Πέτρος Δημητρακόπουλος: Κάρτα Δημότη: Διασύνδεση πολιτών-Δήμου (23/02/2019)



Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από την εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών, δεν νοείται να μην υπάρχουν σε όλους τους δήμους δομές που μπορούν να τις υποστηρίξουν και να προσφέρουν στους δημότες το σύνολο των πλεονεκτημάτων τους. Παράλληλα, σε ένα περιβάλλον με τόση κινητικότητα όπως το ευρύτερο Αθηναϊκό, είναι ζωτικής σημασίας η δημιουργία κινήτρων προς τους δημότες για να περνούν όσο περισσότερο χρόνο γίνεται «εντός συνόρων».


Μετά τις θέσεις-δεσμεύσεις της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «δήμος μπροστά» για την ανάδειξη του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης σε «έξυπνη» πόλη», της δημιουργίας και διατήρησης ενεργού μητρώου των αποφοίτων των λυκείων του δήμου μας, αλλά και για σύγχρονη άσκηση της Δημόσιας Διοίκησης (public management) με έμφαση στην αποτελεσματική διοίκηση και με αναπτυξιακό προσανατολισμό, η κίνηση «δήμος μπροστά» δεσμεύεται ως νέα δημοτική αρχή να δημιουργήσει όλη την απαραίτητη υποδομή για την υποδοχή της κάρτας Δημότη.
Η εν λόγω κάρτα θα είναι μια προσωποποιημένη κάρτα για τους δημότες Λυκόβρυσης-Πεύκης όπου θα απολαμβάνουν μια σειρά από προνόμια. Θα εκδίδεται άμεσα χωρίς κόστος και περιττά δικαιολογητικά και θα ισχύει επ’ αόριστον . Βέβαια στα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής θα είναι η διαρκής επέκταση της χρήσης της κάρτας και ο εμπλουτισμός των προνομίων που θα προσφέρει.
Μια σειρά προνομιών θα μπορούσε να είναι:
  • Ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δήμο.
  • Mε τη χρήση της κάρτας οι δημότες θα μπορούν μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου να κάνουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για την έκδοση εγγράφων και πιστοποιητικών. Σε πρώτη φάση θα εκδίδεται μια σειρά βασικών πιστοποιητικών και στη συνέχεια θα ενταχθούν περισσότερα.
  • Προνόμια συμμετοχής σε προγράμματα και εκδηλώσεις του Δήμου. Οι κάτοχοι της κάρτας θα έχουν έκπτωση στη συμμετοχή τους σε προγράμματα του Δήμου (επιμορφωτικά, αθλητικά κ.α.), καθώς και προνομιακές τιμές σε δρώμενα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.
  • Εκπτώσεις σε συμβεβλημένα καταστήματα με τη χρήση της κάρτας. Οι δημότες θα έχουν έκπτωση σε εμπορικά καταστήματα κ.α. που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Κάρτας Δημότη και διαθέτουν ειδικό σήμα.
  • Αποστολή ειδοποιήσεων στο κινητό για προσφορές από τα καταστήματα της περιοχής.
Επιπροσθέτως, η σημαντικότερη προσφορά της Κάρτας Δημότη θα είναι στην προσπάθεια για διασύνδεση των ανέργων του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης με την αγορά εργασίας. Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «δήμος μπροστά» θέτει ως βασική της θέση την δημιουργία ενός μητρώου ανέργων του δήμου. Μέσω μιας πλήρους αποτύπωσης της κατάστασης των ανέργων του Δήμου, τόσο συνολικά όσο και ανά περιοχή, και ταυτόχρονα και των προσόντων που διαθέτουν, θα προχωρήσει στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, που δεν έχει εργασία, μέσα από τη διεξαγωγή συγκεκριμένων προγραμμάτων που απευθύνονται σε ανέργους.
Μέσω της Κάρτας Δημότη, οι δημότες που είναι άνεργοι:
  • Ανάλογα με τις ανάγκες, τα προσόντα και τις προτιμήσεις τους, θα ενημερώνονται άμεσα για τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν.
  • Θα έχουν υποστήριξη στη σύνταξη βιογραφικού/συνοδευτικών επιστολών, εργασιακή συμβουλευτική.
  • Θα μπορούν να συμμετέχουν σε ομιλίες και εργαστήρια υπό τη διοργάνωση του Δήμου.
  • Θα μπορούν να έρχονται σε επικοινωνία με τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις του Δήμου για την πλήρωση ενδεχόμενων κενών θέσεων.
Με αυτόν τον τρόπο και το σύνολο των καινοτομιών που προτείνει, η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «δήμος μπροστά» αποσκοπεί στην δημιουργία ενός δικτύου δημοτών που ενδιαφέρονται για την πόλη τους, επιθυμούν να παραμένουν ενημερωμένοι για τα δρώμενα σε αυτήν και να διατηρούν τους δεσμούς τους, τονώνοντας παράλληλα την τοπική αγορά είτε ως πελάτες είτε ως εν δυνάμει συνεργάτες.
Πέτρος Δημητρακόπουλος –  Οικονομολόγος Msc
Μέλος Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «Δήμος Μπροστά»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.