Κανένα παιδί μόνο, κανένα απροστάτευτο

 


Κανένα παιδί μόνο, κανένα απροστάτευτο  

*Χαράλαμπος Καρανάσος, Τακτικό μέλος ΔΣ ΠΕΑΠ

Η 20η Νοεμβρίου έχει υιοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. 

Είναι η επίσημη αναγνώριση της ξεχωριστής οντότητας των παιδιών, όχι απλώς ως ομάδες πληθυσμού που χρειάζονται την φιλανθρωπία μας, αλλά σαν ισότιμους πολίτες με δικαιώματα, τα οποία χρήζουν πολιτικών που εξασφαλίζουν την απόλυτη προστασία τους.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που έχει ισχύ στην Ελλάδα από το 1993, προβλέπει την λήψη μέτρων για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στην Εκπαίδευση, την Υγειονομική περίθαλψη, τον Πολιτισμό, την ασφάλεια, την καθημερινή φροντίδα, την ψυχαγωγία. Όλα τα παραπάνω αποτελούν υποχρεώσεις του Κράτους, αλλά και ευθύνη όλων μας να διεκδικούμε το υψηλότατο δυνατό επίπεδο.

Αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η υποχρέωση παραμένει ίδια. Ασφαλείς κτιριακές δομές για τα σχολεία, ενίσχυση των κοινωνικών δομών με επιστημονικό προσωπικό, ενίσχυση των δομών Πολιτισμού και αθλητισμού με δωρεάν προγράμματα για την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των παιδιών.

Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης είμαστε πολύ πίσω και σε αυτόν τον τομέα. Ελλιπή προγράμματα, ελάχιστο προσωπικό, σχολεία σε κακή κατάσταση, κλειστές και εγκαταλελειμμένες παιδικές χαρές. Μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι και ενώ οι επιδημιολογικοί δείκτες επέτρεπαν την απελευθέρωση των δραστηριοτήτων, δεν κατέστη καν δυνατόν να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Παιδιού του Δήμου, ένας θεσμός δεκαετιών για την πόλη.

Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Και πρέπει να γίνουν με πλάνο, όραμα και οργάνωση. Σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε χρέος να αφήσουμε όλα όσα μας χωρίζουν και να εργαστούν όλες οι υγιείς δυνάμεις της πόλης για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα παιδιά μας δεν είναι σε καμία περίπτωση δευτερευούσης σημασίας.

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας μόνο ένα: Όσα και να καταφέρουμε να πετύχουμε σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, έστω και ένα παιδί να μην είναι ευτυχισμένο, έχουμε αποτύχει. Κανένα παιδί μόνο, κανένα απροστάτευτο, κανένα εκτεθειμένο σε οποιονδήποτε κίνδυνο. Και αυτό οφείλουμε να γίνει συνείδηση όλων μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.