Μάριος Ψυχάλης στον Επικοινωνία 94FM: «Θα είμαστε μια δημοτική Αρχή για όλους!»

 


Μάριος Ψυχάλης στον Επικοινωνία 94
FM: «Θα είμαστε μια δημοτική Αρχή για όλους!»

 Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Επικοινωνία 94FM» και την εκπομπή «Δημοτικές Διαπλοκές» έδωσε ο νέος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μάριος Ψυχάλης.

 Έχετε συνειδητοποιήσει ότι θα είστε εσείς στο εξής ο νέος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης;

Μια φράση που μου είπε ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός είναι ότι «μετά τις χαιρετούρες, ξεκινούν οι σκοτούρες». Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις της δημοτικής Αρχής. Όταν κανείς αποφασίζει να εκτεθεί, οφείλει να περιορίσει την προσωπική του εξέλιξη, τον χρόνο του. Καθημερινά, όπως πριν από τις εκλογές βρισκόμασταν στο δρόμο για να πείσουμε την κοινωνία να μας εμπιστευθεί, μετά τις εκλογές το ίδιο συμβαίνει γιατί απαιτείται η καταγραφή, η επικαιροποίηση, η συνεργασία με τους φορείς.

Στον δεύτερο γύρο κάνατε ανατροπή. Τι έγινε μέσα στην εβδομάδα που μεσολάβησε από τον πρώτο γύρο;

Το 2019 στον πρώτο γύρο λάβαμε λιγότερο από 20% μετά από 4 χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση, λάβαμε 27,28%. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα χρόνια που ασκήσαμε θεσμικά ο ρόλο μας, ο κόσμος αναγνώρισε την προσφορά μας. Η παράταξη που κατετάγη στη μείζονα μειοψηφία έλαβε ένα ποσοστό 31,16% στον πρώτο γύρο. Ελάχιστη διαφορά. Αν κανείς κατανοήσει ότι η παράταξη αυτή επεδίωξε να ταυτιστεί με το κυβερνητικό χρίσμα, με μια συγκεκριμένη επιλογή στην Περιφέρεια, η οποία έλαβε 45% και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Αν περίμενα να επικοινωνήσω με έναν υποψήφιο δήμαρχο τις τελευταίες ημέρες, αυτό θα ήταν ευκαιριακό. Δεν το έκανα τυχαία ή με μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα. Επικοινωνούσαμε με το σύνολο των συνεργατών των υποψηφίων δημάρχων. Τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα. Δεν είναι δυνατόν να θέλεις να λύσεις αυτοδιοικητικά προβλήματα και εκ προοιμίου να βγάζεις απέναντι άλλους υποψηφίους δημάρχους. Και την παράταξη της μείζονας μειοψηφίας, θα ζητήσουμε να καταθέσει προτάσεις, να συμμετέχει στη διαμόρφωση της ατζέντας. Χρήσιμα πρόσωπα δεν βρίσκονται μόνο στην παράταξη που πλειοψήφισε. Είμαι υποχρεωμένος να δημιουργήσω ευρύτερες συναινέσεις, ώστε η πόλη μας να πάει μπροστά.

Ωστόσο, υπήρξαν ξεκάθαρες στηρίξεις. Είχατε φτιάξει μια βάση θεμάτων που συμφωνείτε και το είχατε επεξεργαστεί από πριν;

Το πρόγραμμά μας είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι ένα πρόγραμμα αοριστολογικό ή στρογγυλεύει. Έχει ξεκάθαρες θέσεις. Για παράδειγμα, η αποπεράτωση του ημιτελούς κλειστού της Λυκόβρυσης. Ο καθένας με αυτό είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί. Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Λυκόβρυσης. Σε μια σειρά από ζητήματα τοποθετηθήκαμε. Μπορώ να πω ότι το πρόγραμμά μας συμφωνεί και με επιπλέον προτάσεις άλλων συνδυασμών. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιπτώσεων από τη διάνοιξη της Λ. Κύμης, δεν μπορώ να μην δω ότι η Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης και το ανθρώπινο κεφάλαιο που βρίσκεται σε μια άλλη παράταξη δεν έχει επενδύσει. Είμαι υποχρεωμένος αυτό να το αναδείξω για το κοινό καλό. Δεν πρέπει να δημιουργούμε «φαντάσματα». Ούτως ή άλλως, το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνει στον δήμαρχο μια αυξημένη πλειοψηφία, όμως, δεν πρέπει ο οποιοσδήποτε δήμαρχος – και εγώ δεν θα το κάνω αυτό – να κρυφτεί πίσω από μια πλειοψηφία. Εμείς δεν το επιδιώκουμε αυτό. Έτσι λειτουργήσαμε και κατά τα προηγούμενα 4 χρόνια στην αντιπολίτευση. Δημιουργήσαμε ευρύτερες συναινέσεις και θέσαμε και εμείς μια σειρά από ζητήματα, όπως έβαλαν και άλλες παρατάξεις, χωρίς εμείς να πρωτοστατούμε. Πιστεύω σε αυτό που ονομάζεται ευρύτερη συναίνεση, συμπερίληψη. Θέλουμε να αναζητήσουμε τους χρήσιμους ανθρώπους.

