Ζήτω η 28η Οκτωβρίου του 1940

 


Υπάρχουν στιγμές στην παγκόσμια ιστορία που οι λαοί της γης στέκονται εκστατικοί, μη έχοντας τη δυνατότητα να εξηγήσουν τα γεγονότα με τη λογική και τον ορθολογισμό.

Κάπως έτσι  αισθάνθηκαν οι λαοί όλου του κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρώπης, από τα όσα διαδραματίζονταν στα πολεμικά μέτωπα των βουνών της Αλβανίας τον Οκτώβριο του 1940, όταν ένας λαός -ο Ελληνικός-  αποφάσιζε ομόφωνα να υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα και εθνική αξιοπρέπεια απέναντι στον ύπουλο και άτιμο ιταλικό φασισμό.

Οι Έλληνες από την αρχέγονη ιστορία τους μέχρι τότε είχαν μάθει να λένε ΟΧΙ σε κάθε ξένη επιβολή και πάντα, ανεξάρτητα από το τίμημα αυτής τους της απόφασης, διδάσκοντας τους λαούς πως η ελευθερία κερδίζεται με θυσίες και αγώνες άνισους πολλές φορές, μη υπολογίζοντας αριθμητικές και άλλες υπεροχές. Όλη η Ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες διαπιστώσεις που πιστοποιούν αναπόδραστα το μεγαλείο της ελληνικής φυλής.

Αυτό ακριβώς είναι και το ουσιαστικό νόημα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940! Οι Έλληνες απέδειξαν πως οι αγώνες κερδίζονται με "της ψυχής το πύρωμα" και όχι με τη λογική. Και οι λαοί παρακολουθούσαν τα γεγονότα και τα πολεμικά ανακοινωθέντα εκείνης της εποχής που ανέτρεπαν καθημερινά τη λογική του πολέμου.

Πολλοί υποστήριξαν αυτόν τον καιρό πως είμαστε ο μοναδικός λαός που γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι τη λήξη του. Μα είμαστε και ο μοναδικός λαός που επικά γράψαμε σελίδες ένδοξης ιστορίας στην έναρξη αυτού του πολέμου και ανατρέψαμε σχεδιασμούς στρατηγικούς δύο υπερδυνάμεων της εποχής, αλλά και  με την αδούλωτη και ασυνθηκολόγητη  αντίστασή μας στον ναζισμό αποδείξαμε στους  " κανίβαλους ναζιστές" πως ο Έλληνας δεν "λογιέται" συνηθισμένος και εύκολος αντίπαλος!

Αυτό γιορτάζουν οι Πανέλληνες σήμερα λαξεύοντας τις μνήμες  του 40 και της εθνικής αντίστασης. Είναι χρέος και ανάγκη όλων μας. Είναι μια συγκλονιστική απαίτηση των σύγχρονων καιρών μας προς τις γενιές που ακολουθούν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.