Το όραμα μας για το Δήμο του αύριο

Το όραμα μας για το δήμο του αύριο ενσωματώνεται σε τρεις λέξεις: Σύγχρονος, Καινοτόμος, Φιλικός.
Η Κοινωνία της Γνώσης, δηλαδή η σύγχρονη κοινωνία είναι η αιχμή του δόρατος για την αλλαγή. Η κάθε αλλαγή στηρίζεται σε θεμελιώδεις αρχές και οι δικές μας αρχές είναι σαφείς.
Εμπνεόμαστε από την αρχή της αξιοκρατίας, η οποία εκκινεί από τη διοίκηση του δήμου και καταλήγει στην επιλογή των αιρετών για τις θέσεις ευθύνης.
Υποστηρίζουμε την ισότητα και την ισονομία μεταξύ των πολιτών, των εργαζομένων, αλλά και των φορέων που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας χωρίς να τους διακρίνουμε σε φίλους και εχθρούς.
Προωθούμε την αρχή της ελευθερίας του λόγου, δηλαδή την θετική και έμπρακτη προώθηση του δημόσιου διαλόγου και της λογοδοσίας από το δήμο, αλλά και την ελεύθερη εντολή του αιρετού, χωρίς αστερίσκους.
Πιστεύουμε στη συμμετοχική δημοκρατία και στον ενεργό πολίτη, όπως τον έχει εκφράσει ο Ρουσσώ, ενώ θεωρούμε ότι o θεσμός του τοπικού δημοψηφίσματος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο δημοκρατίας, καθώς οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν την εύκολη και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ δήμου και πολιτών. Εμπνεόμαστε από τα παραδείγματα πόλεων του εξωτερικού για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα συμμετοχικής διακυβέρνησης στον δήμο μας.
Εκτιμούμε ότι η σύγχρονη δημόσια διοίκηση δεν εξαντλείται στην αρχή της νομιμότητας, που ορισμένες φορές είναι ζητούμενο, αλλά πρέπει να επιδιώκει την αρχή της χρηστής διοίκησης, κάτι πολύ πιο απαιτητικό από την στείρα εφαρμογή των νόμων.
Έχουμε ξεκάθαρους στρατηγικούς στόχους για το δήμο. Απαιτούμε έναν δήμο που να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους πόρους του, χωρίς να γίνεται αυτοσκοπός η δημιουργία υπερβολικών αντιαναπτυξιακών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. Στοχεύουμε σε έναν δήμο που θα είναι κοντά στον πολίτη. Επιδιώκουμε έναν δήμο που θα στηρίζει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρίες και όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη, χωρίς η διαφορετικότητα να αποτελεί κριτήριο κοινωνικού αποκλεισμού. Οραματιζόμαστε ένα δήμο που ο μαζικός αθλητισμός και το ευ αγωνίζεσθαι θα προωθούνται συστηματικά, ενώ η ανάπτυξη των αντίστοιχων δομών θα αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της νέας οικονομίας, δηλαδή των εφαρμογών τεχνολογιών, πληροφορικής και καινοτομίας, ενώ εκτιμούμε ότι μέσω της κοινωνικής κινητικότητας οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν αυτό που τους αξίζει.
Πιστεύουμε σε έναν δήμο που ενημερώνει, ευαισθητοποιεί, αλλά κυρίως συνδράμει έμπρακτα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και υποστηρίζει την κυκλική οικονομία και την πράσινη επιχειρηματικότητα.
Το σχέδιο μας είναι ξεκάθαρο και εφαρμόσιμο.
Υποστηρίζουμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να δώσει έμφαση στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, για αυτόν τον λόγο προτείνουμε τον ορισμό «Αντιδημάρχου Καθημερινότητας». Υποστηρίζουμε ότι πιο φιλικός δήμος σημαίνει να λειτουργούν τα ΚΕΠ και το απόγευμα. Τέλος, υποστηρίζουμε ότι σύγχρονος δήμος σημαίνει να επιτρέπει στον πολίτη να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του με ηλεκτρονικές πληρωμές και POS.

 «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει, ο καινούργιος παλεύει να γεννηθεί. Ζούμε στην εποχή των τεράτων  Αντόνιο Γκράμσι

Ασημάκης Νίκος – Διδάκτορας ΕΜΠ & Project manager OTE
Βακιρλής Νίκος – Μεταδιδακτορικός ερευνητής Trinity College Dublin
Μπόλλας Αντώνης – Υποψήφιος Διδάκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ξυνογαλάς Γιώργος – Δικηγόρος
Σαλάχ Ελντίν Μάγδα – Bachelor ΕΚΠΑ – ΜΥΘΕ
Σπύρου Εύα – Οικονομολόγος – ιδιωτική υπάλληλος
Τσιασιώτης Στέλιος – αυτοκινητιστής  
Ψυχάλης Μάριος – Υποψήφιος Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.