Αρα αυτές οι συνεργασίες δεν είναι ευκαιριακές και είστε αποφασισμένος να τις συνεχίσετε και από το νέο έτος, όταν και θα αναλάβετε επίσημα τα καθήκοντά σας.

Είναι ξεκάθαρο αυτό. Γι’ αυτό θα αναζητήσουμε να λειτουργήσει ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, η Επιτροπή Διαβούλευσης, θα αναζητήσουμε τον συμμετοχικό προϋπολογισμό…

Ήταν ένα μήνυμα προς όλους σας η μεγάλη αποχή;

Στον Δήμο μας υπήρξε αποχή, όχι όμως στον βαθμό που υπήρξε σε άλλους Δήμους. Ειδικά και στο β’ γύρο, όταν δεν υπήρχε και το θέμα της Περιφέρειας.

Είχατε μια συνάντηση με τον κ. Μαυρίδη. Φαίνεται ότι το κλίμα είναι καλό.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι με τον απερχόμενο Δήμαρχο, είχαμε εντόνως διαφωνήσει αυτά τα προηγούμενα 4 χρόνια. Και, μάλιστα, η κριτική που ασκήθηκε στην παρούσα δημοτική Αρχή, ήταν αυστηρή, σκληρή και σε κάθε επίπεδο. Θα ήθελα να τονίσω ότι ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης, πάνω από όλα σέβομαι την θεσμική συνέχεια. Αντιλαμβάνομαι ότι η παρούσα δημοτική Αρχή ολοκληρώνει το έργο της και όχι μόνο εγώ προσωπικά, αλλά και η παράταξη, οφείλουμε να σεβαστούμε την μετάβαση από την μία δημοτική Αρχή στην άλλη. Οι συναντήσεις μας είναι πολλές. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που η παρούσα δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει, τα τρέχει και οφείλουμε να υλοποιηθούν. Είναι έργα που έχουν ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν τις υπηρεσίες να τις κάνεις μπαλάκι μεταξύ του νέου δημάρχου και του προηγούμενου. Είμαι διακριτικός. Προσπαθώ να ενημερώνομαι, χωρίς να ενοχλώ. Προσπαθώ να παρουσιάζω την επόμενη μέρα, χωρίς να γίνομαι παρεμβατικός. Από εκεί και πέρα, επειδή τη δουλειά μου, που είναι η προσφορά και η εργασία στη Δημόσια Διοίκηση, θα τις υπηρετώ μια ζωή, θέλω να τονίσω ότι απαιτώ αντίστοιχα και το σεβασμό από το σύνολο των δυνάμεων, είτε είναι πλειοψηφικές είτε όχι. Δεν σημαίνει ότι, επειδή κερδίσαμε τις εκλογές, μας ανήκει το Κράτος ή ο Δήμος. Ούτε, όμως, θα σημαίνει ότι επειδή κάποιοι έχασαν τις εκλογές, θα πάνε να καταστρέψουν το Δήμο.

Προφανώς αναφέρεστε στην απόφαση για τα ανταποδοτικά, η οποία ελήφθη παρά την εισήγηση από την δημοτική Αρχή για πάγωμα.

