Ελένη Μανδαμαδιώτου: Τι κουκιά τρώμε τελικά;


ΤΙ ΚΟΥΚΙΑ ΤΡΩΜΕ ΤΕΛΙΚΑ;

Εξεπλάγην δυσάρεστα με την κλιμάκωση της ένθερμης ρητορικής και τις απόψεις της Προέδρου του ΚΟΙΠΑΠ περί «κακής αντιπολίτευσης;  Έτσι από περιέργεια, δεν έχει δει να εξασκείται στα Δ.Σ.  «καλή αντιπολίτευση» και ιδιαίτερα σε αυτό που προεδρεύει ; 




Επιτέλους, καλό θα ήταν να θυμηθεί η Διοίκηση  ότι στις δημοκρατίες οι υπεύθυνοι για τα όσα γίνονται είναι αυτοί που εξασκούν εξουσία (ιδιαίτερα επί πολλές θητείες) , κι όχι μόνο η αντιπολίτευση που ελέγχει.  Στη δική μας περίπτωση (Ε. Μανδαμαδιώτου/Χ. Καρανάσος/Κ. Κατσόγιαννος/Π. Δημητρακόπουλος) έχουμε κάνει και πολλά περισσότερα εκτός από το να εξασκούμε υπεύθυνα, σοβαρά και με σεβασμό το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης. Ας θυμηθούμε όλοι μερικά από αυτά γιατί φαίνεται ότι ορισμένοι συγκρατούν κατά νου μόνο ότι βολεύει ως «δίκες προθέσεων» για χάριν εντυπωσιασμού :  

Η «κακή αντιπολίτευση»  πρότεινε αρχές του φθινοπώρου 2019 να δοθεί η ευκαιρία σε μία ομάδα παιδιών να συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για την πραγματοποίηση εργαστηρίων ανάγνωσης & δημιουργικότητας από την πιο έμπειρη εθελόντρια της δομής. Η απάντηση ήταν όχι γιατί ο χώρος της βιβλιοθήκης δεν παραχωρείται (αλήθεια ??? για δράσεις στην/της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από εθελόντρια τους).  Τώρα όμως που δεν θα γίνει ούτε η «Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης & δημιουργικότητας 2020» από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (έτσι να το διατυπώνεται, σωστά) για τους μικρούς μας δημότες τι έχουν να πουν και να μας υποδείξουν ως πραγματοποιθείσες παιδικές δράσεις; Τι κρίμα να μην καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε όλοι επαγγελματίες πολιτικοί .

Η «κακή αντιπολίτευση» κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο στις 20/11/2019 στο θέμα «Προβλήματα λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου» δισέλιδο κείμενο με προβληματισμούς, ερωτήσεις για το κατήφορο της δομής και προτάσεις για την ανάκαμψη της. Μάλιστα, μία από τις προτάσεις ήταν η επαφή του ΚΟΙΠΑΠ για υποτροφίες από τα ιδιωτικά φροντιστήρια του Δήμου για την περίοδο 2020-2021 (λόγω των λίγων συνήθως εγκεκριμένων μαθητών στη δομή).  Τελικά την υιοθέτησε η Διοίκηση, όπως μας ενημέρωσαν μετά την δημοσίευση στις 24.2.20 του θέματος «Τι θα γίνει τελικά με το  Κοινωνικό Φροντιστήριο», σε άμεση συνεδρίαση του Δ.Σ. Είμαστε περήφανοι να μοιραζόμαστε τις προτάσεις μας με την Διοίκηση του ΚΟΙΠΑΠ. Χαιρόμαστε να συμβάλλουμε θετικά στην πρόοδο και ανάκαμψη των δομών γιατί εκτός από τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο που πρέπει να εξασκούμε οφείλουμε, επίσης, να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για το καλό των συμπολιτών μας.

Η «κακή αντιπολίτευση»  στις 05/02/2020 έστειλε επιστολή ζητώντας για πολλοστή φορά να επισκεφτούν, όσα τακτικά μέλη του ΚΟΙΠΑΠ το επιθυμούν, τους 3 παιδικούς σταθμούς του Δήμου, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ανεκπλήρωτο αίτημα μας από την Πρόεδρο. Πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική υποχρέωση των μελών του Δ.Σ. να επισκεφτούν όλες τις δομές, να γνωρίσουν τους επικεφαλής, υπαλλήλους, εθελοντές, να κατανοήσουν τις εργασίες, υπηρεσίες που προσφέρονται, να δουν τις κτηριακές εγκαταστάσεις κ.α. προκειμένου να έχουν μία ολοκληρωμένη γνώση και άποψη μέσα.   Όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, από άπορους μέχρι ευπαθείς ομάδες,  οφείλουμε να το κάνουμε υπεύθυνα, με ηθική, αξίες, αλληλεγγύη, ανεπτυγμένο αίσθημα προσφοράς, όραμα, σεβασμό προς όλες τις απόψεις και ιδέες των μελών των δομών και του Δ.Σ. και όχι μόνο μέσα από νομοθεσίες,  ... ως αλάνθαστοι παντογνώστες.  Απορίας Άξιον γιατί παραμένουν «κεκλεισμένων των θυρών»  οι Παιδικοί Σταθμοί για τα μέλη, μάλιστα χωρίς τα παιδιά, λόγω κορονοϊού, τόσο καιρό  ….

