Χαράλαμπος Καρανάσος: "Τραγικός ο εμπαιγμός των οικονομικά αδυνάμων"

 Τραγικός ο εμπαιγμός των  οικονομικά αδυνάμων


Λόγω της οικονομικής κρίσης οι Δήμοι ανέπτυξαν ένα δίκτυο στήριξης των κατοίκων που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες, όπως το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο, και το κοινωνικό φροντιστήριο. Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης είχαν αναπτυχθεί αυτές οι δομές, όμως εδώ και πολύ καιρό το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας έχει καταρρεύσει πλήρως. Κατά το παρελθόν είχαμε δώσει παραδείγματα για την διάλυση του κοινωνικού φροντιστηρίου, όπως και την παρακμή που βρίσκεται το κοινωνικό παντοπωλείο με ευθύνη της δημοτικής αρχής και του «εξαφανισμένου» αρμόδιου αντιδημάρχου.



Για να δώσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυτοδιοικητικής δυσωδίας παραθέτουμε το εξής: Σύμφωνα με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 75/2014 κάθε έμπορος που συμμετέχει σε δράση «προϊόντα χωρίς μεσάζοντες» οφείλει να  προσφέρει 15 ευρώ σε είδος, από αυτά που πωλεί, με σκοπό τον εφοδιασμό του κοινωνικού παντοπωλείου.


Όπως τεκμαίρεται από τα επισυναπτόμενα έγγραφα δεν τηρείται κανένα σύστημα χρηστής διοίκησης και ιχνηλάτησης, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ανακρίβειες και αναντιστοιχίες στα προσφερόμενα προϊόντα. Με άλλα λόγια, η Δημοτική Αρχή δεν τηρεί την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου, καθώς δεν λαμβάνει από τους συμμετέχοντες στην δράση των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, τα προβλεπόμενα τρόφιμα για την στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου. 


Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, επισυνάπτουμε το Δελτίο Καταγραφής των προϊόντων που φέρεται να εισήχθησαν για την δράση που πραγματοποιήθηκε στις 17/05/2020, καθώς επίσης και τις δυνητικές προσφορές των συμμετεχόντων στην δράση.  


Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφάνεια, καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής των προϊόντων, ούτε προκύπτει ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε δράση, αλλά και η εισφορά του κάθε ένα από τους συμμετέχοντες. Δηλαδή, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποίοι συμμετείχαν στην συγκεκριμένη δράση και τι προσέφεραν στο κοινωνικό παντοπωλείο. 


Ο «διοικητικός αχταρμάς» αποτελεί πάγια τακτική της δημοτικής αρχής, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να καλύψει την έλλειψη οργάνωσης και λειτουργίας των κοινωνικών δομών. 


Το ανωτέρω παράδειγμα αποτελεί ένα από τους πολλούς λόγους που οι δεκάδες δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου διαμαρτύρονται, καθώς δεν λαμβάνουν σχεδόν τίποτα. 


Ελπίζουμε ότι από εδώ και στο εξής θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, έτσι ώστε να στηριχθούν οι αδύναμοι κάτοικοι του Δήμου μας. 


Καρανάσος Χαράλαμπος 

Τακτικό μέλος στο Δ.Σ του ΚΟΙ.Π.Α.Π 

Mέλος της δημοτικής παράταξης "Δήμος μπροστά+" 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.