Επιστολή του Αντιπροέδρου ΔΣ Λυκόβρυσης- Πεύκης Ιορδάνη Βογιατζόγλου για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Λυκόβρυση, 06/04/2020

Σε συνέχεια της πρόσκλησής της δημοτικής αρχής για την πραγματοποίηση Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη 08/04/2020, με τη δια περιφοράς διαδικασία δια, θα ήθελα να εκθέσω τους εξής προβληματισμούς μου.


Παρατηρούμε ότι πολύ πριν από την έναρξη της επιδημίας, υπάρχει μια στρατηγική απαξίωσης των συλλογικών οργάνων του δήμου, ενώ έχουμε αναφερθεί με συγκεκριμένα παραδείγματα, που τεκμηριώνουν την παραπάνω θέση μας.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τον μήνα Ιανουάριο 2020, δεν πραγματοποιήθηκε τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, εκτός από την ειδική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα οι πολίτες και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να μην μπορούν να τοποθετηθούν για τα σοβαρά τρέχοντα προβλήματα του Δήμου.
Επίσης, οι Επιτροπές του Δήμου, αλλά και τα συλλογικά όργανα των Νομικών Προσώπων, έχουν τεθεί σε «αναστολή», από τις αρχές του νέου έτους, καθώς δεν πραγματοποιούνται συνεδριάσεις.
Κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο η δημοτική αρχή συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο με την δια περιφοράς διαδικασία, λόγω των περιοριστικών μέτρων, μην δίνοντας το δικαίωμα λόγου σε κανέναν Δημοτικό Σύμβουλο, ενώ ουδέποτε μας κάλεσε, ή μας ζήτησε, ή έκανε αποδεκτές προτάσεις που έχουμε καταθέσει, ως συνδυασμός, για να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία, αλλά και η ανάγκη πλέον, επιτάσσει την λειτουργία των συλλογικών οργάνων με ψηφιακά μέσα, όπως η τηλεδιάσκεψη, ώστε να είναι δυνατή η καταγραφή των θέσεων όλων των παρατάξεων, αλλά και η πραγματοποίηση γόνιμου διαλόγου, όπως ήδη έχει πραγματοποιηθεί σε αρκετούς Δήμους της χώρας μας.
Εντέλει, κατά την άποψη μου, η δημοτική αρχή οφείλει να πράξει όλες τις ενέργειες, ώστε να λειτουργήσουν οι ψηφιακές συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων, η ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων, η προώθηση της διαβούλευσης, η συμμετοχικότητα στη λήψη αποφάσεων και η μετάβαση στην μεταπλειοψηφική – συναινετική δημοκρατία.

Ιορδάνης Βογιατζόγλου
Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.