Η «κακή αντιπολίτευση» μοιράστηκε με περηφάνεια και αλληλεγγύη με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερωτικό ηλεκτρονικό φυλλάδιο (Power point) για να γνωρίσουν όλα τα μέλη καλά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με γενικές πληροφορίες, την ιστορία του κτηρίου, φωτογραφίες της παρακμής ενός τέτοιου ιδιαίτερου χώρου,  λίστα με ελλείψεις, προβλήματα, επείγοντα θέματα που πρέπει να λυθούν άμεσα, θέματα ασφάλειας, εξωτερικού χώρου, σήμανσης, τεχνολογικό εξοπλισμό, νέα τεκμήρια  κ.α. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη δεν είναι ένας άλλος χώρος «δημοσίων σχέσεων» αλλά είναι η τοπική πύλη της γνώσεις και της υποδοχής όλης της κοινωνίας. Παρέχει την ελεύθερη, απεριόριστη πρόσβαση για όλους στην πληροφορία, τη διανόηση, τον πολιτισμό για καλά πληροφορημένους πολίτες οι οποίου να μπορούν να ασκούν δημοκρατικά τα δικαιώματά τους και να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο μέσα στη κοινωνία ως ένα σύνολο και όχι μόνο μεμονωμένα (IFLA/UNESCO PLM 1994) 

Η «κακή αντιπολίτευση» έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση της Διοίκησης του ΚΟΙΠΑΠ εγγράφως στις 17/03/2020 το οποίο παραθέτω στη κρίση σας έχοντας υπόψη σας ότι ποτέ δεν ήρθε το αναμενόμενο κάλεσμα αλληλεγγύης και συνεργασίας το οποίο θα έκανε κάθε φιλότιμος άνθρωπος στην ανάλογη θέση εξουσίας:

«ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ (ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ, ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ, ΑΜΕΑ, ΜΟΝΑΧΙΚΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΕΛΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ …) ΚΑΙ Η ΑΠΡΑΞΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΡΕΛΛΑΙΝΕΙ. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ/ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ. Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΑΚΥΠΤΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ. 

ΟΠΟΤΕ EINAI AYTONOHTO OTI ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΠΑΠ/ΔΗΜΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΜΕΛΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ, ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ, ΝΑ ΦΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ. 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΔΑΜΑΔΙΩΤΟΥ »

Η «κακή αντιπολίτευση» έχει δηλώσει επανειλημμένως, από την αρχή της θητείας μας, αντιρρήσεις για τα τροφεία και έχει ζητήσει στατιστικά στοιχεία (αναλυτικά έξοδα, έσοδα, παιδιά κ.α.). .  Έχετε ξεχάσει ότι εσείς, η πλειοψηφία, ψηφίσατε το προϋπολογισμό σας για το 2020, εμείς εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας, κάναμε προτάσεις και εννοείτε ότι το καταψηφίσαμε. Μία καλή συνεργασία μεταξύ της πλειοψηφίας με την μειοψηφία ορίζει ότι όλοι έχουν να δουλέψουν με τα ίδια στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώσουν όλα τα μέλη εφικτές προτάσεις εντός ενός εύλογου χρονικού περιθωρίου. Ούτε ονόματα θέλουμε, ούτε άλλα στοιχεία προσωπικών δεδομένων πίσω από τα οποία πάντα κρύβετε η Διοίκηση προκειμένου να μη διαθέσει οποιαδήποτε στοιχεία δεν επιθυμεί να δοθούν στην αντιπολίτευση. Εννοείτε βέβαια ότι,  όλα τα σοβαρά θέματα των τελευταίων μηνών, που χρειάζονταν κάποιο χρόνο να μελετηθούν και να συζητηθούν μεταξύ των τακτικών μελών, πριν την οριστικοποίηση του θέματος από την Διοίκηση, δεν πραγματοποιήθηκε. Που είναι ο σεβασμός και το πνεύμα συνεργασίας προς την «κακή αντιπολίτευση» από την Διοίκηση! Να υπενθυμίσω ότι υπάρχει κάτι που λέγεται πολιτικός πολιτισμός, κάτι που λέμε ως λαός – ηθική και αξίες, κάτι που λέει η θρησκεία μας – αγαπάτε αλλήλους …. Πολλά «κάτι» που έχουν ξεχαστεί μέσα στα χρόνια εξάσκησης εξουσίας ….