Αυτή η απόφαση θα αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή, όταν θα διδάσκουν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, τη Νομική Σχολή και οπουδήποτε αλλού, πώς ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις σε συλλογικά όργανα. Αλλά, δεν είναι καθαυτή η απόφαση. Είναι ο λόγος που ελήφθη αυτή η απόφαση. Είναι με το «καλημέρα», να ναρκοθετήσω, να δημιουργήσω πρόβλημα, να εγκλωβίσω την νέα δημοτική Αρχή. Μείωση των δημοτικών τελών έχουμε πει ξεκάθαρα στο πρόγραμμά μας. Όμως, οι μειώσεις των δημοτικών τελών που είναι ανταποδοτικά, γίνονται απολογιστικά. Δηλαδή, εξοικονομείς πρώτα, άρα μπορώ στο νέο έτος να μειώσω. Και δεν μειώνεις 15%, δηλαδή περισσότερες από 600.000€ το χρόνο, Μειώνεις σταδιακά βλέποντας τι έχεις πετύχει.

Ακόμα και στην απλή αναλογική, ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι για να περάσει μια αντιπρόταση, πρέπει να έχει έγκριση από την Οικονομική Υπηρεσία, που είχε κάνει άλλη πρόταση. Πώς πέρασε αυτή η πρόταση χωρίς έγκριση;

Αυτό που λέτε είναι το αυτονόητα, νομικά ορθό. Συνεπώς, το αιτιολογικό της αντιπρότασης είναι ότι «αφού το είπε η αντιπολίτευση, να τους διευκολύνουμε». Είναι αστείο. Είναι στα όρια του αστεϊσμού να υποστηρίξει κανείς 15% μείωση χωρίς να αντιληφθεί τι σημαίνει. Είμαι καθημερινά στην κοινωνία. Κινδυνεύει η μισθοδοσία των εργατών καθαριότητας; Κινδυνεύει η συντήρηση των οχημάτων; Η σύμβαση με τα πετρέλαια; Ο ηλεκτροφωτισμός; Η προμήθεια νέων οχημάτων και κάδων; Φυσικά!

Είμαι ξεκάθαρος. Όταν ένας πολιτικός επιλέγει να εκτεθεί, είναι λογικό να του ασκηθεί κριτική. Έχω αποδεχθεί την κριτική καλοπροαίρετη ή μη, γιατί έτσι είναι η ζωή. Η κακοπροαίρετη κριτική στον Ψυχάλη δεν με ενοχλεί και το έχω συνηθίσει, όμως, διαφέρει από το λαμβάνω αποφάσεις ζημιώνοντας τον Δήμο Λυκόβρυσης –Πεύκης. Ποτέ δεν έχω λάβει απόφαση ή εισηγηθεί με σκοπό τη ζημία. Η ζημία στην υγιεινή, στα έσοδα, στην ποιότητα ζωής, είναι ξεκάθαρη σε αυτή την περίπτωση.

Πώς προέκυψε αυτό το 15% και από πού αιτιολογείται αυτό το ποσοστό;

Έχοντας συμπεριλάβει 700.00€ από ΤΑΠ και ΦΗΧ, που δεν το προβλέπει ο νόμος, αλλά υπολογίστηκε λόγω της πανδημίας, το έλλειμμα ήταν 8,5%. Δηλαδή με τα επιπλέον αυτά έσοδα, το έλλειμμα είναι σε αυτό το ποσοστό με ακραίο όριο το 10%. Αν κανείς αφαιρέσει αυτά που δεν ήταν αναγκαίο να μπουν και κάνει και τη μείωση κατά 15%, το έλλειμμα πάει στο 41%. Αυτό σημαίνει ότι καταρρέουν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Η εισήγηση της Υπηρεσίας ήταν ξεκάθαρη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, τους περισσότερους εξ αυτών η κοινωνία τους έστειλε σπίτι τους και ελάχιστους εξ αυτών στην αξιωματική αντιπολίτευση, επέλεξαν να εκδικηθούν τη δημοτική Αρχή και εμένα, όταν εν ενεργεία αντιδήμαρχοι, κάνοντας «αντάρτικο» των υπηρεσιών που προΐστανται. Των υπηρεσιών που οι ίδιοι θα έπρεπε να απευθυνθούν. Κακώς η πρόεδρος το έθεσε σε ψηφοφορία. Από τότε, έχουμε προσφύγει στον συντονιστεί της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Ευελπιστούμε, αν και θεωρώ βέβαιο, ότι σε ό,τι αφορά το νομικό κομμάτι της υπόθεσης, το αποτέλεσμα θα είναι απορριπτικό.

