Η Ελένη Μανδαμαδιώτου για το Κοινωνικό Φροντιστήριο

 Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Σεπτέμβρη!  Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει αν και με αρκετά προβλήματα στο Δήμο.  Μία άλλη σημαντική εκπαιδευτική δομή, το Κοινωνικό Φροντιστήριο Λυκόβρυσης – Πεύκης, επίσης, πρέπει να μας απασχολεί.  Μου γεννήθηκαν πάλι απορίες εξαιτίας μίας ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του Δήμου που ανακάλυψα, όλως τυχαίως, για το Κοινωνικό Φροντιστήριο με την πρόσκληση για εθελοντές εκπαιδευτικούς η οποία δεν μου άνοιγε και την δήλωση εγγραφής των μαθητών. 


Πρώτη απορία: Δεν θα λειτουργήσει, όπως μας είχαν πληροφορήσει σε δια ζώσης (από τις τότε συνεδριάσεις του Δ.Σ. στο Δημαρχείο!), μέσω όσων ιδιωτικών Φροντιστηρίων έχουν την δυνατότητα και την επιθυμία να αναλάβουν μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου;  Σχετική κοινώς γνωστή πληροφόρηση τους είχε δοθεί πέρυσι προφορικά σχετικά με επιτυχημένα κοινωνικά φροντιστήρια, με δεκάδες μαθητές, να συνεργάζονται με τα τοπικά ιδιωτικά φροντιστήρια. Υπήρχε και στην γραπτή έκθεσή μας για τα τυχόν προβλήματα και πιθανές λύσεις/προτάσεις για το Κοινωνικό Φροντιστήριο, σχετική αναφορά εκτός άλλων.

Δεύτερη, Τρίτη, τέταρτη … απορία:  Λειτουργεί η δομή του Κοινωνικού Φροντιστηρίου; Mε εθελοντές καθηγητές τελικά; Δόθηκαν εγκαίρως (στα ΜΜΕ και στις σελίδες του ΚΟΙ.Π.Α.Π.) ώστε να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους οι μαθητές/εκπαιδευτικοί ; Πόσοι μαθητές/καθηγητές ανταποκρίθηκαν, πόσοι εγγράφηκαν; 

Είναι γνωστό ότι, πριν προλάβουμε να ξεφύγουμε από τη δεκαετή οικονομική κρίση χρέους και μνημονίων του παρελθόντος, οι περισσότεροι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές  συνέπειες της πανδημίας όπως την ανεργία, την αυξανόμενη ακρίβεια, λογαριασμούς, φόρους, θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, απομόνωσης και πολλά άλλα.  Οι δομές του ΚΟΙ.Π.Α.Π. δημιουργήθηκαν για  να ενημερώνουν, να εξυπηρετούν, να βοηθούν, να ανακουφίζουν τους συμπολίτες μας, οικογένειες, νέους, ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, με ειδικές ή οικονομικές ανάγκες,  όπου όλοι περιμένουν δικαίως έμπρακτη υποστήριξή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες με κάθε δυνατό τρόπο! 

Αν αφήσουμε το σπίτι μας έτσι στη τύχη του, χρόνο με το χρόνο, χωρίς να κάνουμε τις αναγκαίες οικονομίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις (όχι τα γνωστά πασαλείμματα ή μπαλώματα) θα πέσει να μας πλακώσει.  Όπως δεν δικαιολογούνται οι φιέστες και η χωρίς ουσία και αιτία σπατάλες μόνο για το φωτογραφικό φακό, καθώς πλέον δεν ζούμε σε εποχές ευημερίας σε πλούσια περιοχή. Ούτε το γεγονός ότι δεν επιδιώκετε τη δυναμική της ομάδας και την ειλικρινή αποδοχή προσφοράς από τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΟΙ.Π.Α.Π., ως Προεδρείο, χωρίς εξαιρέσεις για το κοινό καλό όλων. « Όταν κάποιος σου δείχνει το φεγγάρι, μην κοιτάς το δάχτυλο.» (διδασκαλία Ζεν)

Η ουσία όμως είναι ότι πάλι επανερχόμαστε στην ίδια ερώτηση με ένα μεγάλο γιατί :«Τι θα γίνει τελικά με το Κοινωνικό Φροντιστήριο;» (δημοσίευση από 24/02/20). 


Ελένη Μανδαμαδιώτου

Τακτικό Μέλος του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.Π.Α.Π. / Μέλος της παράταξης δήμος μπροστά+

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.