Δούκα Νίκη: Πλήρης κατάρρευση του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και «κρίση εξουσίας» με ευθύνη του δημάρχου κ. Μαυρίδη

Πλήρης κατάρρευση του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και «κρίση εξουσίας» με ευθύνη του δημάρχου κ. Μαυρίδη

Μόλις πέντε μήνες από την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, κανένας δεν μπορεί να αναλογιστεί ό,τι συμβαίνει στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.
Η απόλυτη κατάρρευση, σε κάθε επίπεδο, είναι πλέον ξεκάθαρη. Ο δήμος βρίσκεται σε κώμα depasse.
Οι δρόμοι είναι σκοτεινοί επί μήνες, καθώς ο δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης δεν διέθετε ούτε λάμπες, ενώ επί πέντε μήνες δανείζεται λάμπες από γειτονικό δήμο.
Οι γειτονιές είναι βρώμικες, ενώ μια απλή βόλτα σε οποιαδήποτε εξ αυτών (εκτός από τους δρόμους που διαμένουν εξέχουσες προσωπικότητες του δήμου) τεκμηριώνει τον ανωτέρω ισχυρισμό.
Δημοτικοί χώροι χαρίζονται έναντι πινακίου φακής σε ιδιωτικούς φορείς, ξεσπιτώνοντας τοπικούς συλλόγους με μακρόχρονη ιστορία.
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έργων οδοποιίας εξανεμίζονται σε μπαλώματα λακκουβών, δηλαδή οι κάτοικοι πληρώνουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Καμία προγραμματισμένη ενέργεια δεν ολοκληρώνεται στον χρόνο της, ενώ αναβάλλονται άλλες προγραμματισμένες εργασίες.
Αντιδήμαρχοι με σοβαρές αρμοδιότητες είναι εξαφανισμένοι επί μήνες, ενώ δεν βρίσκονται ποτέ τις ώρες της εργασίας τους στις υπηρεσίες.
Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι ΝΠΔΔ του δήμου είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, ενώ πραγματοποιούνται πανάκριβες εκδηλώσεις με περιττά έξοδα.
Ο δήμος, τον Ιανουάριο του 2020, δεν έχει ψηφισμένο προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, δηλαδή το 2020.
Δεδομένης της τραγικής αυτής κατάστασης που βιώνει ο δήμος, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να γράψουμε λέξη για τα έργα ανάπτυξης και προοπτικής, τα σοβαρά διαδημοτικά προβλήματα, το μέλλον του δήμου και των κατοίκων του (όπως η αναθεώρηση του ΓΠΣ, το κέντρο πόλης της Λυκόβρυσης, το κυκλοφοριακό, η περιβαλλοντική προστασία, κ.λπ.).
Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα; Σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει τελεστεί το εξής παράδοξο, η δημιουργία μιας αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης και μιας συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης. Στην αυτοδιοικητική πραγματικότητα του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, αυτό δεν είναι και τόσο παράδοξο, διότι η ίδια κατάσταση είχε δομηθεί και κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα, δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης στηρίζει με τη συμμετοχή της στη διοίκηση του δήμου τη δημοτική αρχή, έχοντας υφαρπάξει την ψήφο δημοτών που τη στήριξαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ (ακόμα χειρότερα) ορισμένα μέλη της δημοτικής αρχής, τοποθετημένα από τον δήμαρχο σε θέσεις ευθύνης, αντιπολιτεύονται σφόδρα την υπόλοιπη δημοτική αρχή, για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν, δημιουργώντας ένα τοξικό περιβάλλον στους εργαζομένους, στους κατοίκους και σε όσους είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τη δημοτική αρχή.
Η κατάρρευση του δήμου οφείλεται εν πολλοίς στο προεκτεθέν παράλογο, εκρηκτικό, προσβλητικό και απαξιωτικό σκηνικό για την ποιότητα της δημοκρατίας.
Με άλλα λόγια, η επικρατούσα κατάσταση την τρέχουσα περίοδο στον δήμο συνιστά, σύμφωνα με τη διοικητική και πολιτική επιστήμη, φαινόμενο «κρίσης εξουσίας», κατά το οποίο η νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση αδυνατεί να επιβάλλει και να εφαρμόσει τον παραμικρό κανόνα, ενώ η πραγματική διοίκηση ασκείται από εξωθεσμικούς και παραθεσμικούς παράγοντες.
Ο υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση είναι ένας και γνωστός σε όλους. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης έγκειται στην επίλυση προβλημάτων και όχι τη δημιουργία νέων ή τη μετατροπή του δημοσίου διαλόγου σε ακροαματική διαδικασία.
Ως ενεργή πολίτης, που ζω, ακούω και βλέπω τι συμβαίνει στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, καλώ τον κ. δήμαρχο να αναλάβει τις θεσμικές ευθύνες και υποχρεώσεις που έχει και να ανταποκριθεί, ο ίδιος και η ομάδα των συνεργατών που ο ίδιος έχει επιλέξει και ορίσει, στις υποχρεώσεις που η νομοθεσία ορίζει άμεσα. Τον πολίτη και τον δημότη δεν τους απασχολεί η προσωπική φιλοδοξία του καθενός, αλλά ο δρόμος, η γειτονία και ο δήμος που ζει και εργάζεται.

Νίκη Δούκα
Μέλος Δημοτικής παράταξης “Δήμος Μπροστά +”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.