Ο Μάριος Ψυχάλης στην ΕΡΤ για το Ηλιακό Χωριό

 


Ο Μάριος Ψυχάλης στην ΕΡΤ για το Ηλιακό Χωριό

 Παρέμβαση στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, αναφορικά με τα προβλήματα του Ηλιακού Χωριού, έκανε ο νέος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης.

Η καινούρια δημοτική Αρχή καλείται να λύσει και αυτά τα ζητήματα. Το Ηλιακό Χωριό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα για την πόλη.

 Πράγματι, η αρχική επένδυση και το έργο της δεκαετίας του ’80 ήταν καινοτόμα, όμως οι καινοτομίες θα πρέπει να ανανεώνονται και διαρκώς να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις που δημιουργούνται. Δυστυχώς, παρατηρείται μια διαχρονική από-επένδυση στο Ηλιακό Χωριό, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε πετρελαϊκό χωριό. Αυτό σημαίνει ότι, δυστυχώς, δεν έχουν επιτευχθεί αναγκαίες επενδύσεις και συντήρηση στον εξοπλισμό και τις υποδομές. Όμως, οφείλουμε ως νέα δημοτική Αρχή, να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα. Εμείς σχεδιάζουμε να επικοινωνήσουμε άμεσα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε με μια προγραμματική σύμβαση να δούμε πώς μπορεί να ξεκινήσει ξανά η λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου, σύμφωνα πάντα με τα όσα οι επιστήμονες υποστηρίζουν. Οι Ενεργειακές κοινότητες αποτελούν μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Θα ήθελα, όμως να τονίσω πως ελάχιστα μέτρα από εδώ θα διανοιχθεί η Λεωφόρος Κύμης, με επιπτώσεις, ενώ όλη η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει ισχυρές προκλήσεις, όπως η πολεοδομική επιβάρυνση, λόγω της ανοικοδόμησης κατοικιών.

 

Τι ζητάει ο Δήμος να γίνει και τι μπορεί να κάνει;

Ο Δήμος θα πρέπει να συνεργαστεί με την ΔΥΠΑ, όπως και με το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να αποτυπωθούν ξεκάθαρα ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε πλήθος κοινόχρηστων χώρων, όπως το ενεργειακό κέντρο. Ξεκάθαρα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ώστε να μπορέσει να δοθεί σε χρήση στον Δήμο, με τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών και υποδομών που θα είναι υποβοηθητικές στους κατοίκους, με στόχο να αποκτήσει ξανά ζωή. Στο πρόγραμμά μας έχουμε υποστηρίξει πως θα πρέπει να βελτιωθεί και η καθημερινότητα των κατοίκων με επενδύσεις στην καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, στο δίκτυο των πεζοδρόμων, ώστε να αντιμετωπιστεί η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

 

Για να διευκρινίσουμε, ποιος έχει την ευθύνη για τους κοινόχρηστους χώρους;

Η συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων βρίσκεται στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, άρα θα πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα του πρασίνου και των πεζοδρομίων.

 

Πέρασαν πολλές δημοτικές Αρχές και στην ουσία το Ηλιακό Χωριό εγκαταλήφθηκε στην τύχη του.

 Δεν θα ήθελα να ασκήσω κριτική στις δημοτικές Αρχές που έχουν περάσει από τον Δήμο κατά το παρελθόν. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω, ότι θα πρέπει, σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ και το Υπουργείο Εργασίας, να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να αποτυπωθούν ξεκάθαρα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

 

Να σταθούμε λίγο σε αυτό. Υπάρχουν προβλήματα με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα;

 Ως προς τις κατοικίες, ως επί το πλείστον δεν υπάρχουν, όμως υπάρχουν προβληματικά σημεία κοινόχρηστων χώρων. Για παράδειγμα, το Ενεργειακό Κέντρο, ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν ξεκάθαρα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Θα πρέπει, λοιπόν, σε συνεργασία, τόσο με τη ΔΥΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας και το ΚΑΠΕ ή το ΕΜΠ, να μπορέσουμε να δούμε πώς με συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και από την ΕΕ και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ή το Next Generation EU να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε επενδύσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.