγικών Χωροταξικών σχεδίων της Περιφέρειας και των τυχόν χωροταξικών κατευθύνσεων νομού, στο επίπεδο του νέου Δήμου.

Τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, στο βαθμό που αποτελούν το στρατηγικό επίπεδο του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, προσδιορίζουν τις κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης των νέων Δήμων, και ως εκ τούτου αποτελούν την εξειδίκευση και βασικό μέτρο εφαρμογής των Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ιδίως δε των Περιφερειακών, καθορίζουν τα μεγέθη της οικιστικής ανάπτυξης σε όλην την έκταση του δήμου, με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, τις τοπικές ανάγκες και καταλληλότητες καθώς και τις κατευθύνσεις που προκύπτουν από υπερκείμενα σχέδια, ιδίως δε σε ότι αφορά στο ρόλο του αστικού κέντρου, ή της "ανοιχτής πόλης" στο οικιστικό δίκτυο, προσδιορίζουν τις Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) οι οποίες δεν πρόκειται να πολεοδομηθούν, υποδεικνύουν ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων με βάση τις ανάγκες των παραγωγικών τομέων και τις σχετικές προγραμματικές κατευθύνσεις, δίνουν τέλος τις κατευθύνσεις πολεοδομικής οργάνωσης των θεσμοθετημένων και προς πολεοδόμηση οικιστικών υποδοχέων, προσδιορίζοντας και τις περιοχές εντός των οικισμών που απαιτούν παρεμβάσεις αναβάθμισης μέσω του μηχανισμού των αναπλάσεων.” κλπ…

-          Τι και ποια από τα παραπάνω έχουν λάβει υπόψη τους η σημερινή διοίκηση και ο ανάδοχος;

-          Τι δράσεις ενημέρωσης του κοινού έχουν γίνει;

Καλούμε, λοιπόν, έστω και την ύστατη ώρα, η διοίκηση να σταματήσει επιτέλους τις κομπορρημοσύνες, να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν πραγματικά τους πολίτες και να ακούσει την κοινωνία, για το μέλλον της οποίας δεν θα πρέπει να αποφασίσει με κριτήρια την εξυπηρέτηση φιλικών, πολιτικών, επιχειρηματικών και οικονομικών συμφερόντων, αλλά το κοινό καλό, την πρόοδο, την εξωστρέφεια, την αειφορία, την ανάπτυξη, τη διαφάνεια, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών, το περιβάλλον και την οικονομία. Ας αφουγκραστεί, επιτέλους, την τοπική κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους φορείς για ένα καλύτερο αύριο με γνώμονα την ανάπτυξη των πολλών και όχι των λίγων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.