Παρέμβαση εκπροσώπων της νέας γενιάς στα τοπικά δρώμενα του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης


Νέα σελίδα, οι νέες και οι νέοι μπροστά, για τη προοπτική, την ανανέωση και την νίκη





Ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ως νέες και νέοι που έχουμε μεγαλώσει στο δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, επιθυμούμε να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας και τις προτάσεις μας για το μέλλον αυτού του Δήμου. Είμαστε η γενιά που έχει πληγεί περισσότερο από το  brain drain, καθώς στην Ελλάδα οι ευκαιρίες απασχόλησης έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση φαίνεται αδύναμη να στηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Είμαστε η γενιά που αντιμετωπίζει το φαινόμενο της υπογεννητικότητας πιο έντονο από ποτέ, αλλά και της υποχώρησης του κοινωνικού κράτους, δύο προβλήματα που συσχετίζονται άμεσα.

Είμαστε η γενιά που μεγάλωσε βλέποντας ένα διχασμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο αδυνατούσε να συνεννοηθεί στα απλά και αυτονόητα, ενώ αρκετές φορές αυτός ο διχασμός εμφιλοχωρούσε και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Είμαστε η γενιά που καλείται να παλέψει το αυτονόητο. Μια νέα γενιά με πλούσια ακαδημαϊκά προσόντα, επαγγελματικές γνώσεις και προσωπικές δεξιότητες, που είναι η πρώτη που ζει χειρότερα από την προηγούμενη.

Είμαστε η γενιά που έχει γνωρίσει την ψηφιακή επανάσταση πιο έντονα από κάθε άλλη, καθώς οι νέες τεχνολογίες είναι μέσα στην καθημερινότητα μας, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει κάνει τα απαιτούμενα βήματα για να τις αξιοποιήσει στο έπακρο.

Είμαστε η γενιά που σημειώνει την μεγαλύτερη αποχή από τις εκλογές και από το εν γένει από το πολιτικό σύστημα, καθώς αισθανόμαστε ότι αυτό δεν αντιλαμβάνεται τα πραγματικά προβλήματα της γενιάς μας.

Για αυτό υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται ένα αυτοδιοικητικό πρόγραμμα με σαφή κατεύθυνση προς τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την έρευνα. Αυτό είναι εφικτό με την δημιουργία προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου μας με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά ινστιτούτα.

Για αυτό υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται ουσιαστική στήριξη των νέων οικογενειών, με αναστήλωση του κοινωνικού κράτους και έμφαση στις ανάγκες τις οικογένειας με κύριο κορμό την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για αυτό το λόγο υποστηρίζουμε ότι πλέον απαιτείται συναίνεση και συνεργασία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, χωρίς όρους νικητή και ηττημένου, μεγάλου και μικρού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προγραμματική σύγκλιση και τον διάλογο με βάσει τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες.

Για αυτό υποστηρίζουμε ένα αυτοδιοικητικό πρόγραμμα με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή δημοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προώθηση των ψηφιακών συναλλαγών, ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών και η αύξηση της αποδοτικότητας.

Ιδιαιτέρως σημαντική σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η συνεισφορά των νέων που αγαπούν τον δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης, αλλά βρίσκονται στο εξωτερικό. Όραμα μας είναι αυτοί οι νέοι να συνεισφέρουν με φρέσκιες ιδέες στην πόλη που μεγάλωσαν και ζουν οι οικογένειες τους.

Για αυτό το λόγο απαιτείται μια νέα μορφή διακυβέρνησης που να εμπεριέχει καινοτόμες μεθόδους εκπροσώπησης και συμμετοχικής δημοκρατίας. Υποστηρίζουμε τη γενιά που έχει διακριθεί με αριστείες και από πρόσωπα που έχουν ζήσει, σπουδάσει και κατανοήσει σύγχρονα ευρωπαϊκά μοντέλα οργάνωσης πόλεων.

Για αυτό το λόγο είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία και η συνδρομή προσωπικοτήτων που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή με την εμπειρία και τη σοφία τους. 

Για αυτό καλούμε όλους τους κατοίκους και δημότες και πρωτίστως τις νέες και τους νέους να επενδύσουν και να εμπιστευτούν τη γενιά στην οποία το μέλλον ανήκει.



Δημητρακόπουλος Πέτρος, Οικονομολόγος Msc AUEB

Δουδωνής Παναγιώτης, Λέκτορας Παν. Οξφόρδης

Δρακάκης Κωνσταντίνος, Ηλεκτρολόγος – ιδιωτικός υπάλληλος

Κάζης Αθανάσιος – Μηχανολόγος Μηχανικός

Καννελόπουλος Γιάννης – Software engineer ΕΚΠΑ

Καπενής Γεώργιος, Διπλ. Μηχ. Μηχανικός – Μάνστεστερ

Κοκοτός Γεώργιος Οικονομολόγος Msc International Shipping finance- Reading UK

Μπικάκης Αντώνιος, Δημοσιογράφος MA ΕΚΠΑ

Ντούσκας Σωτήριος, Δικηγόρος

Παναγιωτίδης Κωνσταντίνος – ιδιωτικός υπάλληλος

Πλατσικούδης Χρήστος, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Αιτχόβεν

Ριχάνι Αλέξανδρος, Οικονομολόγος Msc AUEB

Σαρμάς Νικόλαος, Δικηγόρος 

Φυρογένης Νικόλαος, φωτογράφος

Ψυχάλης Μάριος, Οικονομολόγος – Υποψήφιος Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.