Μάριος Ψυχάλης: «Είμαστε χρήσιμοι και θέλουμε να προσφέρουμε με συνέπεια»

 


Μάριος Ψυχάλης: «Είμαστε χρήσιμοι και θέλουμε να προσφέρουμε με συνέπεια» 

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» έδωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης.

Πώς αποφασίσατε να είστε υποψήφιος Δήμαρχος; Έχετε μια παρουσία πολύ έντονη όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη σας.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, έχοντας καταγωγή από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Ήδη τόσο από το 2010, εργαζόμενος τότε ως σερβιτόρος, συμμετείχα για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές, όσο και το 2014, όταν και είχα ένα τροχαίο ατύχημα ήμουν ξανά υποψήφιος. Από το 2019, αλλά και σε λίγες μέρες, επιδιώκουμε ως παράταξη να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, διότι είμαστε χρήσιμοι άνθρωποι και θέλουμε να προσφέρουμε με συνέπεια και όχι με όρους εποχικότητας ή στιγμιαία προσωπικής εξέλιξης, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Δήμο μας και την γειτονιά μας.

Έχετε καταγράψει και ιεραρχήσει στο πρόγραμμά σας τα προβλήματα του Δήμου σας; Ποια είναι τα μεγαλύτερα;

Εδώ και 4 χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση, κυριολεκτικά, έχω λιώσει τις σόλες από τρία ζευγάρια παπούτσια για να δούμε το κάθε πρόβλημα. Καθαριότητα, ανακύκλωση, έλλειψη χώρων αθλητισμού, όπως επίσης και η έλλειψη επενδύσεων στις σχολικές υποδομές. Δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων πρασίνου, επένδυση στις υποδομές με τη δημιουργία, πχ επιπλέον θέσεων βρεφικών και παιδικών σταθμών, αλλά και ένα ισχυρό πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής, τόσο για τη νέα γενιά, όσο και για την Τρίτη Ηλικία. Αυτό που όλοι οι κάτοικοι διαμαρτύρονται είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η έλλειψη βιώσιμων και προσβάσιμων πεζοδρομίων και η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Έχει μετατραπεί η Κάτω Πεύκη, όπως την έχω ονομάσει σε «Άνω Κυψέλη». Υπάρχει μια ακραία και επιταχυνόμενη τσιμεντοποίηση.

Μιλάμε όμως για μια περιοχή που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένα πολύ όμορφο προάστιο. Μια περιοχή εξοχική, γνωστή και με τις παλιές της ονομασίες (σ.σ. Μαγκουφάνα) μέσα και από τα παλιά λαϊκά τραγούδια, που, όπως μας λέτε η εικόνα της έχει αλλάξει άρδην.

Γι’ αυτό το λόγο, η δέσμευσή μας είναι η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, η δημιουργία της κεντρικής πλατείας Πεύκης, η αξιοποίηση των αδόμητων εκτάσεων και την αποπεράτωση του ημιτελούς κλειστού γηπέδου της Λυκόβρυσης, η δημιουργία πράσινων χώρων αναψυχής, όπως η αξιοποίηση του οικοπέδου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η αποπεράτωση πλατειών , για τα οποία υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία και η παρούσα δημοτική Αρχή, έχει πράγματι προβεί στην εκπόνηση και ωρίμανση μελετών.

Στο κομμάτι των κοινωνικών δομών και της υποστήριξης του Δήμου προς τους δημότες σας, τι να περιμένουμε από εσάς;

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα δεν είναι εύκολο κανείς να τα αντιληφθεί πόσο σημαντικά θα είναι. Όμως, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής με γρήγορες πολιτικές αποφάσεις. Δεσμευόμαστε για δωρεάν summer camp μίας εβδομάδας σε όλους τους μαθητές, δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις (πχ πισίνες) του Δήμου τον Αύγουστο για όλα τα μέλη του Νομικού Προσώπου και για κάθε σχολική χρονιά παροχή στον κάθε μαθητή της Α’ τάξης πλήρους σχολικού εξοπλισμού. Μειώνουμε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, μειώνουμε τις συνδρομές στις αθλητικές υποδομές και μειώνουμε τα δημοτικά τέλη με την αύξηση της ανακύκλωσης, την προώθηση της διαλογή στη πηγή, την χρήση έξυπνων πολιτικών για τη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων. Μία δέσμευσή μας, όπως και άλλοι Δήμοι έχουν εφαρμόσει, είναι η οικονομική ενίσχυση για το πρώτο νεογέννητο παιδί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Αυξάνουμε τις θέσεις των βρεφικών και παιδικών σταθμών και δημιουργούμε Δημοτικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, όπως πολλοί άλλοι Δήμοι έχουν. Πρέπει να στηρίξουμε κάθε γενιά και κάθε γειτονιά. Θέλουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, αλλά να επιτύχουμε και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Αυτά που μας αναφέρετε είναι κοστολογημένα ή πρόκειται για προεκλογικές υποσχέσεις; Αναφέρατε ότι θα αναζητήσετε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Είναι πολύ εύστοχη η ερώτησή σας. Θέλω να τονίσω ότι το Κράτος επενδύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι εκπαιδευμένος, πέρα από το ότι είμαι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο. Η επαγγελματική και επιστημονική μου γνώση και εμπειρία μου επιτρέπουν και μου δίνουν τη δυνατότητα να είμαι χρήσιμος στη γειτονιά μου. Όμως, θέλω να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο προσωπικά ως υποψήφιος δήμαρχος, αλλά πολύ περισσότερο η παράταξή μας επενδύει στην ομάδα. Για να πάρουμε χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων «Αντώνης Τρίτσης», τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Επενδυτικά Ταμεία, πρέπει να έχουμε μια πολύ ισχυρή ομάδα. Και εμείς αυτή την έχουμε. Άνθρωποι τόσο της αγοράς, όπως και της Δημόσιας Διοίκησης, μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά μας. Σε διάφορες συνεδριάσεις τόσο της ΠΕΔΑ όσο και της ΚΕΔΕ παρέδωσα το πρόγραμμα αυτό που κάποιοι άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι λένε ότι είναι ανεφάρμοστο. Ορισμένοι, επιτυχημένοι κατά γενική ομολογία, Δήμαρχοι είπαν ότι δεν λέμε υπερβολές. Ότι αυτά που παρουσιάζουμε, κάποιοι τα έχουν ήδη εφαρμόσει. Θέλω να τονίσω ότι αυτά που λέμε δεν τα βγάλαμε από τη φαντασία μας. Είναι πόνημα των μόνιμων στελεχών των υπηρεσιών του Δήμου, των συναδέλφων άλλων εν ενεργεία δημάρχων και δημοτικών Αρχών, είναι θέσεις που ήδη εφαρμόζονται. Εφαρμόζουμε, λοιπόν, αυτά που άλλοι κάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Να είστε σίγουροι πως λέμε πολύ λιγότερα από αυτά που όντως μπορούμε να κάνουμε. Η συνέπεια είναι το θεμελιώδες χαρακτηριστικό που πρέπει οι πολίτες να λαμβάνουν υπόψη. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια όψιμη κριτική στη δημοτική Αρχή δύο μήνες πριν από τις εκλογές.  Εμείς ασκήσαμε κριτική την ώρα που έπρεπε. Δεν είναι δυνατόν τα προγράμματα να υποβάλλονται προς κρίση ελάχιστες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Εδώ και 4 χρόνια ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αλλά και οι συνεργάτες μας βρισκόμαστε σε κάθε γενιά και κάθε γειτονιά δίπλα για να αναδείξουμε τα μικρά και στρατηγικά προβλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.