Γιώργος Κοκκινάς: Γιατί είναι καταστροφική η οικονομική διαχείριση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Γιατί είναι καταστροφική η οικονομική διαχείριση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης-

Κραυγαλέο παράδειγμα οικονομικής ζημίας


Σύμφωνα με το δημόσιο λογιστικό σύστημα, για να πραγματοποιηθεί μια δαπάνη, πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη πίστωση, δηλαδή να έχει βεβαιωθεί το αντίστοιχο έσοδο στον προϋπολογισμό, ώστε να δεσμευτεί και να πραγματοποιηθεί το έξοδο. Με άλλα λόγια, ένας δημόσιος οργανισμός πρώτα προϋπολογίζει τα έσοδα που πρόκειται να εισπράξει και έπειτα σχεδιάζει τα έξοδα που πρόκειται να κάνει σε μια χρονιά. 
Φυσικά, εάν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα από προηγούμενα έτη, τα τρέχοντα έξοδα μπορούν να καλύπτονται από το χρηματικό υπόλοιπο προηγουμένων ετών, δημιουργώντας δημοσιονομικό έλλειμμα στον ετήσιο προϋπολογισμό. 
Μεταξύ των λόγων που η χώρα μας χρεοκόπησε, καθώς αυξήθηκαν υπέρμετρα οι τρέχουσες υποχρεώσεις σε σχέση με τα τρέχουσα έσοδα, ήταν  η βεβαίωση, εσόδων τα οποία ήταν αδύνατον να εισπραχθούν, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις προέβαιναν σε δαπάνες δημιουργώντας ελλείμματα. 
Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και για αυτό το λόγο θα παραθέτω το παρακάτω παράδειγμα. 
Στην ιδιοκτησία του δήμου βρίσκεται ένα εμπορικό ακίνητο, το οποίο ο δήμος το ενοικιάζει με μηνιαίο μίσθωμα 5.000 €, έπειτα από έκπτωση 15%, καθώς το αρχικό μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται  στις 5.900 €. Η επιχείρηση που έχει μισθώσει το εμπορικό ακίνητο, αδυνατεί να καταβάλει στο Δήμο το ενοίκιο, καθώς το ύψος του ενοικίου είναι υπέρμετρα υψηλό σε σχέση με τις τιμές της αγοράς. 
Σημειώνεται ότι στην υπάρχουσα μίσθωση υπάρχει οφειλή άνω των 400.000 € προς το Δήμο, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, ήταν προφανές και αυτονόητο ότι η επιχείρηση αδυνατούσε να ανταποκριθεί στην καταβολή του υπέρμετρα υψηλού μισθώματος, ενώ είναι προφανές ότι η διοίκηση του Δήμου έπρεπε να μην επιτρέψει να φτάσει αυτή η οφειλή στο ύψος των 400.000 €, καθώς επίσης, οφείλει να λάβει όλα τα μέτρα για να εισπραχθούν αυτές οι απαιτήσεις. 
Η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να ανανεώσει την έκπτωση της μίσθωσης στο ύψος των 5.000 €, αδυνατώντας να κατανοήσει ότι το ύψος του μισθώματος δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα και πρέπει να προβεί σε γενναία μείωση του ενοικίου, ώστε να εισπράξει ο Δήμος αυτό που πραγματικά μπορεί. 
Ως εκ τούτου, τι έχει «καταφέρει» η δημοτική αρχή με αυτή την διαχείριση της δημοτικής περιουσίας; 
Έχει «καταφέρει» να εγγράψει στους προϋπολογισμούς του Δήμου μέχρι το 2019, έσοδα από μίσθωση ακινήτων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς να τα έχει εισπράξει, δημιουργώντας ισόποσο ταμειακό έλλειμμα, καθώς με βάση τα δυνητικά έσοδα της, πραγματοποίησε ισόποσα έξοδα. 
Επίσης, έχει «καταφέρει» να οδηγήσει μια επιχείρηση σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς την καθιστά μεγαλοφειλέτη του Δήμου, ενώ είναι σαφές ότι με αυτό το ύψος του ενοικίου η επιχείρηση θα δημιουργεί οικονομικές ζημιές και δεν θα καταφέρει  να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τρίτους, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.
Αντίστοιχα παραδείγματα καταστροφικής οικονομικής διαχείρισης μπορεί κανείς να βρει πολλά, όμως σκοπός της αντιπολίτευσης δεν είναι να παριστάνει τον ελεγκτή ή τον δικαστή. Σκοπός της αντιπολίτευσης είναι να αναδείξει τα λάθη της διοίκησης έτσι ώστε να μην τα επαναλάβει.  
Συνεπώς καλούμε την δημοτική αρχή να φύγει από την πολιτική απομόνωση και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με όλες τις παρατάξεις, ώστε να σταματήσει ο οικονομικός κατήφορος του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Γιώργος Κοκκινάς, Κοινοτικός Σύμβουλος Λυκόβρυσης, μέλος της δημοτικής παράταξης "Δήμος Μπροστά+"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.