Απολογισμός δράσεων Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2019


Η δημοτική παράταξη δήμος μπροστά + ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018 με όραμα για τον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, με διάθεση για προσφορά, με γνώσεις και εμπειρία. Το μήνυμά μας από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές. Θέλουμε έναν δήμο «σύγχρονο, καινοτόμο, φιλικό». Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με πάθος για τον δήμο μας και δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ για να δώσουμε δύναμη στη φωνή σας.


Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η δημοτική μας παράταξη, εκπροσωπείται στο σύνολο των δημοτικών οργάνων, έχοντας μεταφέρει πλήθος θεμάτων, προβλημάτων και προτάσεων προς τη δημοτική αρχή. Από το νέο έτος θα λειτουργoύν γραφεία στο Ηλιακό Χωριό, ενώ εκδίδεται τετραμηνιαίο περιοδικό έντυπο με στόχο την ενημέρωση των πολιτών. Μέχρι στιγμής, έχουμε πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με φορείς, συλλόγους και πολίτες, ενώ έχουμε πραγματοποιήσει ανοικτή γενική συνέλευση στο πνευματικό κέντρο της Λυκόβρυσης.

Απολογισμός Δημοτικών Συμβουλίων

Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη δήμος μπροστά+, με τοποθετήσεις και παρεμβάσεις εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνει σαφείς τις θέσεις της. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ, παρουσιάζουμε πλήθος θεμάτων που αφορούν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και άλλα σοβαρά θέματα σχετικά με τον οικονομικό προγραμματισμό και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής.

Σχετικά με τη συνεχή απουσία του δημάρχου από τα Δημοτικά Συμβούλια

Καταγγείλαμε ξεκάθαρα την εσκεμμένη απαξία του δημάρχου προς τους πολίτες και τα συλλογικά όργανα του δήμου. Ο δήμαρχος απουσιάζει από το 30% των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ σε όσα συμβούλια παρίσταται τον περισσότερο χρόνο βρίσκεται εκτός της αίθουσας, αποφεύγοντας σκοπίμως να απαντά σε ερωτήσεις.

Για την ιστορική απόφαση σχετικά με τη δημιουργία της κεντρικής πλατείας της Πεύκης – Πλατεία Πέρου

Tην Τετάρτη 18.12.2019, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε έκτακτο θέμα το οποίο η δημοτική αρχή καταψήφισε ώστε να μην συζητηθεί, ελήφθη απόφαση για την άμεση παρέμβαση και κατασκευή της κεντρικής πλατείας της Πεύκης, της Πλατείας Πέρου. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης, ενώ η δημοτική αρχή απέρριψε την πρόταση της κατασκευής της πλατείας. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 15 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης έναντι 14 δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής. Η απόφαση για την κατασκευή της κεντρικής πλατείας της Πεύκης, που επί σειρά ετών οι κάτοικοι ανέμεναν, είναι γεγονός. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσοχή την παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου από τη δημοτική αρχή.

Σχετικά με την απαράδεκτη αύξηση των εσόδων από τα δημοτικά τέλη για το 2020

Καταψηφίσαμε τη συνολική αύξηση των εσόδων από τα δημοτικά τέλη και τον οικονομικό προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, καθώς η δημοτική αρχή επιλέγει να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό θέμα με τρόπο που δεν αρμόζει στη σύγχρονη δημόσια διοίκηση, δεν εξετάζει τα αντικειμενικά κριτήρια επιβολής χαμηλότερων τελών και φόρων, δεν επιχειρεί την αναζήτηση της συναίνεσης, δεν την απασχολεί η θέση της κοινής γνώμης, δεν χρησιμοποιεί την αρχή της ανταποδοτικότητας και της οικονομικότητας, ούτε δίνει στις δημοτικές παρατάξεις τον χρόνο να καταθέσουν ολοκληρωμένη αντιπρόταση. Τέλος, σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης πληρώνουν ιδιαιτέρως υψηλά δημοτικά τέλη (1,5€ /τ.μ.), τον υψηλότερο συντελεστή ΤΑΠ (0,035%) και ιδιαιτέρως υψηλό δημοτικό φόρο ΦΗΧ (0,37€/τ.μ), σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους.

Αναφορικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Καταθέσαμε σειρά προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ θέσαμε δύο φορές ως έκτακτο θέμα προς ψήφιση τη ζωντανή μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων μέσω των social media, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να τα παρακολουθούν. Επιπλέον, προτείναμε την επικαιροποίηση του σχεδίου του νέου κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη διαπαραταξιακή επιτροπή, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση της φωνής των πολιτών και των δημοτικών συμβούλων με αύξηση του χρόνου των τοποθετήσεων τους.

Επίσης, ζητήσαμε την άμεση ενεργοποίηση θεσμών όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου και η Επιτροπή Διαβούλευσης, με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου της διοίκησης.

Τέλος, ζητήσαμε την άμεση και πραγματική λειτουργία των κοινοτικών συμβουλίων Λυκόβρυσης και Πεύκης με την αύξηση του προϋπολογισμού τους, την απόκτηση γραφείων και την καθημερινή τους γραμματειακή υποστήριξη.

Για τη σωρεία εκτάκτων θεμάτων, εκτάκτων επιχορηγήσεων και αιφνιδιαστικών διαδικασιών

Τονίσαμε ότι καταργείται κάθε είδους οικονομικός προγραμματισμός, όταν σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται εισαγωγή θεμάτων χωρίς εισηγήσεις ή με ελλιπείς εισηγήσεις και χωρίς καμία προφορική παρουσίαση του θέματος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή τον πρόεδρο ΝΠΔΔ.

Ζητήσαμε να μην γίνεται χρήση της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων, καθώς καταργείται η αρχή της οικονομικότητας, ενώ αιτηθήκαμε στη διοίκηση να παρουσιάσει, όπως είναι υποχρεωμένη, το σχέδιο για την επισκόπηση δαπανών (spending review) και τη χορήγηση του Μητρώου Δεσμεύσεων καθώς και του Μητρώου Ανάληψης Υποχρεώσεων, όπου αποτυπώνεται ο βραχυπρόθεσμος οικονομικός προγραμματισμός. Κάναμε σαφές ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει λαμβάνουν ηλεκτρονικά το σύνολο των απαραίτητων εγγράφων για κάθε θέμα, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους με αμεροληψία.

Αντίστοιχη κατάσταση έχει παρατηρηθεί στα κοινοτικά συμβούλια και τα ΝΠΔΔ, γεγονός που μας ανησυχεί ιδιαιτέρως για την ποιότητα λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, ενώ εκδώσαμε σχετική ανακοίνωση για την απαξίωση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων και τον αιφνιδιασμό των μελών των ΔΣ.

Τέλος, καλέσαμε τη διοίκηση να λειτουργήσει σύμφωνα με τις αρχές τις αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας, σε κάθε επίπεδο, από τη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού μέχρι την οικονομική διαχείριση.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του δήμου

Έχει εκδοθεί συγκεκριμένη ανακοίνωση που περιγράφει τη διπλή πλάνη στην οποία επιχειρεί να ρίξει τους πολίτες η δημοτική αρχή. Η πλάνη αυτή έγκειται στο γεγονός ότι στον προϋπολογισμό εγγράφονται έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο τέλος, αφού δεν έχουν εκτελεστεί, τα ποσά μένουν στο ταμείο ως αδιάθετα. Συνεπώς, η δημοτική αρχή πανηγυρίζει, καθώς δεν εκτελεί τον προϋπολογισμό που η ίδια ψηφίζει κάθε έτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα υπήρξε το έτος 2018, κατά το οποίο, ενώ στην ψήφιση του αρχικού προϋπολογισμού είχαν εγγραφεί έργα ύψους 3,76 εκατ. ευρώ, στον ισολογισμό απορροφήθηκαν εν τέλει 656 χιλ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 17,44% των χρηματικών πόρων, ενώ τα υπόλοιπα 3,1 εκατ. ευρώ έμειναν στο ταμείο.

