Συνέντευξη του Μάριου Ψυχάλη στο Καρφί της Κυριακής (18/04/2021) και το Δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια

 

Συνέντευξη του Μάριου Ψυχάλη στο Καρφί της Κυριακής (18/04/2021) και το Δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια 


 

Ήσασταν ένας από τους νεότερους υποψήφιους δημάρχους της χώρας. Ποιες θετικές και ποιες αρνητικές εμπειρίες αποκομίσατε;  
Ήταν μια απόφαση που επιφέρει υποχρεώσεις και ευθύνες. Η καινοτομία της παράταξης «δήμος μπροστά+» είναι η έμφαση στο ομαδικό πνεύμα και την συλλογική ηγεσία. Πετύχαμε την δημιουργία μιας ομάδας με στελέχη που έχουν γνώσεις, αρχές και λύνουν τοπικά προβλήματα.

Αποτελεί πρόβλημα η επιφυλακτικότητα της κοινωνίας ως προς την ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα οι «επαγγελματίες αιρετοί» να λειτουργούν με ιδιοτελή κριτήρια. Ως στιγμής δεν έχουμε πετύχει να διαχωρίσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση από την  κεντρική πολιτική σκηνή.

Πως κρίνετε τη μέχρι στιγμής θητεία του δημάρχου Λυκόβρυσης - Πεύκης; Τι βαθμό, με άριστα το δέκα, θα βάζατε και γιατί;

Ο δήμαρχος οδηγεί το Δήμο σε οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα οι επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας να τις μεταφερθούν στην μισθοδοσία του προσωπικού, ενώ τα τελευταία χρόνια τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται δραματικά κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Δυστυχώς, ο δήμαρχος είναι τουλάχιστον αδιάφορος για τα σοβαρά προβλήματα του Δήμου, απουσιάζοντας από τα Δημοτικά Συμβούλια. Η δημοτική αρχή έχει επιλέξει την πολιτική απομόνωση από την κοινωνία και την αντιπολίτευση, μην έχοντας ουδέποτε προβεί σε ένα απολογισμό, όπως η νομοθεσία προβλέπει. Σε ότι αφορά την βαθμολογία θα απαντήσω με μια πραγματικό γεγονός. Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης είναι ο μόνος σε όλη την επικράτεια που μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής έλαβε λιγότερες ψήφους. Ο τελικός κριτής είναι η τοπική κοινωνία.         

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος αυτή τη στιγμή και ποιες είναι οι αντίστοιχες προτάσεις σας;

Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά. Οικονομικά, ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης βρίσκεται στο κόκκινο. Για παράδειγμα, υπάρχει επιχείρηση που οφείλει στο Δήμο περισσότερα από 400.000€ και ο Δήμος δεν έχει στείλει ούτε ένα εξώδικο. Η ποιότητα ζωής συνεχώς υποβαθμίζεται, καθώς αυξάνεται η κυκλοφοριακή επιβάρυνση, περιορίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι όντας ανεπαρκώς συντηρημένοι, ενώ τα τεχνικά έργα όπως η ασφαλτόστρωση και η συντήρηση των πεζοδρομίων είναι άγνωστες λέξεις για τους κατοίκους.  Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα να τονίσω τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος στην αποκομιδή των απορριμμάτων και στον ηλεκτροφωτισμό.

Οι προτάσεις μας είναι σαφείς. Άμεση αλλαγή νοοτροπίας. Οι αιρετοί πρέπει να γίνουν το παράδειγμα. Είναι αδύνατον οι αντιδήμαρχοι να απουσιάζουν από την υπηρεσία τους. Αύξηση της λογοδοσίας και της συναπόφασης, με τον πολίτη συμμέτοχο στην λήψη των αποφάσεων. Αξιολόγηση, στοχοθεσία, διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση με μείωση της επιβάρυνσης των δημοτικών φόρων και τελών και παράλληλη  εξοικονόμηση πόρων από την κεντρικοποίηση των διαγωνισμών. Κόκκινη γραμμή στις απευθείας αναθέσεις και τήρηση της νομοθεσίας από όλους. Τέλος, υπογραμμίζουμε την ανάγκη αναβάθμισης των συλλογικών οργάνων με ζωντανή καταγραφή των συνεδριάσεων, ανάδειξη του θεσμικού διαλόγου με την τοπική κοινωνία και ουσιαστική στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.