Η «κακή αντιπολίτευση» πρότεινε την άμεση διάθεση ηλεκτρονικών μέσων στους μαθητές του Δήμου για την πρόσβαση τους στις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης από 14/4/2020. Το αποτέλεσμα ήταν μία δωρεά 20 tablets – μπράβο σε όλους και στην επιχείρηση που τα δώρισε την οποία τιμούν όλοι οι δημότες. Ούτε μία φορά δεν αναφέρθηκαν στη κάλυψη των αναγκών των μαθητών του Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Θα μπορούσαν να είχαν ακολουθήσει και άλλη οδό για να καλύψουν και πολλές άλλες ανάγκες για τεχνολογικό εξοπλισμό όπως ανέφερε η Β. Ματζαβέλα από το Πράσινο Ταμείο; 

Η «κακή αντιπολίτευση» δεν έχει το δικαίωμα να εκφράσει την αντίρρηση της στην κατάχρηση εξουσίας που εξασκεί η διοίκηση όταν στερεί το δικαίωμα της μείζονος αντιπολίτευσης να κάνει χρήση των αιθουσών του Δήμου ενώ έχει εγκριθεί προς τόσους άλλους μέσα στα χρόνια που έχουν παρέλθει. Μία ματιά στην χρήσιμη «διαύγεια» αρκεί.

Η «κακή αντιπολίτευση» φταίει που μόνο μετά από εντολή εισαγγελέα δόθηκαν έγγραφα που επιμόνως δεν χορηγούσε η διοίκηση του ΚΟΙΠΑΠ;

Η «κακή αντιπολίτευση» έχει ψηφίσει πολλά θέματα  – τα οποία ως εκ βολέματος ξεχνούν να αναφέρουν -  και ναι, έχει καταψηφίσει πολλά άλλα με τεκμηριωμένη, όμως, κριτική. Δεν κάνουμε κριτική απλά για να την κάνουμε αλλά γιατί έχουμε κάθε δικαίωμα να εξασκούμε, σε μία προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, εμπεριστατωμένη κριτική εξέταση και έλεγχο του τρόπου του εξασκείται η εξουσία προκειμένου να προφυλάξουμε τα δικαιώματα των ψηφοφόρων και για να λειτουργήσει με διαφάνεια, εντιμότητα και συνεργασία η Διοικούσα Αρχή.  Οι πολίτες ψηφίζουν και την αντιπολίτευση για να εξασκήσει το δικό της ρόλο, σε κάθε επίπεδο. Η εξουσία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν δυσκολευόσαστε – συνεργαστείτε όχι μόνο με τα μέλη του «Δήμος Μπροστα+» αλλά με όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο Δ.Σ. του ΚΟΙΠΑΠ, που ξέρετε μπορεί και να σας αρέσει στην τελική! 

Η «κακή αντιπολίτευση» προτείνει και πάλι … γιατί δεν οργανώνετε ιντερνετικά ημερίδες / δράσεις κ.α. για τα μέλη του ΚΟΙΠΑΠ. Πολλά μπορούν να γίνουν – από δράσεις της Δ. Βιβλιοθήκης, γυμναστική, μαγειρική από τα μέλη, αναγνώσεις βιβλίων, θεατρικά έργα μέχρι ημερίδα για θέματα υγείας (κατάθλιψη, για το διαβήτη, καρκίνο ….) Όλα γίνονται και μην αρχίσουμε την γκρίνια κανείς δεν ήξερε να χειριστεί κινητό και τώρα όλες οι ηλικίες το παίζουν στα δάκτυλά τους.

Δεν διχάζουμε με τον λόγο μας, ούτε προσβάλλουμε ποτέ επί προσωπικού κανέναν γιατί θεωρούμε ότι είμαστε άνθρωποι με αξίες και ηθική και θέλουμε να φανούμε χρήσιμοι έχοντας υπόψη ότι τα πολλά λόγια, χωρίς ουσία με προσωπικές προσβολές, είναι φτώχεια και κακομοιριά. Σηκώνουμε τα μανίκια και δουλεύουμε σκληρά  – οραματιστείτε επιτέλους  -  ακόμη και ως «κακή αντιπολίτευση» κάτι κάνουμε και εμείς για εσάς. 

 «φταίει το ζαβό το ριζικό μας!/…./φταίει το κεφάλι το κακό μας!/φταίει πρωτ’απ’όλα το κρασί! Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα.»  (Οι Μοιραίοι – Κώστας Βάρναλης)    

Ποιος φταίει για όλα; Η «κακή αντιπολίτευση» ;   


Ελένη Μανδαμαδιώτου

Τακτικό μέλος του ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Α.Π.
Μέλος της δημοτικής παράταξης «Δήμος Μπροστά+»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.