Κατάθεση ψηφισμάτων

Καταθέσαμε ψήφισμα που καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ενώ ζητήσαμε να κατατεθεί ψήφισμα σχετικά με την επικείμενη μετεγκατάσταση του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι, στηρίζοντας τις θέσεις των ομόρων δήμων.

Έκτακτα θέματα προς συζήτηση

Μέχρι στιγμής έχουμε θέσει τρία θέματα προς συζήτηση ως έκτακτα, εκτός της ημερήσιας διάταξης. Το πρώτο είναι η ζωντανή μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων, το δεύτερο είναι η συζήτηση και η λήψη απόφασης σχετικά με τη λειτουργία του καφεκοπτείου στη Λυκόβρυση και το τρίτο είναι η λήψη απόφασης για την εκτέλεση του έργου σύνδεσης των αγωγών ακαθάρτων του Ηλιακού Χωριού με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Και τα τρία θέματα καταψηφίστηκαν από τη δημοτική αρχή, ώστε να μην συζητηθούν.

Επιπλέον, έχουμε ζητήσει επίσημη ενημέρωση για την επικείμενη επένδυση του Mall στα σύνορα του δήμου μας με τη Μεταμόρφωση, αλλά η δημοτική αρχή δεν παρείχε καμία απολύτως πληροφορία, ενώ τονίστηκε ότι με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του ΓΠΣ της Λυκόβρυσης και την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο ο δήμος χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με την εκμίσθωση του ΟΤ9

Δηλώσαμε ότι είμαστε κατά της εκμίσθωσης σε ιδιώτη. Η δημιουργία μιας ακόμα καφετέριας δεν έχει να προσδώσει απολύτως τίποτα στην τοπική κοινωνία της Λυκόβρυσης. Ακόμα και από οικονομικής άποψης, μια επένδυση εκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να αποσβεσθεί με τόσο χαμηλό ενοίκιο. Επιπλέον, ο δήμος ήδη πληρώνει πιο ακριβά ενοίκια για άλλες δομές. Η πρόταση μας είναι σαφής. Ο δήμος πρέπει να μετατρέψει τον χώρο σε κέντρο πολιτισμού, τεχνών, καινοτομίας και παιδείας, μια μικρογραφία του Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έτσι ώστε οι δημότες να μπορέσουν να επωφεληθούν από την υλοποιηθείσα επένδυση. Στόχος είναι το κέντρο της Λυκόβρυσης να αποτελέσει πολιτιστικό πόλο έλξης.

Για το ημιτελές κλειστό γήπεδο της Λυκόβρυσης

Προβήκαμε επανειλημμένως σε διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση/ολοκλήρωση του έργου, ωστόσο ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή κωφεύουν επιδεικτικά και στο συγκεκριμένο θέμα. Για τον λόγο αυτόν, καταθέσαμε γραπτό αίτημα, ζητώντας στοιχεία για την πορεία του συγκεκριμένου έργου χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση.

Αναφορικά με την απαράδεκτη έξωση πολιτιστικών συλλόγων από το Μπενίση στη Λυκόβρυση

Καταδικάσαμε και αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή την απαράδεκτη πράξη της προέδρου του ΠΕΑΠ να εκδιώξει τρεις πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου μας από το Μπενίση και να το εκμισθώσει σε ιδιωτικό φορέα για το ευτελές ποσό των 2.000€ ετησίως, το οποίο καθορίστηκε εντελώς αυθαίρετα.

Σχετικά με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών

1.     Καταθέσαμε γραπτό ερώτημα για το πρόβλημα της εξαίρεσης του δήμου από την δίχρονη προσχολική αγωγή, ενώ το θέσαμε ως ζήτημα και στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να λάβουμε σαφείς απαντήσεις.

2.     Παρουσιάσαμε το πρόβλημα της έλλειψης δρομολογίων συγκοινωνίας, ενώ ως λύση προτείναμε την αγορά ενός ακόμη mini bus.

3.     Αναφέραμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα της πλήρους αδιαφορίας για τα ΑΜΕΑ, καθώς υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στη καθημερινότητά τους και την κίνησή τους εντός του δήμου και των δημοτικών δομών.