Δεν πρέπει να το περιμένατε, αλλιώς, θα ήσασταν εκεί;

Θα είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Προσωπικά αναλαμβάνω από την 1.1.24. Έως τότε – επειδή δεν έχουμε μετατρέψει την πολιτική σε επάγγελμα – το επάγγελμά μου είναι Λέκτορας Δημόσιων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Πάφο. Δευτέρα και Τρίτη βρίσκομαι εκεί και διδάσκω. Η πτήση μου ήταν την ώρα ακριβώς του δημοτικού συμβουλίου. Από την άλλη, δεν μπορώ να προβλέψω το τι μπορεί να σκαρφιστεί ο οποιοσδήποτε για να πλήξει τον Δήμο. Έχω την αίσθηση ότι, όταν συμμετέχουμε σε συλλογικά όργανα διοίκησης, ο σκοπός μας δεν είναι να ταμπουρωθούμε και να προκαλέσουμε έκρηξη. Είναι να λύνουμε τα προβλήματα και όχι να δημιουργούμε παραπάνω.

Φοβάστε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες «νάρκες» τις επόμενες 40 μέρες;

Ελπίζω όσοι καθίσουν στα έδρανα των δημοτικών συμβούλων να λειτουργήσουν προς όφελος του Δήμου. Δεν μπορώ να φοβάμαι τη σκιά μου ή να σκέφτομαι διαρκώς τι πρόκειται να κάνει μια μερίδα ελάχιστων, πολιτικά και αριθμητικά, προσώπων με σκοπό να ζημιώσει την κοινωνία. Εμείς φροντίζουμε πώς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, πώς θα συνεργαστούμε με τους συλλόγους, τα σωματεία, τους φορείς Γονέων, την τοπική αγορά, πάντα όμως θέτοντας τους αντίστοιχους κανόνες. Αν κάποιοι θα θέλουν να μαυρίσουν την εικόνα, όλοι σύντομα θα κριθούμε ξανά.

Τι έχετε στο μυαλό σας ότι πρέπει να γίνει άμεσα στον Δήμο;

Έχω δώσει μεγάλη βαρύτητα στην καθημερινότητα. Η ίδια η κοινωνία το αναζητά. Απαιτείται η βελτίωση της καθαριότητας, προσβάσιμα πεζοδρόμια, η δημιουργία κανόνων που θα επιτρέπουν και στις επιχειρήσεις να λειτουργούν και στους κατοίκους να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους, βελτιώσεις σε υποδομές, όπως τα σχολεία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών, ουσιαστικών προβλημάτων, όπως οι δρόμοι διπλής κυκλοφορίας, που θα πρέπει να περιοριστούν, ειδικά στην Κάτω Πεύκη, η βελτίωση στο οδικό δίκτυο και τα πεζοδρόμια, η δημιουργία της Κεντρικής Πλατείας της Πεύκης, η ανάπλαση του Κέντρου της Λυκόβρυσης, η ενεργειακή εξοικονόμηση και η διαχείριση των πόρων. Ήδη πραγματοποιώ συναντήσεις με φορείς για να γνωρίσω, να ενημερωθώ ποια είναι τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που μπορούν οι Δήμοι να απορροφήσουν. Είναι ένα πρόβλημα αυτό και γι’ αυτό η χώρα μας αξιολογείται αρνητικά. Μικρά και καθημερινά είναι η προτεραιότητά μας.

Υπάρχει πάντα ένα θέμα με το οργανόγραμμα. Αν είναι επαρκές το προσωπικό και αν θα πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση για να λειτουργήσει κανονικά ο Δήμος.

Το θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι θα πρέπει να αλλάξει ο Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών, τους πρώτους 6 μήνες. Το προσωπικό δεν είναι επαρκές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε. Πέρα από Δήμαρχος, είμαι και συνάδελφός τους. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό το προσωπικό και να το σεβαστούμε. Για παράδειγμα, το προσωπικό στην Καθαριότητα θα πρέπει να το προστατέψουμε από τα καιρικά φαινόμενα με Μέσα Ατομικής Προστασίας, να σεβαστούμε τις υπερωρίες που κάνει, να βρεθούμε δίπλα και να ακούσουμε τις προτάσεις του. Αντίστοιχα, την υποστελεχωμένη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, να την υποστηρίξουμε. Το προσωπικό της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών που δίνει μεγάλη μάχη για την καθημερινότητα, πρέπει να υποστηριχθεί. Η Κοινωνική Υπηρεσία δίνει τεράστιο αγώνα. Η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών που βρίσκεται παρούσα στην καθημερινότητα  ή το αυτοτελές τμήμα Πληροφορικής…

