Μαύρο σκοτάδι και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Λυκόβρυσης

 


Μαύρο σκοτάδι και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Λυκόβρυσης

Η δημοτική Αρχή επιδιώκει να περάσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Λυκόβρυσης, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διαβούλευση. Όχι μόνο αποκρύπτει από την κοινωνία την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά επιχειρεί με κάθε τρόπο να περιορίσει στους Δημοτικούς Συμβούλους το δικαίωμα στην ενημέρωση.

Όμως, πριν αναπτυχθεί η «κωμικοτραγική» συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στις 01/04/2022, σημειώνονται τα κάτωθι:

  1. Τον Δεκέμβριο του 2015 (15284/22.12.2015) ο Τάσος Μαυρίδης σύναψε με αρχιτέκτονα  σύμβαση παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. Λυκόβρυσης
  2. Ο αρχιτέκτονας αφού εργάστηκε επί σειρά ετών για την αναθεώρηση του ΓΠΣ Λυκόβρυσης, υπέβαλε το 2017 (4852/03.04.2017) πρόταση αναθεώρησης, χωρίς να πληρωθεί ούτε ένα ευρώ!
  3. Ο Τάσος Μαυρίδης χορήγησε παράταση στην σύμβαση του αρχιτέκτονα για να συνεχίσει την μελέτη αναθεώρησης το 2018 (Απόφαση: 173/2018).
  4. Ο αρχιτέκτονας, χωρίς να έχει λάβει ούτε ένα ευρώ, συνέχιζε και προσφέρει τις υπηρεσίες του, υποβάλλοντας την τελική του πρόταση.
  5. Τον Δεκέμβριο του 2021 συγγενικό πρόσωπο του αρχιτέκτονα, αναλαμβάνει έναντι αμοιβής άνω των 35.000 € να αναθεωρήσει την αρχική μελέτη, την οποία υποβάλλει στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, τον Φεβρουάριο του 2022.

Εκ των ανωτέρω προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα:

1.      Είναι λογικό ένας αρχιτέκτονας να εργάζεται επί σειρά ετών για την αναθεώρηση του ΓΠΣ Λυκόβρυσης, χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ; Εσείς θα το κάνατε;

2.      Είναι λογικό ο Τάσος Μαυρίδης να δίνει παράταση σε μια σύμβαση, που είναι άκυρη, όπως ο αρχιτέκτονας υποστηρίζει;

3.      Είναι δυνατόν να υποβάλλεται μια πρόταση μελέτης για την αναθεώρηση του ΓΠΣ Λυκόβρυσης, χωρίς να υπάρχει σύμβαση;

4.      Ποιοι είναι οι εντολείς του αρχιτέκτονα, ως προς τον σχεδιασμό του ΓΠΣ;

5.      Για ποιο λόγο επιλέχθηκε συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού για να υποβάλλει ξανά την πρόταση και πληρώθηκε με δεκάδες χιλιάδες ευρώ;

Βεβαίως, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στις 01/01/2022 αναπτύχθηκε μια «κωμικοτραγική» κατάσταση διότι:

1.      Προσκλήθηκαν στην συνεδρίαση οι επικεφαλής των παρατάξεων, χωρίς να είναι μέλη, χωρίς να προβλέπεται πουθενά η σύνθεση του οργάνου, χωρίς την στοιχειώδη τήρηση των κανόνων, όπως η τήρηση πρακτικών, χωρίς το δικαίωμα δευτερολογίας.

2.      Τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έλαβαν την εισήγηση του ΓΠΣ λιγότερο από 48 ώρες, πριν από την συνεδρίαση.

3.      Στην συνεδρίαση, από τον υπολογιστή του Τάσου Μαυρίδη συμμετείχε αρχιτέκτονας που δεν έχει σε ισχύ σύμβαση με το Δήμο, ενώ δεν τοποθετήθηκε κανένα εκ των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής από την παράταξη του Τάσου Μαυρίδη, ούτε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

4.      Καθώς δεν απαντήθηκαν πλήθος ερωτήσεων, που τέθηκαν από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η συνεδρίαση αναβλήθηκε, έτσι ώστε να υποβληθούν ξανά προτάσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης μέχρι την Παρασκευή  08/04/2022.

