Μάριος Ψυχάλης: «Η δημιουργία προοδευτικών συμμαχιών είναι μια δυναμική διαδικασία»

 


Μάριος Ψυχάλης: «Η δημιουργία προοδευτικών συμμαχιών είναι μια δυναμική διαδικασία»

 Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και την εκπομπή «Βάλε καφέ να στα πω» με τους δημοσιογράφους Γιώργος Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη έδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης. 

 Γιατί είναι σημαντικό το να επικρατήσει και στην Λυκόβρυση – Πεύκη ένας υποψήφιος προερχόμενος από τον προοδευτικό χώρο;

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία δεν αρκεί. Απαιτείται να μεταβούμε σε ένα άλλο μοντέλο, την μετα-αντιπροσωπευτική, τη συμμετοχική Δημοκρατία, όπου η δημοτική Αρχή θα σέβεται τις παρατάξεις της μειοψηφίας, θα λαμβάνει υπόψη την άποψή τους, θα αναπτύσσει μηχανισμούς άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας, όπως το τοπικό δημοψήφισμα. Απαιτείται να δημιουργήσουμε νέους μηχανισμούς άμεσης Δημοκρατίας, όπως οι συνελεύσεις σε γειτονιές, ο ετήσιος απολογισμός της δημοτικής Αρχής, η λειτουργία διαπαραταξιακών επιτροπών που όλες θα εκπροσωπούνται ανάλογα. Πρέπει να φύγουμε από το μοντέλο μιας παράταξης και ενός ανδρός Αρχής. Επιδιώκουμε τη διεύρυνση, τη σύγκλιση, την εμβάθυνση. Ως απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο, είμαι ένας άνθρωπος των συναινέσεων. Του ελάχιστου κοινού παρονομαστή και όχι της σύγκρουσης. Απαιτείται να ξαναζωντανέψει το κύτταρο της κοινωνίας και να υπάρχει συμμετοχικότητα στη λήψη των αποφάσεων. 

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της πόλης σας; Τι πρέπει να αλλάξει;

Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα των κατοίκων δεν είναι λυμένα. Δυστυχώς, υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα. Δεν μιλάμε για ένα προάστιο χωρίς καθημερινά προβλήματα. Καθαριότητα, πεζοδρόμια, ποιότητα οδικού δικτύου, κυκλοφοριακή συμφόρηση, έλλειψη χώρων στάθμευσης, έλλειψη δημόσιων αγαθών, όπως ο αθλητισμός, χώροι εκπαίδευσης. Παρατηρούνται σχολικές υποδομές που βρίσκονται σε κατάσταση που θα μπορούσε να βελτιωθεί αρκετά. Επίσης, επένδυση σε κοινόκτητους χώρους και στο φυσικό κεφάλαιο. Πρέπει να επενδύσουμε και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των κατοίκων και να προστατέψουμε το φυσικό κεφάλαιο, το πράσινο, τα δάση και τα ρέματά μας. 

Είστε χρόνια αυτοδιοικητικός, επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης στο Δήμο. Πώς διαβάζετε τη συζήτηση για το πώς μπορεί το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων να ξεπηδήσει από την τοπική αυτοδιοίκηση;

Συμφωνώ πλήρως ότι για να επιτευχθούν πλειοψηφίες, απαιτείται η δημιουργία κοινού μετώπου. Όπως έχω τονίσει και στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν από τον πρώτο γύρο υποψήφιο δήμαρχο. Ο Δήμαρχος θα πρέπει να αναζητήσει τη διεύρυνση και μετά τις δημοτικές εκλογές. Η δημιουργία προοδευτικών συμμαχιών είναι μια δυναμική διαδικασία που απαιτείται να γίνεται όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά διαρκώς και με κάθε τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.