Γιώργος Στιβαχτής: Να γνωμοδοτήσει το Δ. Σ. για μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών

 


Γιώργος Στιβαχτής: Να γνωμοδοτήσει το Δ. Σ. για μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών

Έχει αρχίσει και συζητιέται σε πολλούς Δήμους της χώρας το θέμα της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, οι οποίες και θα κοινοποιηθούν στο Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να εισηγηθούν την τροποποίηση τους με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου, είναι συνδεδεμένη στο φορολογικό μας σύστημα με τον υπολογισμό φόρων και τελών, αλλά και με το περιουσιακό κριτήριο για τον υπολογισμό εκπτώσεων και την απόδοση επιδομάτων στους φορολογουμένους.

Μια αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα οδηγήσει σε παράλογη αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των συμπολιτών μας, καθώς, τόσο ο ΕΝΦΙΑ, όσο και πλήθος άλλων φόρων σχετίζονται με αυτές:

Ενδεικτικά, αναφέρονται:

§  Οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων

§  Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

§  Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών

§  Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων

§  Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο

§  Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων

§  Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων κ.ά.

Εκτός επιδομάτων και παροχών επίσης έμεινε πλήθος ευάλωτων νοικοκυριών. Πλήθος καταγγελιών από συμπολίτες μας με μηδενικά ή πενιχρά εισοδήματα που έχασαν:

§  Το δικαίωμα είσπραξης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ)

§  Το επίδομα στέγασης

§  Το δικαίωμα ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

§  Τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ κ.ά. 

 

Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ σωστό σε αυτές τις συγκυρίες που βιώνει η κοινωνία μας, με συνεχείς ανατιμήσεις όλων των βασικών προϊόντων, καθώς και δεδομένου ότι ο οικισμός μας, ως εργατικές κατοικίες, αποτελείται από ανθρώπους που καθημερινά μοχθούν για τα προς το ζην, να γνωμοδοτήσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο για την μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών στον οικισμό του Ηλιακού Χωριού.


Είναι καθήκον της εκάστοτε δημοτικής Αρχής να υπερασπίζεται το κοινωνικό σύνολο, να διεκδικεί και να προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

 

Στιβαχτής Γιώργος

Μέλος του Σ.Κ Ηλιακού Χωριού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.