Γιάννης Ιωαννίδης: «Αρκεί το χειροκρότημα;»


Αυτές τις ημέρες εν μέσω πανδημίας COVID19 όλοι βγήκαμε στα μπαλκόνια να χειροκροτήσουμε τους επαγγελματίες υγείας για την τεράστια προσφορά και τον καθημερινό τους αγώνα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αρκεί όμως μόνο αυτό; Μήπως αυτή η κατάσταση που βιώνουμε είναι αφορμή για κάποιες παραπάνω σκέψεις; Πέρα λοιπόν από την αναγκαία, για εμένα, αναδιοργάνωση, ενίσχυση και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και κάποιες σκέψεις για το τι θα μπορούσε να κάνει ένας Δήμος για τους κατοίκους του, ειδικά στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, που ήταν ο πλέον καινοτόμος με την δημιουργία των δημοτικών πολυιατρείων, στην δημοτική ενότητα της Πεύκης.




Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πολλές ομοιότητες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και οι δύο θεσμοί λειτουργούν αποσυγκεντρωμένα, ενώ έχουν πολλά κοινά προβλήματα, όπως η υπο-χρηματοδότηση και η ελλιπής στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Η πιο σημαντική ερώτηση για την σχέση Δήμου και Υγείας είναι εάν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας. Η απάντηση είναι σαφώς θετική, καθώς προβλέπεται σε πολλές διατάξεις η δυνατότητα διασύνδεσης της τοπικής αυτοδιοίκησης  με την δημόσια υγεία, κυρίως σε ότι αφορά την ενημέρωση, την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Τι μπορούμε να ζητήσουμε από το Δήμο μας;

-Μπορούμε να ζητήσουμε την πιο αποτελεσματική λειτουργία των Δημοτικών Πολυιατρείων, με αύξηση των ιατρικών ειδικοτήτων και βελτίωση του εξοπλισμού.

-Μπορούμε να ζητήσουμε την ουσιαστική εφαρμογή του θεσμού «ΚΕΠ Υγείας», δηλαδή των Κέντρων Πρόληψης για την Υγεία.

-Μπορούμε να ζητήσουμε την αύξηση των ενημερωτικών εκδηλώσεων σε ό,τι αφορά την δημόσια υγεία και την πρόληψη.

-Μπορούμε να ζητήσουμε την δημιουργία πρωτοβάθμιας δομής του ΕΣΥ στο Δήμο μας.

-Μπορούμε να ζητήσουμε την ανάδειξη του ρόλου του Κοινωνικού Φαρμακείου.

-Μπορούμε να ζητήσουμε τον πολλαπλασιασμό των δωρεάν εξετάσεων και check up υπό την αιγίδα του Δήμου και των συν-αδρόμιδων υπηρεσιών υγείας.

Είναι βέβαιο ότι μπορούμε να ζητήσουμε πολλά. Αυτό που είναι δύσκολο είναι η εφαρμογή τους, από το πολιτικό προσωπικό, εφόσον δεν γνωρίζει τις δυνατότητες του Δήμου μας. Η Υγεία, δεν είναι πολυτέλεια, δεν κάτι που τίθεται προς διαπραγμάτευση, είναι αυτονόητη υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες, ενώ κράτος δεν είναι μόνο το ΕΣΥ, αλλά και οι Δήμοι, που οφείλουν να παρέχουν τις προαναφερόμενες υπηρεσίες υγείας. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να επενδύσει στην υγεία των κατοίκων του, ενώ  είναι σαφής η ανάγκη για αύξηση των δημοτικών δαπανών για την υγεία.

Ως ιατρός, αλλά και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, έχω την πεποίθηση ότι πρέπει άμεσα να ανοίξει ο διάλογος για την αναβάθμιση της σχέσης του Δήμου μας με την Υγεία. Θα κλείσω με ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλο το υγειονομικό προσωπικό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία για τον τεράστιο αγώνα που έδωσαν, δίνουν και θα δώσουν για την διαφύλαξη του πολυτιμότερου μας αγαθού. ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.