Όταν οι θεσμοί βάλλονται από έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που λειτουργεί αποκεντρωτικά, επιλύοντας κάθε φορά προβλήματα, συνεπικουρώντας την κεντρική Διοίκηση  και η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αρχή της συλλογικότητας, όταν μάλιστα αυτή η συλλογικότητα αφορά τοπικές κοινωνίες.

Μέσα από αυτή τη συλλογικότητα  φαίνονται ανάγλυφα οι δημοκρατικές ευαισθησίες των ιθυνόντων και όλων όσων εμπλέκονται στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον εκάστοτε Δήμαρχο μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο σε αυτήν. 

Οι  σκέψεις αυτές έρχονται αυθόρμητα στο νου μας αυτόν τον καιρό γιατί δυστυχώς ο Δήμος μας και όσοι σήμερα τον διοικούν ολισθαίνουν καθημερινά σε πράξεις και ενέργειες που αν μη τι άλλο δεν  συνάδουν στα όσα εισαγωγικά υποστηρίξαμε. Η νοοτροπία τους και το αίσθημα αλαζονείας που τους περιβάλλει, συνεχώς αποδεικνύει την έλλειψη δημοκρατικής συνείδησης, ωστόσο το πιο επικίνδυνο είναι πως πορεύονται σε πράξεις ή παραλείψεις που πιστοποιούν ανάγλυφα την παντελή υποβάθμιση κάθε έννοιας σεβασμού στον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργούν τα όργανα διοίκησης του Δήμου και οι θεσμοί που συνυπάρχουν με αυτά.

 Ένας συνεχής υποβιβασμός της έννοιας της συλλογικότητας, μια διαρκής απαξίωση των οργάνων διοίκησης του Δήμου, μα προ πάντων μια επικίνδυνη έλλειψη σεβασμού στους ανθρώπους που τα στελεχώνουν, ιδιαίτερα όταν αυτά προέρχονται από την μείζονα ή  ελάσσονα αντιπολίτευση.

Είναι αλήθεια πως οι ασκούντες διοίκηση στο Δήμο δεν έχουν καταλάβει πως ο χρόνος τους έφθασε ήδη στη μέση και ο λαός της πόλης μας θα τους "ανταμείψει" για τα έργα και τις ημέρες διοίκησής τους με ακριβοδίκαιη κρίση.

Αυτό είναι το μόνο βέβαιο γιατί οι συμπολίτες μας δεν ανέχονται την υποτίμηση της νοημοσύνης τους.

Σε μια χώρα που γέννησε τη  Δημοκρατία και τις βασικές αρχές της συλλογικότητας, η του ενός ανδρός αρχή με λίγους παρατρεχάμενους και οσφυοκάμπτες ή συνδαιτημόνες στους ατέλειωτους πρωινούς καφέδες... μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα επιφέρει!! 

Αυτά τα λίγα για αρχή... θα επανέλθουμε όμως πολύ σύντομα με πιο συγκεκριμένα και χειροπιαστά στοιχεία. Είναι χρέος μας και καθήκον μας γιατί η ανομία πλεόνασε και η ανοχή μας στέρεψε ήδη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.