Ελένη Μανδαμαδιώτου: Προβληματική η διοίκηση του ΚΟΙ.Π.Α.Π.



Προβληματική η διοίκηση του ΚΟΙ.Π.Α.Π.
Ρεκόρ του ΚΟΙ.Π.Α.Π. στο ύψος των τροφείων και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι το ΚΟΙ.Π.Α.Π προβλέπει για το έτος 2020 αύξηση των εσόδων του από τις εισφορές των γονέων και μείωση της χρηματοδότησης από προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ. Κανένα αναπτυξιακό πλάνο και πλήθος αχρείαστων δαπανών που επιβαρύνουν συνεχώς τους ίδιους. Ως εκ τούτου η οικονομική διαχείριση του ΝΠΔΔ είναι μη αποτελεσματική για τις δομές και τους δημότες.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν εισπράττεται ούτε ένα ευρώ για αναπτυξιακές δράσεις, ούτε γίνονται επενδύσεις σε νέες δομές ή συντήρηση των ήδη ιστάμενων δομών. Αντί αυτών, ως συνήθως, γίνεται αλόγιστη χρήση της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αρχή της οικονομικότητας.
Οι δομές του ΚΟΙ.Π.Α.Π. όπως τα ΚΑΠΗ και τα Πολυιατρεία χρειάζονται άμεσες βελτιώσεις σε υποδομές, συντήρηση και μηχανολογικό εξοπλισμό. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, προσελκύοντας νέα μέλη, κυρίως παιδιά, με νέες τεχνολογίες και να κάνει αισθητή την παρουσία της με καινούργιες υπηρεσίες και βελτιώνοντας τις ήδη υπάρχουσες ενώ απαιτούνται άμεσα κεφάλαια για την ανάδειξή της ως κέντρο γνώσης. Οι κοινωνικές δομές όπως το κοινωνικό φροντιστήριο έχει σχεδόν διαλυθεί και το κοινωνικό φαρμακείο χρειάζεται περισσότερο χώρο και τεχνολογική υποστήριξη προκειμένου να γίνεται όπως πρέπει η ηλεκτρονική καταγραφή και η άντληση στοιχείων των δικαιούχων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων. Επίσης, υπάρχουν θέματα ασφαλείας στις δομές όπως πυρασφάλεια, πινακίδες σήμανσης εξόδους/διαφυγής σε όλους τους χώρους κ.α.
Η δημοτική αρχή εστιάζει στο φαίνεσθε ενώ παραμερίζει την παραγωγή ουσιαστικού έργου και την ανταπόκριση των υποδομών στις απαιτήσεις του αιώνα που διανύουμε. Οφείλει η διοίκηση να στραφεί σε μια μακρά διαδικασία εκσυγχρονισμού και βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών με ομαδικό πνεύμα, συνεργασία και σεβασμό προς όλα τα μέλη του Δ.Σ.
Κάποτε πρέπει οι ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λάβουν τέλος οι παπαγαλίστικες δικαιολογίες του στυλ: “δεν έχουμε…”.  Μέλημά μας πρέπει να είναι η εξέλιξη και η εναρμόνιση με τις τρέχουσες συνθήκες της πραγματικότητας που δεν συγχωρεί την ολιγωρία. Η κυριαρχία της μετριότητας στην πολιτική πρέπει να σταματήσει να υφίσταται γιατί ήδη χανόμαστε. Αρνούμαι να είμαι στο ίδιο έργο θεατής!

Ελένη Μανδαμαδιώτου
Μέλος δημοτικής παράταξης «Δήμος Μπροστά+»
Τακτικό μέλος ΝΠΔΔ Παιδεία-Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης (ΚΟΙ.Π.Α.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.