5.      Σε ερώτηση του Μάριου Ψυχάλη, προς την αρχιτέκτονα, για τις διαφορές των δύο μελετών (αρχική και τροποποίηση) η απάντηση της ήταν ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Σε συνέχεια της απάντησης ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές, στην επόμενη ερώτηση του Μάριου Ψυχάλη για ποιο λόγο εισέπραξε άνω των 35.000€ για να υποβάλλει ξανά μια μελέτη χωρίς ουσιαστικές διαφορές, η απάντηση ήταν «δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ σε αυτή την ερώτηση».

Το πλέον τραγελαφικό γεγονός είναι το εξής:

Το Σάββατο 02/04/2022 ο Μάριος Ψυχάλης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την αρχιτέκτονα που υπέβαλε την τελευταία πρόταση στο Δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης, ζητώντας να πραγματοποιηθεί ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων και των συνεργατών της παράταξης «δήμος μπροστά+» πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την εκ νέου υποβολή προτάσεων (08/04/2022). Η αρχιτέκτονας συμφώνησε στην ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων, χωρίς την συμμετοχή συνεργατών και συμφωνήθηκε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 07/04/2022 στις 15:00, με ψηφιακά μέσα. Την Δευτέρα 04/04/2022  στις 10:52 π.μ. η αρχιτέκτονας ζήτησε την γραπτή ενημέρωση για τα θέματα, προτάσεις και αντιρρήσεις της παράταξης «δήμος μπροστά+», ώστε να είναι προετοιμασμένη αποστέλλοντας το email της. Χωρίς να προηγηθεί άλλη επικοινωνία, τέσσερις ώρες αργότερα, στις 15:36 απέστειλε γραπτό μήνυμα, ενημερώνοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία ενημερωτική συνάντηση, διότι ουσιαστικά ο δήμαρχος δεν το επιτρέπει. Πιο συγκεκριμένα:

«Κύριε Ψυχάλη καλησπέρα και πάλι. Με το από 04.04.2022 email του Δήμου, που μου γνωστοποιήθηκε, προκύπτει σαφώς ο τρόπος ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Αναφορικα με το θέμα της διαβούλευσης, σημειώνεται ότι τηρήθηκε η διαδικασία διαβούλευσης για διάστημα 90 ημερών όπως σας είπα και τηλεφωνικά. Κατά το διάστημα αυτό υποβλήθηκαν αιτήματα, ερωτήματα, ενστάσεις. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης 01.04.2022 της Ποιότητας Ζωής πιστεύεται ότι εξαντλήθηκαν τα θέματα. Μετά από τα παραπάνω εκτιμάται ότι δεν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διαβουλεύσεων ή συνδιασκέψεων. Αντίθετα αναμένεται το σύνολο των προτάσεων προς επεξεργασία σύμφωνα με το σχετικό email του Δήμου. Ευχαριστώ πολύ».

Ως εκ τούτου προκύπτουν τα κάτωθι σημαντικά ερωτήματα:

1.      Από ποιον λαμβάνουν εντολές οι αρχιτέκτονες;

2.      Γιατί οι δημότες και οι κάτοικοι δεν έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση;

3.      Γιατί οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση;

4.      Για ποιο λόγο αρνούνται το δημόσιο διάλογο;

Δηλώνουμε ότι:

1.      Θα υποβάλλουμε για μια ακόμα φορά τις προτάσεις μας για την αναθεώρηση του ΓΠΣ, στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις.

2.      Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που αφορά το ΓΠΣ δεσμευόμαστε ότι θα λάβουμε κάθε μέσο, ώστε να έχουν ζωντανή πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.