4.     Θέσαμε το πρόβλημα της έντονης κυκλοφοριακής συμφόρησης που παρατηρείται σε ορισμένους δρόμους, κυρίως διπλής κατεύθυνσης, ενώ επαναφέραμε το ζήτημα των μονοδρομήσεων.

5.     Αναφέρουμε συνεχώς τα προβλήματα σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και την έλλειψη καθαριότητας σε πολλές περιοχές της Λυκόβρυσης και της Πεύκης, όπως στα Διαπουλέικα, την Πύρνα, την Κάτω Πεύκη και το Ηλιακό Χωριό.

6.     Επισημαίνουμε συνεχώς το πρόβλημα του οδικού δικτύου καθώς και την κατάσταση των πεζοδρομίων.

7.     Έχουμε τονίσει το πρόβλημα της ασφάλειας στον δήμο, ενώ έχουμε καταθέσει γραπτό ερώτημα στη διοίκηση, συνοδευόμενο με προτάσεις μας.

8.     Παρουσιάσαμε για ακόμα μια φορά το θέμα σχετικά με τη δημιουργία ΚΑΠΗ στην Κάτω Πεύκη.

9.     Τονίσαμε την πλήρη εγκατάλειψη της περιοχής της Κάτω Πεύκης που βρίσκεται κάτω από τη Βύρωνος.

10.  Καταγγείλαμε την απαράδεκτη διαδικασία του διαγωνισμού για τη σύμβαση καθαριότητας των δομών του ΠΕΑΠ σε εργολάβο.

11.  Ζητήσαμε την αναβάθμιση των δράσεων για την προστασία των αδέσποτων ζώων, όπως επίσης τη χρήση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων από τους επικείμενους φορείς.

12.  Τέλος, αναφέραμε το σοβαρό θέμα υπολειτουργίας πολλών δομών του δήμου, όπως το κοινωνικό φροντιστήριο, το οποίο στην ουσία δεν λειτουργεί, αλλά και την υπολειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου.

Αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα υπογραμμίσαμε ότι εντός του 2020 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα κάτωθι έργα και προκηρύξεις διαγωνισμών

1.     Προκήρυξη και διενέργεια μελέτης για την ανάπλαση του κέντρου πόλης της Λυκόβρυσης – Πεζοδρόμηση

2.     Διενέργεια μελέτης για την ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων του Ηλιακού Χωριού

3.     Προκήρυξη και διενέργεια μελέτης για την αναθεώρηση του ΓΠΣ Πεύκης

4.     Ολοκλήρωση μελέτης για ήπια παρέμβαση στη Πλατεία Πέρου

5.     Επικαιροποίηση μελέτης και προκήρυξη έργου για τη δημιουργία κοινωνικής δομής στην Κάτω Πεύκη

6.     Διενέργεια μελέτης για το κυκλοφοριακό

7.     Προκήρυξη μελέτης για ΣΒΑΚ

Δυστυχώς, έπειτα από μόλις τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει γίνει κατανοητό ότι η δημοτική αρχή δεν έχει καμία διάθεση να εργαστεί προς το συλλογικό συμφέρον του δήμου και να παραδώσει τουλάχιστον ό,τι παρέλαβε. Η παρουσία της ζημιώνει καθημερινά την αξία του δήμου μας, την ποιότητα της ζωής μας, τις περιουσίες μας και το περιβάλλον χωρίς να έχει προσθέσει ούτε ένα λιθαράκι στον δήμο μας.

Η δημοτική παράταξη δήμος μπροστά +, από την πρώτη στιγμή, επένδυσε στη γνώση, τη συμμετοχικότητα, την εξειδίκευση και τη δύναμη των πολιτών. Επιθυμούμε να μεταφέρουμε τη φωνή των πολλών χωρίς να αδιαφορούμε για τα δικαιώματα των λίγων. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά προς όφελος των πολιτών και καλούμε τους δημότες, τους κατοίκους, τους συλλόγους και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον δήμο μας να επικοινωνήσουν με την παράταξή μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό και ρεαλιστικό σχέδιο για μια όμορφη και βιώσιμη πόλη, φιλική προς όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.