Πρέπει να προστατευθούν σίγουρα, αλλά πώς;

Με την αξιοποίηση της κινητικότητας. Με την προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον ΑΣΕΠ. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στις θέσεις που έχουμε ζητήσει δεν έχουν καλυφθεί, γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά εργασίας. Θα πρέπει να δούμε τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα, στους Παιδικούς Σταθμούς, ώστε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Να υποστηρίξουμε το ανθρώπινο μας κεφάλαιο στα ΚΑΠΗ, όπου γίνεται μια τρομερή δουλειά. Ξέρω ότι το προσωπικό δίνει τεράστιο αγώνα. Υπάρχει το μόνιμο προσωπικό και οι αορίστου χρόνου, όμως υπάρχουν και πάρα πολλοί με ασφαλιστικά μέτρα. Πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν, είναι εκεί και δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι. Πρέπει ο Δήμο να βρεθεί δίπλα τους και αυτό είναι ξεκάθαρο. Όταν κανείς ζει μέσα στο Δήμο και βλέπει ποιοι έβγαλαν τόσα χρόνια το φίδι από την τρύπα, πρέπει να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς.

Τα οικονομικά στοιχεία είναι στη διάθεσή σας; Τι ταμείο θα παραλάβετε;

Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών μου παρέχει ό,τι στοιχεία ζητήσω ταχύτατα. Την επισκέπτομαι τακτικά. Οι δύο τελευταίοι μήνες είναι μήνες με υψηλές εισροές και εκροές. Τα έσοδα του Δεκεμβρίου και Νοεμβρίου εισέρχονται στο νέο έτος. Είναι μια πολύ ρευστή εικόνα. Όμως, ούτε πρόκειται να λειτουργήσουμε με την έννοια της ρεβάνς, ούτε πρόκειται να ισοπεδώσουμε το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Σίγουρα έχουμε ασκήσει σκληρή κριτική στα κακώς κείμενα, κοιτάμε, όμως, τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα. Στη Δημόσια Διοίκηση δεν χρειάζεται κανείς αυτομάτως να διενεργήσει έναν έλεγχο. Τα πάντα ελέγχονται, υπάρχει το Μητρώο Δεσμεύσεων, το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί ελέγχους. Δεν είμαστε εδώ ως εισαγγελείς. Είμαστε η νέα δημοτική Αρχή που θέλουμε να παράξουμε έργο.

Η ομάδα διοίκησης είναι έτοιμη;

Αυτό είναι ένα δυναμικό παίγνιο που διαρκώς εξελίσσεται. Δεν υπάρχουν - και το ξέρουν όλοι - «βασικοί» και «αναπληρωματικοί». Δεν υπάρχει «πάγκος», με την έννοια του αθλητικού όρου. Όλοι είναι βασικοί. Όχι μόνο αυτοί που έχουν εκλεγεί. Είναι βασικοί όλοι οι χρήσιμοι δημότες και κάτοικοι. Αυτό το εφαρμόσαμε στην προηγούμενη μας θητεία. Κανένας εκλεγμένος δεν τοποθετήθηκε σε ΔΣ Νομικού Προσώπου. Και σε όλη μας την πορεία δεν ήταν μια παράσταση ενός ανθρώπου. Όλοι έβγαιναν μπροστά, με σκοπό οι χρήσιμοι άνθρωποι να αναδείξουν τις ικανότητές τους. Συνεπώς δεν πάμε με μια «παρεούλα», ούτε πάμε να εγκλωβιστούμε μέσα σε μια παράταξη. Είμαστε εδώ, μια δημοτική Αρχή για όλους τους δημότες. Δεν θα ήθελα να λαμβάνω τηλέφωνα με τη φράση «εμείς σας ψηφίσαμε». Είτε μας ψήφισε κάποιος, είτε όχι, έχει τα ίδια δικαιώματα. Δεν ερχόμαστε να ταξινομήσουμε, να μοιράσουμε, να διχοτομήσουμε σε φίλους και εχθρούς. Δεν υπάρχει αυτό στην αντίληψή μας. Είμαστε εδώ για όλους. Ειδικά για αυτούς που έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.